Nükleersiz yapamayacağız
Güneşimiz var, rüzgarımız var. Neden elektriği güneşden ve rüzgardan elde etmiyoruz?Önce elektrik ihtiyacımıza bakalım. 2010 yılında 210 milyar kws elektrik tükettik.Kriz nedeniyle elektrik tüketimi geriledi. Çünkü elektriğin çoğu sanayide kullanılır. Sanayi duraklayınca elektrik tüketimi de duraklar.Normal olarak ekonomi yüzde 5 büyüdüğünde bizin elektrik talebimiz yüzde 10 dolayında büyür. Buna göre planlama yapmaya mecburuz.
Eğer biz büyümeyi sürdürecek isek 2023 yılında elektrik enerjisi ihtiyacımız 500 milyar kws'a yükselecek.Bırakalım 2023 yılını. Önümüzdeki döneme bakalım. Her yıl elektrik talebi yüzde 5 artsa 10 milyar kws,yüzde 10 arta 22-25 milyar kws elektrik üretecek tesise ihtiyacımız var.HES'ler yapılıyor ya… Diyeceğiz. İyi de lisans verilen HES'lerin (çaylar dereler üzerindeki hidro elektrik tesislerinin) tamamı yapılsa toplam 15 bin mgw güç ortaya çıkacak. Bu kadar güç ise 35-40 milyar kws elektrik üretecek. Tamamı üretime geçse 2 yıllık enerji artışını karşılayabilecek.
Rüzgar gülü , güneş paneli,jeotermal enerji kaynaklarının zorlasak ne olur ? Rüzgar'da hedefi tuttursak 40-50 milyar kws elektrik üretebiliriz.Güneşte hedefi tuttursak 1.5 milyar kws enerji üretebiliriz. Jeotermal önemli bir katkı sağlayamayacak.
Açığı nasıl kapatacağız ? Ya doğalgaza yükleneceğiz. Ya da nükleer tesis kuracağız.Nükleer tesis kurmak zaman alıyor ve pahalı ama bir mecburiyet gibi görünüyor.Ruslarla yapılan anlaşmayan göre 1.200x4=4.800 mgw gücünde 4 üniteli yatırı başlıyor. Yatırım başlıyor ama üretime geçmesi 5-8 yıl gerektiriyor. Bu tesis 5-8 yıl sonra üretime başlasa yılda 40 milyar kws üretim yapacak. Açık anlatımıyla 2 yıllık talep artışını karşılayacak.
Demek ki bir nükleer tesis yetmiyor. Ama her nükleer tesis 20 milyar dolar yatırım gerektiriyor. Bu dövizi nereden bulacağız ? Tablo karışık. Nükeer tesislerin tehlikesi ortada. Kamu oyu öteden beri nükleer tesis konusunda kaygılı. Rus'ların teknolojilerin düzeyini bilemiyoruz.
Ama nükleer tesis işine bir noktadan başlamaya mecbur durumdayız. Zaten başlasak da bir veya iki tesis sorunu çözemiyor. Enerji ihtiyacında nükleer tesise yöneldiğimizde 2 yılda bir yeni tesis yapımı zorunluluğu ortaya çıkacak.Açık anlatımıyla konu çok karışık. Ama önemli. Japonya'daki olaylar vesile oldu. Konuyu doğru dürüst tartışarak milli politika benimsemek zamanıdır.