“O goley hele şu seçimi bi geçelim”

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Seçim öncesi toplumda ve bürokraside “O goley hele bi şu seçim geçsin” beklentisi gündeme gelir. 19 ay sonra yapılması planlanan seçimlerin iki ay yakına çekilmesinin olumlu ve olumsuz yanlarını bugün değerlendirdim.

Seçim konusu gündemi geldiğinde, ortaya çıkan “belirsizlik” üzerine çok sık kullanılan bir cümle gündeme gelirdi. “O goley hele şu seçimi bi geçelim”. Önüne iş gelen bürokrattan, ticari borcu olan tüccara bu cümle tekrarlanıp dururdu. 2019 Kasımı'na kadar bu söylemin sürebilmesi “işlerin durmasına” bürokrasinin çalışmasının yavaşlamasına yol açabilirdi. O nedenle “erken seçim” kararının olumlu ve olumsuz yanlarını sıralayarak beklentimi ortaya koyayım.

Önce olumsuzluklar:

- Uyum yasaları, adaylıkta 100 bin imza, ön seçim gibi konular dahil birçok belirsizlik ortada duruyor. Bugüne kadar bitirilmesi gereken uyum yasaları çıkarılmış değil. Birçok konuda düzenlemenin nasıl olacağı en az bir iki haftalık çalışma sonrasında şekillenebilecek. Bazıları seçim sonrasına kalacak. Kısa süredeki düzenlemeler için Meclis’te bazı temel yasalar gündeme gelecek.

- Baskın nitelikli seçim kararı, demokrasinin partiler açısından eşitlikçi olarak işlenmesine engel olacak tartışmaları sürüyor. İYİ Parti ve DSP gibi partilerin seçime girip giremeyeceği konusunda YSK kararı henüz ortada değil.

- Seçimle ilgili propaganda dönemi en iyi olasılıkla seçime 45 gün kala muhalefetin sahaya çıkabilmesine imkan tanıyacak. Propaganda dönemi ve seçim yedinci kez uzatılacak OHAL döneminde yapılacak. Bu, muhalefetin engellendiği, iktidar ortaklarının devlet imkanlarından yararlandığı tartışmalarına yol açacak. Yurtdışından gözlemleri ve olumsuz yorumları gündeme getirebilecek. Demokrasi tartışmaları artacak.

Gelelim olumlu yanlarına:

- Seçimlerin normal tarihi Kasım 2019’dan Haziran 2018’e 19 ay önceye çekilmesi, belirsizlik süresini kısaltacak. Birçok konuda çabuk karar alınmasını sağlayacaktır.

- Her seçim dönemi ülkemizde iktidarın seçim ekonomisi ile popülist politikalar izlemesine yol açar. Bu, ekonomiyi tahrip edebilecek 19 aylık dönem iki aya ineceği için, ekonomide belirsizlik ve kırılganlık asgari düzeye inecektir.

- Seçim sonucunda beş yıllık dönemin iktidarı belli olacağı için, iktidar uzun vadeli planlarını ortaya koyacağı için, toplumun her kesiminde ve bürotkraside güncel kararlardan uzaklaşılarak uzun vadeli düşünme iklimi gündeme gelebilecektir.

- Seçim sonrası dışarıdan ülkemize bakanlar da daha uzun vadeli ilişki değerlendirmeleri yapmaya başlayacaklardır.

Fırtınalı yaşayacağımız bir-iki haftalık dönemin ardından iki ay sonra seçimi yaparak yeni bir döneme girecek olmamız sonucunu getirecek “erken seçim” kararı konusunda olumsuz ve olumlu olarak düşündüklerimi ortaya koydum...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar