Ocakta tarım ürünleri fiyatları %9.51 arttı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Tarım Ürünleri Üretici Fiyatları Endeksi, Tüketici Fiyatları Endeksi’nden 10 gün sonra yayınlanıyor.

Bu nedenle üretici fiyatlarının tüketici fiyatlarını nasıl etkilediği dikkatlerden kaçıyor. Tüketici fiyatları, temelde üretici fiyatlarına bağlı.

Tüketici fiyatları açıklandığında öncelikle gıda ve alkolsüz içki fiyatlarındaki artışlar üzerinde durulur. Tarla ürünlerinin ve işlenmiş gıda ürünlerinin tüketici fiyatını ne kadar artırdığı tartışılır.

2017 Ocak ayında tüketici fiyatlarının bir ayda %2.46 oranında artması, gıda ve alkolsüz içkilerde tüketici fiyatları artışının %6.37 olarak gerçekleşmesi beklenmedik, olumsuz bir gelişme olarak değerlendirilmişti.

Önceki gün yayınlanan 2017 Ocak ayı Tarım Ürünleri Üretici Fiyatları Endeksi’ne göre aylık artış %9.51 oranında.

Fiyatlarda bir önceki aya göre %9.51, bir önceki yılın aynı ayına göre %7.36 oranında artış var.
Bir önceki aya göre; tarım ve avcılık ürünleri %9.18, ormancılık ürünleri %8.25 ve balıkçılık ürünleri %22.41 artış gösterdi.

Ana gruplarda bir önceki aya göre değişim; tek yıllık bitkisel ürünlerde %17.74, çok yıllık bitkisel ürünlerde %3.10 ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %0.21 artış gerçekleşti.
Alt tarım gruplarından; çeltikte %6.47, diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyvelerde %4.53, artış, canlı kümes hayvanları ve yumurtalarda %8.61 fiyat gerilemesi var.
Bu ocak ayında %9.51 artış görülen tarım, ormancılık ve balıkçılık ürünleri geçen ocak ayında %3.36 oranında artmıştı. Bu yıl bir ayda %17.74 artış olan bitkisel ürünlerde fiyat artışı geçen yıl %3.81 idi. Bu ocak ayında tarım ürünleri üretici fiyatlarındaki artışın arkasında 2 olağan dışı gelişme var.

- Ocak ayında ülke genelinde hava şartları soğuk oldu.

- Mersin bölgesinde ve diğer bölgelerde fırtına ve sel seraları yıktı. Sera ürünleri telef oldu.
-İhracat konusundaki tereddütler ve ürünün para etmemesi nedeniyle bazı üreticiler üretimden çekildi.

Bizde son zamanlarda bitkisel ürünlerin hemen tamamı, örtü altı yetiştiriliyor. Örtü altı yetiştiriciliği zahmetli ve pahalı bir üretim şekli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018