Nezih Demirkent'in DÜNYA'sı, Anadolu'ya Sahip çıkmaya dev
Bugün ekonomi gazetesi olarak DÜNYA'nın 29'uncu yılını kutluyoruz.
DÜNYA Gazetesi'nin ekonomi gazetesi olan farkını ve gazeteyi kendi alanında lider konuma getiren yayın politikasını rahmetli Nezih Demirkent oluşturmuştu.
Nezih Demirkent'in erken kaybından sonra bu politika değişmedi.
DÜNYA, serbest piyasa ekonomisine inanan, serbest piyasa ekonomisinde özel sektörün önemine inanan bir yayın politikasını benimsemiştir.
Ekonomide olan biteni haber olarak sayfalarına taşır. Haberi yorumdan ayırır. DÜNYA, sadece büyük şehirlerde olan biteni, sadece büyük sermaye gruplarıyla ilgili haberleri öne çıkarmaz. Anadolu'da olan biteni, orta ve küçük işletmelerle ilgili haberleri okuyucularına duyurmaya özen gösterir.
Nezih Demirkent'in başlattığı iki önemli faaliyet, DÜNYA'nın özelliğidir. Bunlar Anadolu Toplantıları, bölge ve şehir ekleridir.
Anadolu Toplantıları, Anadolu'daki ekonomik faaliyetlerin ve müteşebbislerin kamuoyuna çıkmasına, sorunları kadar başarılarının da sergilenmesine imkan verdi.
Bölge ve şehir ekleri Anadolu'daki yatırımların, üretimin önemini ortaya koydu.
Anadolu'daki yatırımlarda ve üretimde görülen gelişmeleri DÜNYA eklerinden izlemek mümkündür.
Sektör ekleri ise, ülke ekonomisinde ağırlığı olan faaliyet dallarındaki gelişmelerin ve sorunların toplu olarak ortaya konulmasına, tanıtılmasına, duyurulmasına imkan hazırladı.
DÜNYA sadece Anadolu'daki gelişmeleri yansıtmakta kalmıyor. Anadolu üreticisinin sorunlarını da izleyen, kamuoyuna en geniş biçimde yansıtan bir gazete olma özelliğini de koruyor.
DÜNYA bugünlere kolay gelmedi.
Bu kuruluş gününde DÜNYA'yı ekonomi gazetesi haline dönüştüren, Anadolu'ya açan Nezih Demirkent'i rahmetle anıyoruz.
Nezih Demirkent'i Hürriyet Gazetesi'nin başında iken tanıdım.
Erol Simavi, Hürriyet'in efsanevi patronu idi. Bayrağı o dalgalandırıyordu ama, gazetede çarkı çalıştıran Nezih Demirkent idi. Nezih Demirkent adı, Erol Simavi ve Hürriyet ile bütünleşmiş gibiydi.
Hürriyet Gazetesi'nin en parlak döneminde, profesyonel yönetici olarak Nezih Demirkent'in en başarılı ve güçlü döneminde Hürriyet'te bir yönetim değişikliği oldu.
Nezih Demirkent Hürriyet'ten ayrıldı.
Bir gün telefon ile beni aradı. Narlıbahçe Sokak'daki DÜNYA Gazetesi binasına davet etti. İş Bankası Emekli Sandığı'na ait olan sokak arasındaki kötü bir binanın giriş katında DÜNYA Gazetesi basılıyor, üst katlarında çalışanlar oturuyordu.
Nezih Demirkent çay ısmarladı. Erol Simavi'nin, Hürriyet'teki hizmetlerine karşılık ayrılırken bu gazeteyi kendisine devrettiğini anlattı. Siyasi gazete olarak devrini tamamlayan gazeteyi ekonomi gazetesine dönüştürmek istiyordu.
Ekonomi gazetesinin oluşturulmasında ne katkım olabileceğini, gazetede yazı yazıp yazmayacağımı soruyordu.
DÜNYA Gazetesi siyasi günlük gazete olarak 1 Mart 1952'de yayınlanmaya başlamıştı. Kurucusu ve başyazarı Falih Rıfkı Atay'dı.
Falih Rıfkı Atay, Atatürkçü'ydü, CHP'liydi, DP muhalifi idi, 1971'de öldü. Falih Rıfkı Atay'dan sonra gazeteyi Bedii Faik yönetmeye başladı.
Bedii Faik, güçlü kalemi olan, mücadeleci bir gazeteci idi. Onun zamanında DÜNYA Gazetesi altıokçuluktan sağa kaydı. Okuru kaybetti.
Bedii Faik, gazeteyi İhsan Altınel'e sattı. DÜNYA Gazetesi 1976'dan sonra Beyhan Cenkçi yönetiminde farklı bir biçimde yayınlandı. Okuyucu sayısı çok düşünce İhsan Altınel gazeteyi 1979'da Erol Simavi'ye sattı. DÜNYA Gazetesi Hürriyet Grubu'nun bir gazetesi haline geldi. Gazetenin yayın sorumlusu Cahit Düzel idi. Ekonomi ağırlıklı bir gazete olarak yayınlanıyordu.
1981 yılında Nezih Demirkent gazeteyi aldığında gazetenin genel yayın müdürü Cahit Düzel idi.
Cahit Düzel ayrılınca 1982 yılı başında genel yayın müdürlüğüne Alp Orçun getirildi. 1993 yılı sonunda Alp Orçun'un ayrılması ile Osman Arolat genel yayın müdürü olarak işe başladı. Osman Arolat, gazetenin başyazarlığı sorumluluğunu üstlendikten sonra gazetenin genel yayın müdürlüğü sorumluğunu ise Ertuğ Karakullukçu üstlendi. Şimdilerde gazetenin genel yayın müdürü, DÜNYA'da yetişen ve DÜNYA kültürünü özümsemiş bir gazeteci: Hakan Güldağ.
DÜNYA Gazetesi'nden önce Türkiye'de günlük ekonomi gazeteciliği alanında değişik girişimler olmuştu. Bunlardan İzmir Ticaret Gazetesi ve Yeni Asır Grubu'nca yayınlanan Rapor Gazetesi en uzun soluklu olanlardı.
DÜNYA tarafsız, Türkiye'nin her yanındaki gelişmelere dengeli olarak ağırlık veren, Anadolu'da olan biteni okuyucularına aktarmaya özen gösteren bir gazete olarak benimsendi.
Nezih Demirkent'in beklenmedik zamanda erken ölümünden sonra gazetenin başına geçen Didem Demirkent, babasının başlattığı çizgide yayını sürdürme başarısını gösterdi.
Nezih Demirkent'in DÜNYA'sı Anadolu'ya sahip çıkmaya devam ediyor. Bunun içindir ki Anadolu işadamı da DÜNYA'yı seviyor. DÜNYA'yı yaşatıyor.