Oda başkanları üyelerine ne tavsiye ediyorlar...
Oda başkanı dostlarıma FED kararında belirsizlik, güven endekslerinde gerilemeler ve tüketime frenin söz konusu olduğu bu günlerde üyelerine ne tavsiyelerde bulunduklarını sordum. Yanıtlarını aktarıyorum...
Dışarda FED belirsizliği, içerde piyasalarda durgunluk ve güven endekslerinde gerileme söz konusuyken üç sanayi odası başkanına üyelerine ne tavsiye ettiklerini sordum. Genel olarak iyi izleme, hizmet kalitesini artırma, kaybedilen pazarlara karşı yeni Pazar ve müşteri için çaba harcamalarını söylediler. Kendi üretimlerini korumak için sigorta ve future piyasalardan yararlanmayı önerdiler. Bugün iki sanayi odası başkanımız dostumun önerilerini size sunacağım.
İlk değerlendirmeyi EBSO Başkanı Ender Yorgancılar’dan alalım:
“Son dönemde insanlar ihtiyaçlarının dışında yeni satın almalar yapmıyorlar.
Yeni ve büyük yatırımlarda yapmıyorlar. Seçici davranarak yenileme yatırımlarıyla yetiniyorlar.
İhracatta en büyük pazarımız AB Euro bölgesi olduğu için, oradaki düşük büyüme hızı ihracatımızı doğrudan olumsuz etkiliyor.
Yurt içinde sanayicilerimizin döviz borcu çok yüksek,170 milyar dolar karşılıksızlık söz konusu. Kur giderleri son iki ayda maliyetlere eksi olarak yansıdı.
Bu nedenlerden üyelerime en büyük tavsiyem yurt içi ve dışı satışlarını sigortalayacak tedbirler almaları oluyor. Temkinli davranmalarını öneriyorum.”
Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak’ın önerileri ise şöyle:
“Üyelerimize dünyayı ve piyasaları yakından izleyerek sektörlerinde rekabetçi olmanın yollarını aramalarını öneriyorum. Rekabetteki yoğunluk, üretimde hizmet kalitesini artırmayı gerektiriyor.
Bu dönemde üyelerime az karla çok çalışmayı tavsiye ediyorum.
Hükümetten de beklentim var. Hükümetten de sanayii destekleyici paketler bekliyorum. Bunun hazırlandığına dair bilgiler alıyorum.”
İki Sanayi Odası Başkanı dostumun dışarda FED’in yarattığı belirsizlik, iç piyasada tüketim daralması, güven endekslerinde gerilemeler olurken tavsiyeleri böyle. Pazartesi günkü yazımda üçüncü oda başkanı dostum Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci’nin düşüncelerini de aktaracağım...
NOT: Dünkü yazımda İzmir İktisat Kongresi’yle eş zamanlı açılan Ticari Ürün Sergisinin Osmanlı Bankası’nın deposu Hamparsuyum binasında açıldığı bilgisine yer veriştim. Arden Arevyan gönderdiği e-posta’da binanın adının Hamparsumyan olduğunu belirterek bilgi verdi. Üzüm-İncir işletme binası olan yapının 7 bin kişi kapasiteli olduğunu ve 12 Eylül darbesi sonrası yıkıldığını belirtiyor.