Nisan’da festival bereketi…

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? dunya.com/ehlikeyf adresinde…

- Portakal çiçekleri, bahar otları ve enginarlar festivallerle kutlanıyor

Doğanın uyandığı, bereketli ay Nisan, festivalleriyle başlıyor… Portakal Çiçeği Karnavalı 3-7 Nisan; Alaçatı Ot Festivali 4-7 Nisan, Urla Enginar Festivali 26-28 Nisan; Tasting Alaçatı yine 26-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek… Ayrıntılar için lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- Anadolu’da hayırseverlik binlerce yıldır sürüyor…

Koç Üniversitesi Araştırma Merkezleri’nden Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AKMED), Vehbi Koç Vakfı’nın 50. yılı kapsamında “Hayırseverlik” kavramının yeniden ele alındığı sempozyuma ev sahipliği yaptı. Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) ve Stavros Niarchos Geç Antik Çağ ve Bizans Araştırmaları Merkezi (GABAM) işbirliğiyle gerçekleştirilen sempozyumda, “Hellenistik ve Roma İmparatorluğu döneminde Anadolu'da varlıklarını sürdüren kent-devletleri, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı toplumlarında hayırseverlik anlayışı, hayırseverlik kurum ve kuruluşlarının işleyişi ve toplumdaki rolleri” ele alındı.

Araştırmalarıyla alanında ses getiren bilim insanlarının yer aldığı sempozyumun ilk gününde Hellenistik ve Roma İmparatorluk Dönemlerinde Anadolu’da Hayırseverlik kavramı ele alındı. Sempozyumun devamında ise “Genç Antik ve Bizans Dönemleri”, “Selçuklu Dönemi ve “Osmanlı Dönemi’nde Hayırseverlik” konuları tartışıldı. Sempozyumda arkeolojik, epigrafik, edebi ve tarihsel kaynakların ışığında, Eskiçağ toplumlarının hayırseverliğe bakışı, devletlerin bu konuya yaklaşımı, hayırseverlerin elde ettiği onur ve övgüler değerlendirildi. Sempozyumun son oturumu ise günümüzdeki hayırseverliğe ayrıldı. Geçmişin deneyim ve temellerinden beslenen günümüzdeki hayırseverlerin ve hayırseverlik kurumlarının geldiği nokta ve geleceği geniş bir çerçevede ele alındı. dunya.com/ehlikeyf’te…

- Perge’de antik çağa yolculuk…

Antalya’nın 18 kilometre doğusunda, Aksu ilçe sınırlarında, bir zamanlar Pamfilya bölgesine başkentlik yapmış antik kent Perge'nin Tunç Çağı'ndan bu yana varolduğu düşünülüyor. Helenistik dönem boyunca eski dünya içerisindeki en zengin ve güzel şehirlerarasında sayılan, heykeltıraşlarıyla da tanınan Perge, Yunan matematikçi Apollonius'un da memleketi. Tiyatro, Güney Hamamı, Agora & Macellum, Kestros Çeşmesi, Sütunlu Ana Cadde, Sütunlu Batı Cadde ve bu caddeye paralel uzanan su kanalı, Caracalla Çeşmesi derken Perge’de saatlerin nasıl geçtiğini fark etmedik… dunya.com/ehlikeyf’te…

- “Acil su tasarrufu” gerekiyor!

Barilla Gıda ve Beslenme Vakfı (BCFN), 1,6 milyar kişinin su sıkıntısı çektiği ve su kıtlığının dünya çapında artış gösterdiği günümüzde Birleşmiş Milletler Dünya Su Günü kapsamında hazırladığı araştırmasını yayımladı. BCFN’in yeni araştırmasına göre kişi başı günlük ortalama 2 litre su tüketiyoruz. Ancak, gün içinde tükettiğimiz gıdaların üretiminde kullanılan su miktarı da dahil edildiğinde bu rakam 5 bin litreye ulaşıyor. Küresel nüfusun 2050 yılında 9 milyara ulaşacağını belirten uzmanlar, su tasarrufu etmek için acil olarak gıda sisteminde değişiklikler yapılması gerektiğini vurguladı. dunya.com/ehlikeyf’te.

- Hangi yemek, hangi tatlıyla tercih ediliyor?

Hangi yemek ile hangi tatlının birlikte tercih edildiğini araştıran Yemeksepeti, siparişler içinde “mükemmel ikililer” listesi hazırladı… dunya.com/ehlikeyf’te.

- Biliyor musunuz?

İstanbul Caz Festivali programının belli olduğunu; Türkiye İş Bankası Müzesi’ndeki “İstiklal” sergisini; “Boğaziçi’ndeki Hindistan” festivalini; “Mimar/Sanat” sergisini; Borusan Müzik Evi’nin yeni konuklarını biliyor musunuz? dunya.com/ehlikeyf’te…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar