Nükleer santral yapımının yaratacağı iş imkânları

Recep ŞENYURT
Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ [email protected]

 

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi için; yapılsın yapılmasın, yeri yanlış-doğru şeklinde birçok tartışma devam ederken bir yandan da proje planlandığı şekilde ilerliyor.

Türkiye’nin ilk Nükleer Güç Santrali Projesi, ÇED raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teslim edilmesi ile yeni bir aşamaya gelmiş oldu. NGS bütçesinin 20 milyar dolar civarında bir büyüklükte olması ve bunun da belirli bir miktarının Türkiye’den karşılanacak olması birçok firmanın iştahını kabartmış durumda.

Her kafadan bir sesin çıktığı, doğru ile yanlışın birbirine karıştığı bir ortamda Adana Sanayi Odası adına Başkan Zeki Kıvanç, Akkuyu NGS yetkililerini Adana’ya davet ederek Adana ve bölge iş dünyasının, gelinen durum ve bundan sonraki süreçte bu projede nasıl yer alabileceği konusunda ilk elden bilgilendirilmesini sağlamış oldu.

Toplantıya Akkuyu NGS Türkiye Yöneticisi Rauf Kasumov, projenin ana yüklenici firması olan Atomstroyexport Genel Müdür Yardımcısı Mihail Yuryev, Mersin Bilgilendirme Merkezi Başkanı Faruk Üzel ve şirketin teknik personelleri katıldı.

Toplantıda; Mersin bilgilendirme Merkezi Başkanı Faruk Üzel, halkla ve bölge iş dünyası ile iç içe olmayı çok önemsediklerini, ilk elden doğru bilgilendirmenin önemine inandıklarını ve bu toplantının da bu çerçevede yaptıkları toplantılardan biri olduğunu belirtti.

ÇED olumlu raporunu bu sene içinde almayı hedeflediklerini, raporun alınması halinde projenin planlandığı şekilde devam edeceğini belirten Akkuyu NGS Türkiye Yöneticisi Rauf Kasumov, sonraki aşamaları ise inşat ve üretim lisanslarının alınması, inşaat hazırlık ve arazi düzenlemelerinin yapılması ve sonrasında da 2015 yılı sonu veya 2016 yılı başında temel atılması şeklinde sıralıyor. Projenin tahmini büyüklüğünün 20 milyar dolar olduğunu, işin yapım aşamasında bütçede azalma veya artmalar olabileceğini belirten Kasumov, NGS İnşaatında 7-8 milyar dolarlık bir kısmı Türk şirketlerine ihale etmeyi planladıklarını söylüyor.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatının ana yüklenicisi olan Atomstroyexport Genel Müdür Yardımcısı Mihail Yuryev, NGS inşaatını ikiye ayırıyor.  NGS’nin güvenliğini etkilemeyen mal ve hizmetlerde nükleer güç santrali tecrübesi aramayacaklarını ama NGS’nin güvenliğini etkileyen kısımlarda ise mutlaka NGS tecrübesi arayacaklarını belirtiyor.

Türkiye'den alınacak mal ve hizmetlerle ilgili Türk firmalarının en büyük zorluğunun gerekli yeterliliklere ve belgelere sahip olma konusunda olabileceğini düşündüklerini ifade eden Akkuyu NGS yetkilileri, ihale edilecek işleri mümkün olduğunca parçalara ayırarak ihale edeceklerini söylüyor. Her iş için teknik şartnameler hazırlayacaklarını ve bu şartnamelere uygun firmaların ihaleye katılabileceğini ve ihaleleri, en iyi kaliteyi, fiyatı ve teslim süresini verenlerin kazanacağını belirtiyor.

Akkuyu Bölgesinde NGS inşaatında 400 bin ton çelik konstrüksiyon kullanılacak. Uydu şehir kurulacak. Sadece inşaat aşamasında 4000 konteynerlik konut kurulacak. Santralde görevli Rus ve Türk personelin kalması için 4.500 konut inşa edilecek.  Bir şehirde neye ihtiyaç duyuluyorsa burada da ona ihtiyaç olacak diyen Kasumov, projenin tüm aşamalarının kendileri tarafından çok şeffaf bir şekilde yürütüldüğünü, her aşamasının kamu oyunun bilgisi dahilinde olduğunu belirterek gerekli şartlara haiz olan her firmanın ihalelere girebileceğini ve iş alabileceğini vurguluyor.

İnşaat ve makine başta olmak üzere birçok sektörde faaliyette bulunan ve NGS’den pay almak isteyen firmalarımız önümüzdeki süreçte bir yandan ürün ve hizmet kalitesini yukarı taşırken bir yandan da kıyasıya bir rekabet içine girecekler gibi görünüyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar