O pozisyon bence gol

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

 

Fenerbahçe, yorgun. Fenerbahçe, mental anlamda lig, kupa ve Avrupa arasında bölünmüş durumda. Fenerbahçe, ligdeki dört puanlık fark yüzünden stresli. Tüm bunlar sahadaki oyunun tatsızlığını açıklayan doneler. "Sezar'ın hakkı Sezar'a" diyerekten bu tespitleri yaptıktan sonra, sıra geldi "Dost acı söyler" kabilinden söyleyeceklerimize. Sarı-lacivertliler bu kritik maçta üç puanı ceplerine koydularsa; bunu öncelikle Volkan Demirel'in şahane performansına, daha sonra da Bülent Yıldırım'ın "bence hatalı" gol iptaline borçlular. Maçın 51. dakikasında Veysel Sarı soldan topu içeri kesiyor; gelen top, elini vücuduna yapıştırarak toptan kaçırmak isteyen Alper Potuk'un koluna çarparak ağlara gidiyor. Emin olun bu satırları yazarken, Türkiye'deki tüm eski hakemlerin Plüton'un 248 yılda bir aynı noktaya gelmesi gibi ortak "gol değil" kararında buluştuklarını biliyorum. Fenerbahçeliler bana köpürmeden evvel kalede Volkan'ın olmadığı bir pozisyonda stoperlerden birinin aynı şekilde gelen topu uzaklaştırdığını/golü çıkardığını ve takımları aleyhine penaltı verildiğini düşünsünler. Mevzu avantaj sağlamaksa bu da avantajdır.  İsyan etmezler miydi? Anlayacağınız bence pozisyon tam da hakem hocalarının "Ceza sahası içinde hangi pozisyonlara penaltı verilmez?" derslerine konu olacak türden. Benzer şekilde ve ceza alanının herhangi bir yerinde top defans oyuncusunun koluna çarptığında muhtemelen devam diyecek Bülent Yıldırım, yardımcısı Asım Yusuf Öz'ün de yönlendirmesiyle Alper'in topu eliyle oynadığına kanaat getirip golü iptal ediyor. Bu kararda her şeyden önce şunu gözetmek gerekir ki, üst kol ile topu bilinçli olarak oynadığınızda gol yapacağınızın garantisi yoktur. Top; hesapta olmayan bir noktaya çarpıp ters yöne açılabilir, ölebilir, auta gidebilir. Burada verilen kararla maçın en parlak performansına imza atan Alper Potuk sarı kart görüp cezalı duruma da düşürüyor. Yani Eskişehirspor açısından zarar gol iptaliyle kalmıyor. Alper tüm bunları bilinçli ve isteyerek mi yapıyor? Akabinde gelişen Fenerbahçe atağında Cristian topu ağlara gönderince, 2 dakika önce 1-0 öne geçmesi gereken Eskişehirspor, 2 dakika sonra 1-0 geriye düşüyor. Doğrusunu söylemek gerekirse, hakem Bülent Yıldırım maç içindeki pek çok hatalı kararıyla hem Fenerbahçe'li hem de Eskişehirspor'lu oyuncuları çıldırttı. Ancak neyleyelim ki, bu sezon hakemlerin doğru düzgün değerlendirilip gerekli dinlendirmelere tabi tutulduğuna pek şahit olmuş değiliz.
Gelelim Fenerbahçe'nin sahadaki hal-i pür melaline. Kabul edelim ki, Avrupa Ligi'nde son dört takım arasına kalmak az buz bir başarı değil ve üç gün sonra ligdeki Eskişehirspor karşılaşmasına motive olmak da zor. Geçtiğimiz iki haftada orta alanda sorumluluk alarak "yaratıcı oyuncu" ihtiyacını gideren Caner cezalı olunca, Salih de kulübede oturunca, yorgun Fenerbahçe'nin üretkenlikten bu kadar uzaklaşması da sürpriz değil. İlk 11'de oynadıklarında kilit rollere soyunan Sow ve Emre Belözoğlu'nun yokluğu da sahadaki Fenerbahçe takımını zorlayan etkenlerden bir başkası. Böylesi durumlarda ilk yarıdaki Volkan Demirel ve ikinci yarıdaki Cristian Baroni gibi takım yükünü omuzlayıp, arkadaşlarını da şevklendiren isimler Fenerbahçe açısından palyatif çözümler sunuyorlar ki, ligin bitimine bu kadar az kalmışken palyatif dediğiniz çözümler radikal anlamlar da kazanabiliyor. Bu durumun Aykut Kocaman'ın maç sonu açıklamasına yansıması "1-0 olsun bizim olsun" şeklindeydi. Eskişehirspor cephesine gelirsek, topu bilen ve olumlu kullanan oyunculardan kurulu kırmızı-siyahlıların, yeni sezonda Necati'ye gereği halinde alternatif oluşturacak, gereğinde ise ileri ucu çiftleyecek kaliteli bir bitiriciye ihtiyacı var. Aksi takdirde topa hükmetmenin puan tablosuna yansımadığı bu görünüm devam eder. Alper Potuk'a ise ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Futbolumuzun son dönemde parlayan yıldızlarından biri olan 22 yaşındaki genç yetenek, modern anlamda oyunu iki yönlü oynayabilen, oyun görüşü mükemmele yakın bir isim. Elbette Hürriyet gibi tekmeye kafa uzatan mücadeleci bir ön liberonun önünde oynamanın avantajını da kullanıyor. Sergilediği bu performans dolayısıyla transfer döneminde Eskişehirspor Alper'i elinde tutmakta epey zorlanacaktır.
 
