Noterlere, Sigorta Acenteleri İcra Komitesi'nden çalım

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Sigorta acentelerinin ne kadar zor günler geçirdiği hakkında yakın zamanda birçok yazı yazdım. Levhaya kayıt, kapı numarası derken sonrasında gelen kriz acentelerin beline beline vurmaya devam ediyor. Zor durumda olduklarını belirten acentelerden her hafta onlarca elektronik posta alıyorum. Gerçekten tuzu kuru acenteler kurumsal müşterisi olan sigorta acenteleri bile yavaş yavaş söylenmeye başladılar. Diğer tarafta ekmeğini taştan çıkaran ve iğne ile kuyu kazan bireysel müşteri portföyü olan sigorta acenteleri gerçekten zor durumdalar. Çünkü onların yaşadıkları tahsilat sorununu cebinden karşılayarak çözecek mali güçleri yok ne yazık ki.

Beyanı takan yok

Zor durumdaki acentelere buradan iyi bir haberim var. Bilindiği gibi, noterler yaptıkları işlem için iki türlü ücretlendirme yapıyorlar. Birisi, maktu harç alınıyor ki, imza sirküleri gibi üzerinde parasal değer yazmayan tasdikler bunlar. Diğeri ise, oransal ki, tasdik ettikleri bedel üzerinde parasal değer olanlar. Noterler, sattığın aracın bedeli ne olursa olsun, kasko değer listesinden aldıkları değerle oransal ücretlendirme de yapıyorlar. Listedeki bedelin yüksek olması ya da aracın hasar durumu nedeniyle değerinin düşük kalması falan hiç önemli değil. Madem ki bir kasko değeri var, parayı buna göre alırız diyorlar. Beyanın hiçbir kıymeti yok. AB mevzuatında böyle bir şey yok. Bizde de kalkmıştı 2009 yılı başından itibaren ama, son anda bir yıl daha uzatıldı. İnşallah 2010'dan itibaren araçlarımızı artık trafik sicilden alım-satımını yapabileceğiz, notere para vermeden.

250 TL'lik tasdik, 2000 TL oldu

Acentelik sözleşmeleri de tasdike gidiyordu. Düne kadar maktu ücret alan noterler, yönetmelikte getirilen mesleki sorumluluk sigortası limitlerini dikkate alarak ücretlendirme yapmaya başladıklarını duyuyordum. Yani, düne kadar maktu olarak 250-300 TL olan sözleşme tasdik ücreti şimdilerde bu yeni uygulama sonrasında 2.000 TL'ye kadar çıkmıştı. İki önemli noktadan biri, acentelik sözleşmelerinde yani noter tarafından tasdik edilen metin üzerinde mesleki sorumluluk sigortası ya da bunun limitleri falan yazmıyor. Fakat noterler "yönetmelikte var, öyleyse alırız" diyorlardı. Diğeri ise, bir acente bir tane sigorta yaptırırken, yani 5 şirketle de mukavele yapsa tek bir sigorta yaparken, her tasdikte o tek poliçe üzerinden 5 defa ücretlendirmeye giriyordu.

Noterler evdeki bulgurdan oldular

Bu uygulamalar sigorta acenteleri arasında sıkıntı yaratmaya başlamıştı ki, devreye TOBB bünyesinde kurulan Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) girdi. Meslektaşlarını bu konuda rahatlatmayı düşünen SAİK, Hazine'ye müracaatta bulundu.

Hazine Müsteşarlığı da noter tasdikli sözleşme mecburiyeti aranmaması gerektiği yönünde görüş belirtti ve noterler artık değil 2.000 TL tasdik ücreti, 2 TL bile alamayacaklar, eskiden aldıkları 250-300 TL'den de oldular. Noter'ler kısacası Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan oldular. Bu konunun takipçisi olduğunu bildiğim SAİK Başkan Yardımcısı Levent Ergun'a teşekkür etmek isterim buradan.

Bu sıkıntılı günlerde acentelere küçük de olsa bir parasal destek anlamına geldiğini düşünüyorum. Bu arada manşetimizde bulunan toplantıyı ben de başından sonuna kadar izledim. Kriz sırasında acentelerin üzerinden tahsilat yükünün alınmasına ilişkin görüş bildirilirken, acente komisyonlarının da yakında gündeme geleceğini tahmin ediyorum... Aslında bu toplantı ile ilgili yorumlarımı yazacaktım, Sağlık Bakanlığı'nın sigorta sektöründen istediği 650 milyon TL'yi yazacaktım. Olay biraz daha belirginleşsin sonra yazayım deyip binlerce sigorta acentesini ilgilendiren noter müjdesini yazmaya karar verdim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar