Niçin avukatımız olmalı

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

AV. CENGİZ AŞKAN - (LL.M)/Antalya Barosu

Bilgi, veri, üst veri dünyasının kapsamı genişledikçe, yenilendikçe hukukta çok normlu analiz yorum çağına girmiştir. Hukukun değişim/etki/ uygulama hızı farklılaşmıştır. Hukuk, bilmek ve uygulamakla anlam/fonksiyon kazandığından, avukata olan ihtiyaç günbegün artmaktadır.
Yürürlükteki hukuk kuralları ve bu kuralların oluşturduğu külliyat düşünüldüğünde; sözü edilen mevzuatı bilmek/kullanmak/ uygulamak doğrudan hukuk mesleği içinde olmayanlar açısından önemli bir sorun alanıdır.

Meslek alanının dışında iseniz, normal hayatın içindeki bilgi ile veya sosyal öğrenme yolu ile hukuku öğrenmeniz çok zordur, sadece sığ bir bilgi dağarcığı oluşur, kültürel söylemden öte geçmesi ise istisnai durum olarak karşımıza çıkar. Hukuk; hem bütünlük hem de ayrıntıdan oluştuğundan, bağlantıyı/ ilgiyi/yorumu/uygulamayı ortaya koyabilmek uzun/ özenli bir mesleki çalışma gerektirir. Öyle ki, herhangi bir konudaki mevzuata erişebilmek bile, bazen özel bilgi gerektirir. Usul hukuku normları ve emredici kamu hukuku ilave edildiğinde alan daha da bağlayıcılık/ etkinlik kazanır ve derinleşir.

Hukuk, nasıl yaşayacağımızın, ne yapacağımızın yolları, normları ve sistemidir. Yolların, normların ve sistemin pusula ve kılavuzu ise hukuk meslek insanı avukattır. Yol, norm ve sistem içinde kaybolmamak, zarar görmemek, doğru yere/ sonuca varmak, haklarımızı almak, sorumluluklarımızı bilmek, tehlike, ceza ve yaptırımdan korunmak için avukatımız olmalıdır.

Öncelikle ve özellikle; şirketler, tacirler, gazeteciler, doktorlar, mühendisler, muhasebeci ve mali müşavirler, diğer serbest meslek erbabı, esnaf, apartman yönetimleri, kooperatifl er, meslek profesyonelleri açısında ve daha sonra ise herkes için avukat gerekir. Avukat seçiminde; mesleki bilgi/deneyim, eserler, özgeçmiş, güvenilirlik, iyi/nitelikli iletişim, saygı/ sevgi/nezaket, uyumluluk temel kriterlerdir.

Kanunda, “avukatlığın amacı; hukuki münasebetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır.” (Av.K.m.2) şeklinde tarif edilerek, gerçek/ mutlak bir ihtiyaç olduğu ortaya konulmuştur. Bu nedenle de avukatlık, “kamu hizmeti ve serbest meslektir”(Av.K.m.1).

Hukuk, hayatın her alanını kapsar ve herkes hukukun içindedir. Hukuk, yalnız yürünecek bir yol değildir. Avukatlık, bilgi/ hukuk/uygulama adalettir. Avukat seçmek, hukukunu seçmektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar