Nihat Gökyiğit

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Önceki gün İstanbul’da Nihat Gökyiğit’in (23 Şubat 1925, Artvin), 90’ıncı yılı kutlaması vardı. Nihat Gökyiğit Tekfen’in kurucu ortaklarından. Robert Kolej'den mezun olduktan sonra Michigan Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği üzerine yüksek öğrenimini tamamladı. 

Robert Kolej’den sonra ABD’de mühendislik eğitimi yapan 3 mühendis arkadaşın Nihat Gökyiğit ile Feyyaz Berker ve Necati Akçağlılar’ın 1956 yılında bir araya gelerek Tekfen’i kurmalarının ilginç bir hikayesi var.

Üç genç mühendis Amerika'dan döndükten sonra Bayındırlık Bakanlığı’nda çalıştılar.

Türkiye'nin NATO'ya üye olması nedeniyle mühendisliğin önem kazandığı ve yurt çapında imar faaliyetlerinin hızla arttığı dönemde Feyyaz Berker ile Nihat Gökyiğit, devlet hizmetinden ayrılarak, mühendislik ve danışmanlık alanında hizmet vermek amacıyla "Feyyaz-Nihat Müşavir Mühendislik" (kısaca FN) ismi ile bir şirket kurdular.

Müteahhitlere malzeme testleri ve toprak analizleri yapıyor, kum ve çakıl ocaklarının tespiti gibi konularda danışmanlık veriyor, zemin etütleri gerçekleştiriyor, kalite kontrol işleri yapıyorlardı.

Danışmanlık hizmetleri yanında inşaat alanında da faaliyette bulunmak amacıyla Feyyaz Berker ve Nihat Gökyiğit tarafından 1957 yılında FN'nin kardeş kuruluşu Tekfen İnşaat Limited Şirketi kuruldu.

"Tekfen" ismi "Teknoloji" ve "Fen" sözcükleri birleşiminden oluşmuştu.

Tekfen'in üçüncü ortağı olan Necati Akçağlılar 1959 yılında üçüncü ortak olarak Feyyaz-Nihat ikilisine katıldı. Danışmanlık şirketinin unvanı "Feyyaz-Nihat-Necati Müşavir Mühendislik", kısaca FNN olarak değiştirildi. 

Williams Brothers firması kontrolünde İstanbul Boğazı'nın altından iki akaryakıt borusunun geçirilmesi işi, projeye taşeron olarak katılan Tekfen'in boru hattı projesiyle tanışmasını sağladı. Dünyanın sayılı boru hattı müteahhitlerinden biri haline gelmesinin yolunu açtı.

Tekfen yurt içinde ve dışında petrol boru hatları, sulama projeleri, diğer alt yapı ve üst yapı projeleriyle taahhüt sektöründe büyük gelişme gösterdi.

Tekfen’in sanayi sektöründeki ilk girişimi ampül üretimi, tarım sektöründeki ilk girişimi ise Mis Süt markası ile uzun ömürlü süt üretimidir. Bu iki girişim ile de ilgisini kesen Tekfen,1981 yılında Toros Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş.ni kurdu. Ceyhan'da üretime başlayarak kısa zamanda kimyasal gübre pazarının önde gelen oyuncularından biri haline gelen Toros Gübre, Ceyhan'daki fabrikaya daha sonra Akgübre ve Samsun gübre fabrikalarının da katılmasıyla, Toros grubu Türkiye'nin en büyük kimyasal gübre üreticisi haline geldi.

Bir süre Tefken Bank ile finans sektöründe de etkin olan Tekfen, bankayı yabancı sermaye grubuna devrederek bankacılıktan ayrıldı.

Şimdilerde yıllık 4.5 milyar TL. dolayındaki iş hacminin yüzde 60’ını taahhüt işleri, yüzde 20’sini gübre ve tarımsal faaliyetler, çok az bir bölümünü de konut ve ofis binaları yapımı teşkil ediyor.

Necati Akçağlılar’ın ölümünden sonra feyyaz Berker ile Nihat Gökyiğit de yönetimden ayrıldılar.

Şimdilerde 3 kurucu ortağı, yönetimde ikinci kuşakları temsil ediyor. Tekfen kurumsallaşmada önemli yol alan bir sermaye grubu.

Nihat Gökyiğit, sosyal projelere yakın ilgisi nedeniyle vaktinin tamamını doğaya, tarıma, sanata ve uluslararası ilişkilere dönük etkinliklere tahsis ediyor. 

Arkadaşı Hayrettin Karaca ile 11 Eylül 1992 tarihinde TEMA'yı, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı'nı da kurdu.

Tekfen’in hayatta olan ve 90 yaşlarını tamamlayan iki ortağına Feyyaz Berker ve Nihat Gökyiğit’e sağlık ve iyilikler dileriz.

(90’ıncı doğum yılı vesilesiyle hazırlanan kitapta, Nihat Gökyiğit akıcı bir dille sadece kendi hikayesini, Tekfen’in hikayesini anlatmıyor, son elli yılda Türkiye’deki gelişim ve değişim hakkında bilgi veriyor. İlgileneceklere tavsiye ederim.) 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018