Not artırımında sonraki hamle ne zaman gelir?

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

 

BANU ERİŞ- FİNANSINVEST

Uzun süredir gündemde olan not artırımı beklentileri geçtiğimiz hafta realize oldu; uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırarak BBB-'ye yükseltti.  Bu artırımla Türkiye 1994'ten bu yana ilk kez yatırım yapılabilir ülke statüsüne yükseldi. Piyasadaki ilk olumlu tepki sonrasında, Fitch'i diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının takip edebileceği beklentileri, Türk piyasalarına yönelik iyimserliğin orta vadede sürmesini sağlayabilir.
Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notu, Moody's'in değerlendirmesine göre "yatırım yapılabilir" seviyesinin sadece bir kademe altında Ba1, S&P'nin değerlendirmesine göre ise iki kademe altında BB seviyesinde bulunuyor. Moody's, kredi notu görünümünün pozitif olması nedeniyle, Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmeye daha yakın gözüküyor.

Bir süredir not artırımı yapılıp yapılmayacağını sorgulayan piyasalar şimdi de sonraki hamlenin ne zaman geleceğine odaklandı. Moody's 30 Ekim'de yayımladığı "Kredi Görüşü" değerlendirmesinde cari açığın yapısal olarak azaltılması, döviz rezervlerinin yükseltilmesi veya özel sektörün dış borçlanmasının azaltılması halinde not artırımının değerlendirileceğini belirtmişti. Söz konusu kriterlerin kısa süre içinde yerine getirilmesi zor gözükse de, bu konularda ilerleme sağlandığı da göz ardı edilmeyecektir. Moody's geçen günkü açıklamasında ise 30 Ekim raporundaki görüşlerini koruduğunu belirtti. Bu açıklama önümüzdeki dönemde bir not artırımı gelebileceği yönündeki beklentilerin sürmesini sağlarken, buna ne kadar yaklaştığımıza dair bir ipucu içermiyor.

Zamanlama konusunda ilk olarak Moody's'in 21 Kasım'da İstanbul'da düzenleyeceği Türkiye'nin kredi riskine dair konferans izlenecektir. Fitch'in 8 Kasım'daki konferansı öncesinde not artırımını açıklamış olmasına rağmen, Moody's'in, yalnızca 5 ay önce not artırımı yapmış olması nedeniyle, konferansı öncesinde yeni bir not artırımı yapması beklenmiyor. Moody's'in 2013'ün ilk çeyreği içinde not artırımı yapması daha olası gözüküyor. Cari açığın beklentilerimize paralel olarak Ekim'de dip seviyeye ulaştıktan sonra yeniden artışa geçmesi olumlu yönde bir değerlendirmeyi engelleyebilir. Yükselişin beklenenden az olması veya yapısal bazda iyileşme sağlanması ise not artırımı ihtimalini artırabilir. Kredi notunun ikinci bir kuruluş tarafından yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilmesi (1) "yatırım yapılabilir" notu olmayan ülkelere yatırım yapamayan küresel fonların önünü açtığı için Türk finans piyasalarına yönelik ilgiyi, (2) küresel likidite olanaklarına erişimi kolaylaştırarak reel sektördeki yatırımları artıracaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017