Nitelikli elemanı nasıl bulurum?
KOBİ ölçeğindeki çoğu işletmenin ortak sorunu, " nitelikli eleman bulmaktır " diyebiliriz.
Tecrübeli demiyorum, nitelikli diyorum. Çünkü tecrübe sahibi olmasa da, bizim aradığımız niteliklere sahip olabilen eleman bulmamız çok yüksek bir olasılıktır. Tecrübeli eleman bulmakta ısrarlı olan birçok dostumuzun, gelecek baharı beklediklerini ve bu bekleyiş esnasında da treni kaçırdıklarını gördük. Zaruret olması durumunda " tecrübe " olmazsa olmaz, mutlaka gereklidir denilebilir. Öte yandan hatırımızda tutmamız gereken ve ara sıra yazdığımız gibi " yetişmiş elemanın ağacı yok ki, oradan olmuşlarını toplayalım."
Nitelikleri bizim işimize yarayan eleman bulabiliyorsak, alıp niteliklerinin olduğu kadarını kullanmaya başlamalıyız. Ancak eğitimlere, seminerlere yollamalı ve kendilerini yetiştirebilecekleri ortamı yaratmalıyız.
Türkiye, genç ve eğitim seviyesi gittikçe yükselen nüfusu ile işgücü arzı konusunda pek de sorun yaşamaması gereken bir ülke. Sorun o ki mevcut elemanlar istenilen niteliklerde olmayabiliyor. Bu sorunun özellikle sanayinin ara eleman ihtiyacını karşılamakta sıkıntı yarattığını hepimiz biliyoruz. Dış ticarette bu sorun biraz farklı bir şekilde ortaya çıkıyor. Dış ticaret piyasasının ihtiyacı olan elemanların niteliklerinin önünde " yabancı dil bilmek " geliyor. En az bir yabancı dili, dış ticareti götürebilecek kadar iyi bilen bir eleman ise, işe girişte biraz fazla talepkâr olabiliyor.
Nitelikleri bizim ihtiyacımıza uygun veya yakın bir elemanı nasıl bulacağız ve bizimle çalışmaya ikna edeceğiz?
Önce işletmemizin böyle bir elemana neden ihtiyacı olduğunu açıkça ortaya koyalım. Hangi konularda karşılanamayan ihtiyaçlarımız var, onu belirleyelim. İşe alınacak elemandan neler beklediğimizi tanımlayalım. Bunlara ek olarak da bu elemanın beklentilerimizi karşılayabilmek için, ne gibi niteliklere sahip olması gerektiğini belirleyelim. Dış ticaret konusunda bilgimiz yoksa ya gerçekten bu işi bilen ve güvenebileceğimiz birilerinin fikrini soralım veya danışmanlık desteği alalım. Dış ticaret elemanını işe alıp sahaya süreceksiniz. Siz bu işi de bilmiyorsunuz. Elemana hangi işi nasıl yaptı, sonucu ne oldu diye sorabilmek için, elinizde onun bir iş tanımı olsun ki onun neleri yapması gerektiğinden hareketle hesap sorabilelim, raporlama yaptırabilelim.
Diyelim ki orta karar biri geldi ve orta vadede işimize yarayabilecek gibi görünüyor. Ancak bu niteliklerle başka yerlere girme imkânı da bulabilir. Ne yapmalıyız ki, işimize yarayacağını düşündüğümüz bu eleman bizimle çalışmak istesin.
Küçük işletmeler, yeni alınan elemanların kendilerini daha rahat gösterebilecekleri bir ortam sağlar. Bu kişilerin fikirleri, yönetime daha hızlı ve daha rahat ulaşabilir. Hele bir de bu fikirler işe yarar bir şeyleri kapsıyor ise, hem elemanın kendisini bunun sonucunu görmekle tatmin olur, hem de işletme bundan fayda sağlar. Bunu onlara işletmenin küçüklüğünün çekici tarafı diye anlatalım. Mevcut yeteneklerini kullanarak, işletmenin daha iyi bir geleceğe hazırlanmasında rol alabileceklerini vurgulayalım. İşletmemizde mevcut firma kültürünün yarattığı ortamı örnekleyerek, kendilerini yetiştirebilecekleri destekleyici olanaklar sağlanabileceğini belirtelim.
Belki siz özel sağlık sigortası, dizüstü bilgisayar v.b imkânlar sağlayamayacaksınız amma firmamızın hiyerarşisinde kendilerini belli edebilecekleri bir yer vereceksiniz. Ücret mutlaka çok önemlidir ancak kişisel tatminin ve motivasyonun, elemanları ne kadar olumlu etkileyeceğini akılda tutmak ve bunların sağlandığını vurgulamamız gerekir.