Obama gibi, Hillary Clinton'ın anahtarı da kadınlar

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

2012 tarihinde gerçekleşen ABD Başkanlık Seçimleri öncesinde, Boston Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, seçimlerini etkileyecek temel faktörler ekonomik şartlar ve ekonomiye duyulan güven olarak sıralanmıştı. O dönem İstanbul'da dinleme fırsatı bulduğum Boston Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Virginia Sapiro şu yorumları yapmıştı: "Son yıllarda demokratlar kadınlardan daha fazla destek alıyor. Erkeklerin büyük bir bölümü ise Cumhuriyetçileri destekliyor. Kadınların demokratları desteklemelerinin genel nedeni, demokratların gençler, eğitim, aile geçindirmek, kadın işgücü, sağlık, yaşlıların bakımı gibi günlük standart ekonomi konularını daha fazla gündeme getirmeleri. Bugün kadınların yüzde 51'i, erkeklerin yüzde 45'i Obama'yı destekliyor. Romney'i destekleyen kadınların oranı, Obama'yı destekleyen kadınlardan yüzde 19 daha fazla."

Barack Obama, seçim kampanyası sırasında annesi, büyükannesi ve eşi Michelle Obama'yı sıkça gündeme getirdi. Bu üç kadının hayatının akışını etkilediğini söyledi; onların yaşam mücadelelerine hayranlık duyduğunu sık sık ifade etti. Seçim kampanyası boyunca, Michelle Obama da, kimsenin kadın sorunlarını Barack Obama kadar iyi anlayamayacağını çok kez yineledi. 

Sonuçta, Obama'nın seçimi kazanmasında kadınlar ve Latin Amerika kökenli vatandaşlar başrölü oynadı. 2008'deki seçimde kadın seçmenlerin yaklaşık yüzde 55'i Obama'ya oy vermişti. Obama, 2012'de de kadınlardan aynı desteği aldı. 

ABD Başkanlığı'na aday olduğunu açıklayan Hillary Clinton'ın öncelikli hedefi de Obama gibi kadınların oyunu almak. 2008 yılındaki seçimlerde Hillary Clinton'un "ABD'nin ilk kadın başkanı olma ihtimali", Barack Obama'nın "ABD'nin ilk siyahi başkanı olma ihtimali" kadar çekici olmayı başaramadı. ABD'de kadınlar için olduğu gibi, siyahi vatandaşlar için de 'camdan tavan' olduğu yadsınamaz, ama kadınlardan önce, siyahiler cam tavanı kırmayı başardı. 

Hillary Clinton her ne kadar 2008 yılında Obama karşısında başkanlık yarışından kopsa da, bugün oldukça iddialı. 2008 ve 2012 yıllarında Obama'yı destekleyen kadınlar, şimdi de Hillary Clinton'u destekleyebilirler. ABD'de kadınların erkeklerden daha fazla sandığa gittiğini söylemekte fayda var. 2012 Başkanlık seçimlerinde kadınların yüzde 63.7'si, erkeklerin ise yüzde 59.8'i oy kullandı.   

Uzmanlara göre, 2016 seçim kampanyalarını belirleyecek en önemli konu, orta sınıfta yaşanan durgunluk olacak. Dolayısıyla, Hillary Clinton'un da bu konuya öncelik vermesi gerekiyor. Bu sorunun çözümü ise kadınların iş hayatına katılımından geçiyor. 

ABD, kadın çalışanları destekleyen bir iş ortamı sunmuyor. Doğum öncesi gebelik izni sırasında maaş ödenmemesi; devletin çocuklar için kreş hizmeti sunmaması gibi unsurlar, iş gücündeki kadın sayısının azalmasına neden oluyor. Bugün ABD'de 25-54 yaş arası çalışma hayatında olan kadınların oranı yüzde 75. Diğer 22 gelişmiş ekonomide ise çalışan kadınların oranı ortalama yüzde 79'a ulaşıyor. ABD'deki bir diğer sorun ise, kadın-erkek maaşları arasındaki uçurum.

Sapiro'nun dediği gibi, "Kadınların demokratları desteklemelerinin genel nedeni, demokratların gençler, eğitim, aile geçindirmek, kadın işgücü, sağlık, yaşlıların bakımı gibi günlük standart ekonomi konularını daha fazla gündeme getirmeleri." 

Hillary Clinton'un da kadının ekonomik gücünü artırmaya odaklanması, başarı için önemli bir anahtar olacak gibi görünüyor. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar