Numan Kurtulmuş'tan ülkenin geleceğine projeler
Ankara sohbetine konuk olan Numan Kurtulmuş, günü siyasal hayhuyuna değinmeden, önümüzdeki on yıl için üzerinde çalıştıkları projeler ve amaçladıkları sonuçlarla ilgili önemli açıklamalarda bulunuyor. Zonguldak-Hatay hattının doğusundaki 51 ilin 30-35'ini önümüzdeki on yılda kendi sivil insiyatiflerini destekleyerek yukarı çekmek bunlardan biri, Sınır Ajan 8 sinerji koridoru yaratmak bir diğeri. Önümüzdeki on yılı mikro reformlar dönemi olarak ele almak bir üçüncüsü.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ankara Sohbetle'nin konuğu olarak Ferit Parlak ve Canan Sakarya'ya üzerinde çalıştıkları ülkenin yarınıyla ilgili projelerini anlatırken, "Geçen 10 yıl makro ekonomik dengeler düzenlemeleri ağırlıklıydı. Önümüzdeki on yılda mikro ekonomik düzenlemeler gerçekleştirilecek" diyor ve bunun doğuracağı sonucu, "Önümüzdeki on yıl alt gelir gruplarının sadece sosyal yardımlarla değil, sosyal politikalarla güçlendirilmesi orta direğin üretim içinde güçlü olmasını ve alım gücünü artırmasını sağlayacak. Üst yatırımcı grup ise Ar-Ge ve marka yaratma gücünü artırarak dünya ölçeğinde rekabet edebilirliği artıracak" diyerek beklentisini ortaya koyuyor.
Kurtulmuş, bir yandan "Çözüm sürecinin" hangi engelleri sona erdireceğini hangi imkanları yaratacağını anlatıyor. Bir yandan da 30 yıllık çatışma döneminin sebep olduğu olumsuz sonuçları sıralarken terörün görünmeyen yüzünün 13-14 kalemde olumsuzluk yarattığını vurguluyor. Göç, uluslararası finansman maliyetinin artması, sınır ticaretinin azalması, GAP'ın gecikmesi, konut sorunu ve Doğu Güneydoğu'da turizm potansiyelinin ancak yüzde 5'inin kullanılabilmesinin bunlar arasında yer aldığını belirtiyor.
Barış dönemiyle birlikte 'Sınır Aşan Sinerji'yi hayata geçireceklerini belirten Kurtulmuş, bununla "Hem üretim alanında hem tüketim pazarına sınırlayıcı etkisi olan siyasi sınırların aşılması hem de bölge ekonomilerinin atılımlarına önemli katkı sağlanacağını" açıklıyor. Bu açıdan Türkiye'deki belli il gruplarının 8 ayrı potansiyel koridor oluşturulacağını söylüyor.
Kurtulmuş, 'Kent Ekonomileri Strateji Belgesi' çalışmalarını sivil inisiyatifle başlatıp 41 ilde gerçekleştirdiklerini ve sürdürdüklerini açıklıyor. Hatay Zonguldak çizgisinin batısındaki 30 ilin GSYH'da yüzde 78 paya sahipken, doğusundaki 51 ilin yüzde 22'lik paya sahip olmasının yarattığı olumsuzluğu ortadan kaldırmak için çizginin doğu yanında kalan 51 ilden 30-35'ini önümüzdeki on yılda yukarıya çıkarabileceklerine inandığını belirten Kurtulmuş, bunun için kent ekonomileri stratejisini o illerin kendi insanlarıyla yaratma isteğinde olduklarını söylüyor: "Biz istiyoruz ki illerdeki çözüm ortaklarının tamamı bir araya gelsinler kendi illeri ile ilgili hangi projeleri teklif ediyorlar, hangi eksiklikleri var, bunları aşmak için neye ihtiyaçları var, öngörüleri ne, kendileri bu süreçte nasıl yer almak istiyorlar, bunları anlatsınlar." Bu çerçevede üç ay önce 85 öğretim üyesiyle birlikte Kent Ekonomileri Forumu çalışmalarını başlattıklarını açıklıyor. Kurtulmuş, "İller taleplerini ortaya koyduğunda, çözüm ortakları kentlerde ellerini taşın altına koyduğunda biz onların önünü açarız, arkalarından iteriz" sözünü veriyor. Bu çalışmada Tunceli'nden çok iyi bir rapor geldiğini de örnek olarak veriyor.
Numan Kurtulmuş'un Ankara Sohbetleri'nde yaptığı açıklamalar 2023 hedeflerine ulaşılması için hayata geçirilmesi gereken projeler ve yol haritası üzerindeki çalışmalarla ilgili yaptıkları sivil ağırlık taşıyan çalışmaların bir bölümünü duyuruyor. Bir bölümü üzerinde de projelendirme aşamasında olduklarını ortaya koyuyor.