Oba Makarna’nın yarısını Bahreynli iki banka aldı
Biri Körfez Bölgesi’nin ilk İslami girişim sermaye bankası, diğeri de Arap Yarım Adası’nın enerjiye yönelik ilk yatırım kuruluşlarından biri. Her ikisi de Bahreyn’in en önemli finans kurumlarından. Venture Capital Bank ve First Energy Bank’tan bahsediyorum. Her ikisini bir araya getiren ise Türkiye. Venture Capital Bank ve First Energy Bank, Türkiye’de ilk kez birlikte yatırım kararı aldı. Bahreynli finans kuruluşları enerji veya finansa değil, gıda alanında bir Türk şirketine ortak olma kararı aldı. Bahreynli şirketler, Türkiye’nin en önemli makarna üreticilerinden Oba’nın yüzde 50’sini satın alma kararı aldı. Bu satın alma, Venture Capital’in Türkiye’de dördüncü, First Energy’nin ise ilk operasyonu.
Önce Göknur sonra Mado
Hatırlanacağı üzere Körfez, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nin ilk islami girişim sermaye bankası unvanına sahip Venture Capital Bank, ilk olarak 2012 yılında Göknur Gıda’ya ortak olmuştu. Avrupa ve Ortadoğu’nun önde gelen meyve suyu konsantresi ve meyve püresi üreticisi Göknur’un yüzde 65’ini yaklaşık 100 milyon dolara alan Venture Capital, 2016’da da Türk dondurma devi Mado ile görüşmeye başladı. Bu görüşmeler bu yılın ocak ayında tamamlandı ve Bahreynli Venture Capital, Katarlı Al Sraiya Holding Group ile birlikte 20 ülkede 50 şubesi olan Mado'nun yüzde 42.7'sini satın aldı. Turkey Farmland adlı meyve üreticisine de ortak olan Venture Capital Bank ardından Oba Makarna ile görüşmeye başladı. Yüzde 50’lik hisseyi First Energy Bank ile birlikte satın aldı. Bahreynli ortaklar, bu satın almayı ise Pasta World Limited adlı ortak girişimin aracılığı ile gerçekleştirdi.
Gaziantep merkezli Oba’nın temeli 1966 yılına dayanıyor. Özgüçlü Ailesi’ne ait Oba’nın Gaziantep’teki tesisi, 110 bin metrekarelik alana sahip. Sektörünün en güçlü markalarından biri olan Oba, Afrika, Ortadoğu, Uzakdoğu pazarı olmak üzere İngiltere, Almanya, Çin, Güney Kore, Hindistan, Ukrayna ve Kolombiya'yı içeren 86 ülkeye ürün gönderiyor.
Katarlı ortağı 6 yılda 4 kat büyüttü, Aydın Ailesi, English Home’u geri aldı
Yaklaşık 20 milyar dolarla Katar’ın yurtdışında yatırım yaptığı 5 ülkeden biri olan Türkiye’ye yeni sermaye girişleri olduğu kadar çıkışları da dikkat çekiyor. 2010 yılında Türkiye’ye Memorial Sağlık Grubu’na ortak olarak giren Katar’ın önemli finans kuruluşlarından o zamanki adıyla Qatar First Investment Bank, şu andaki ismiyle de Qatar First Bank onlardan biri. 2012’de Türkiye’deki ikinci büyük yatırımını ev tekstili perakende zincir markası English Home ile yapan Katarlı banka, bu operasyonundan çıktı. Qatar First Bank’ın Hollanda’daki iştiraki QF Turkey Investment B.V, English Home’un bağlı olduğu EHM Mağazacılık Sanayi ve Ticaret şirketindeki yüzde 40 payını satıyor. English Home’un yüzde 40’ını eski sahipleri Aydın Ailesi tekrar geri almak için görüşmeye başladı.
Aydın Ailesi’ne ait Ayya Perakende Yatırımları, bu görüşmeleri yakın zamanda tamamlayacak ve şirketin yüzde 100 sahibi olacak.
110 şubesi vardı, 400 oldu
18 milyon TL sermayeli Ayya Perakende, geçen yıl ekim ayında kuruldu. Şirketin yönetiminde başkan unvanıyla Ahmet Yaşar Aydın, yardımcısı unvanıyla ise Ayhan Aydın Bulunuyor. Turgut Aydın ise yönetim kurulu üyesi. 2008 yılında kurulan, 2009 yılında da 3 mağaza ile Turgut Aydın Holding bünyesine katılan English Home, ev tekstili perakende sektöründe çalışıyor. 2012 yılında şirketin Irak, Arnavutluk, Azerbaycan ve KKTC’de sadece 9 mağazası vardı. O dönem toplam mağaza sayısı ise 110’du. Katarlı banka ile ortaklık büyüdü ve English Home Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna ve Polonya’da mağaza sayısı 110’a çıktı. Türkiye’deki şube sayısı ise 290’ın üzerinde. Yani bir anlamda 6 yılda English Home, Qatar Firts Bank ile 4 kat büyümüş oldu.
Bir hatırlatma daha...
Aydın Ailesi, Memorial Hastanesi’nin büyük ortağı. Katarlı banka, bir anlamda sağlıktaki yatırımına devam ederken, tekstil sektöründen çıkmış oldu…