Niğde petrolle mi güneşle mi ihya olacak?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun Niğde’nin Badak bölgesinde tuz aranırken petrol bulunduğunu açıkladı… Bakan Alaboyun’un ağzından ajanslara yansıyan haberlerde “Tespit ve arama çalışmaları sonucunda 2003-2015 Eylül ayı sonu itibarıyla 29.2 milyon ton ham petrol, 3.56 milyon ton petrol eş değeri doğalgaz elde edildi. Üretilebilir rezerv ise 2014 sonu itibarıyla 42.6 milyon tona ulaştı” deniliyor. Hatta haberlere Bakan Alaboyun’un “MTA sondajla tuz ararken petrol çıktı. Kusma yaptı. Araştırma yaptırdık. Oradaki petrolün ana kayaç olmadığı, başka yerden sızma olduğu söyleniyor” sözleri de yansıdı.
Kuyunun yeni bir kuyu olmadığı, MTA’nın bölgede 6 yıl kadar önce petrol bulduğu ancak kuyunun istenilen kalitede olmadığı için kapatıldığı da iddialar arasında. Ancak bu duyum Niğde ili Bor ilçesi Badak Bölgesi’nin enerji açısından değerini düşürmüyor. Bölgede yoğunluklu olarak kaya gazı var. Şu anda Türkiye’de kaya gazını çıkarmanın maliyeti yüksek. Bu nedenle gaz çıkartılamadığı söyleniyor.
Enerji üretimi açısından bölgeyi hazine haline getiren asıl kaynak ise; güneş… Öyle ki bölgenin kurulmasına ön ayak olan kent liderleri, tam kapasite ile çalışırsa burada kurulacak güneş enerjisi santrallarının iki Keban Barajı büyüklüğünde enerji sağlayacağını iddia ediyor. Bu alan için 19 Kasım 2015 tarihli Resmi Gazete’de, yani 6 gün önce önemli bir karar yayınlandı. “Niğde İli, Bor İlçesinde Bulunan Bazı Alanların Niğde-Bor Enerji İhtisas Edilmesine İlişkin Karar” başlığı ile yer alan kararla, “Niğde ili Bor ilçesi, Badak ve Sesslikaya köyleri sınırları içerisinde bulunan ve ekli haritada sınırları gösterilen alan Niğde-Bor Enerji İhtisas Bölgesi olarak ilan edilmiştir” denildi. 2015/8241 karar sayısı ile gelişmeyi sizler de Resmi Gazete’den takip edebilirsiniz…
Hemen hatırlatalım... Türkiye’de üç önemli güneş enerjisi ihtisas endüstri bölgesi bulunuyor. Bunlar; Konya Karapınar, Tarsus ve Niğde Bor… Niğde-Bor Enerji İhtisas Bölgesi 6.68 MW Kurulu güce sahip olacak. Bu alan ortalama 9 milyon 752 bin 800 kilovatsaat elektrik üretecek. 2 bin 946 kişinin konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi günlük hayatında ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini karşılayacak. Santral 7 farklı lisanssız güneş enerjisi santralından (GES) oluşuyor. Bunlar; İsken Enerji, Deksen Enerji, Borsan Enerji, Bor İnşaat, Bor İnşaat 2, Saken Enerji ve Atasa Enerji…
Bölgeyi yönetecek Endüstri Bölgesi İşletme Müdürlüğü'nü Niğde Ticaret ve Sanayi Odası kuracak. Niğde-Bor Enerji İhtisas Bölgesine 200'ün üzerinde yatırımcının gelmesi öngörülüyor. Öte yandan, bölgenin yaratacağı istihdam sayısının bin 400 kişi civarında olacağı da söyleniyor.
Dünyada fosil yakıtlar için her gün büyük savaşlar veriliyor. Belki bölgenin adı bizi son haberlerde ‘petrol’ ile sevindirdi. Ancak Bakanlar Kurulu’nun geçtiğimiz hafta aldığı karar hem bizi hem de bizden sonraki nesilleri sevindirecek nitelikte. Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları açısından yıldızı İç Anadolu Bölgesi'nden parlayacak gözüküyor