Birer gol, birer puan
Süper Lig 29. hafta mücadelesinde Gençlerbirliği ile Sivasspor karşı karşıya geldi. Sivas 4 Eylül Stadı'nda oynanan, orta hakem olarak Süleyman Abay düdük çaldığı karşılaşma 1-1'lik skor ile sonuçlandı ve iki ekip birer puana razı oldu. Karşılaşmanın gollerini Gençlerbirliği adına 16. dakikada Ermin Zec kaydederken, Sivasspor'a 1 puanı getiren golü ise yine Gençlerbirliği forması giyen kaleci Ramazan kendi kalesine attı. Alınan bu sonucun ardından Gençlerbirliği puanını 40 yaptı ve Sivasspor da 36 puana ulaştı. Spor Toto Süper Lig'in 30. haftasında Gençlerbirliği, evinde Fenerbahçe'yi ağırlarken, Sivasspor ise Kayserispor deplasmanına konuk olacak.
 
Trabzon, Ordu'yu ateşe attı
29. hafta mücadelesinde ligde zor günler geçiren Trabzonspor ile kümede kalma savaşı veren Orduspor karşı karşıya geldi. Hüseyin Avni Aker Stadı'nda oynanan zorlu mücadeleyi bordo-mavili ekip 1-0'lık skorla kazandı. İlk yarısında gol sesi çıkmayan mücadeledeki tek golü, 71. dakikada Halil Altıntop kaydetti. Bu skorun ardından rahat bir nefes alan Trabzonspor puanını 37'ye çıkardı. Küme düşme potasından dışarı adım atmaya çalışan Orduspor ise derin bir yara aldı ve 29 puanla düşme korkusunu iyiden iyiye hissetmeye başladı. Süper Lig'in 30. haftasında Trabzonspor deplasmanda Eskişehirspor ile karşılaşırken, Orduspor ise evinde Kasımpaşa'yı konuk edecek.
 
Bursaspor fırtına gibi
Spor Toto Süper Lig'in 29. haftasında Mersin İdman Yurdu ile Bursaspor karşı karşıya geldi. Mersin Tevfik Sırrı Gür Stadı'nda oynanan karşılaşma 1-0 konuk ekip Bursaspor'un üstünlüğüyle sona erdi. Yeşil-beyazlılar, Mersin İdman Yurdu savunmasında yaşanan büyük hata sonucu 64. dakikada Sebastian Pinto'yla tek golünü buldu. Bu sonucun ardından Bursaspor puanını 46'ya yükseltirken, Mersin İdman Yurdu ise 21 puanda kaldı. Bursaspor gelecek hafta yine deplasmanda Medical Park Antalyaspor ile karşılaşacak. Mersin İdman Yurdu ise Kardemir Karabükspor'a konuk olacak.
 
Gekas hayat veriyor
Spor Toto Süper Lig'in 29. hafta mücadelesinde Kasımpaşa, sahasında Akhisar Bld. Spor'u ağırladı. Çekişmeli geçen mücadeleyi Akhisar Bld. Spor 41. dakikada Yunan golcüsü Theofanis Gekas'ın ayağından bulduğu golle 1-0 kazanmayı başardı. Yalçın Ayhan 90. dakikada gördüğü 2. sarı kart sonucunda kırmızı kartla oyun dışında kaldı. İstanbul ekibi bu önemli mücadeleden puan çıkartamadı. Ev sahibi ekip bu skorla 43 puanda kaldı. 30. hafta karşılaşmasında Kasımpaşa, Orduspor deplasmanında boy gösterecek. Gekas'ın golüyle altın bir 3 puan kazanan Akhisar Bld. Spor ise puanını 32'ye yükseltti ve Beşiktaş mücadelesi öncesi moral depoladı.
 
Gaziantep direklere takıldı
Süper Lig'in orta sıraları yakından ilgilendiren mücadelesinde Gaziantepspor evinde Kayserispor'a 1-0 mağlup oldu. Karşılaşmada Gaziantepspor'un 2 topu direkten dönerken, sarı kırmızılı ekibe 3 puanı getiren golü 64. dakikada Brezilyalı Bobo kaydetti. Golde kırmızı-siyahlı savunmanın hatası büyüktü. Alınan bu sonucun ardından Kayserispor puanını 42'ye yükseltirken Gaziantepspor 36 puanda kaldı. Süper Lig 30. hafta karşılaşmalarında Gaziantepspor 21 Nisan'da deplasmanda İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile karşı karşıya gelecek. Kayserispor ise aynı tarihte Sivasspor karşısında evinde puan arayacak.
 
Altın gibi üç puan
Spor Toto Süper Lig'in 29. hafta mücadelesinde, ateş hattından uzaklaşmak isteyen iki ekip, Elazığspor ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor karşılaştı. Elazığ Atatürk Stadı'nda oynanan karşılaşmanın sonunda gülen taraf 1-0'lık skorla ev sahibi ekip oldu. Maçta Elazığspor kalecisi Ivesa, gösterdiği performansla yıldızlaştı. Bu sonucun ardından Elazığspor puanını 35'e çıkardı ve Akhisar Belediye'nin üzerine yükselerek 13. sıraya yerleşti. İ.B. Belediyespor ise 33 puanda kaldı ve 15. sırada yer aldı. Süper Lig'in 30. haftasında Yılmaz Vural'ın öğrencileri deplasmanda Galatasaray ile karşılaşacakken, İstanbul Büyükşehir Belediye ise evinde Gaziantepspor'u konuk edecek.
 
cemtop16042013.jpg
 
cemtop16042013_2.jpg
 
cemtop16042013_3.jpg
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016