Nezih Demirkent

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Nezih Demirkent'in ölümünün 11'inci yılı nedeniyle yarın bir anma töreni var. Nezih Demirkent, gazeteciliğe en alt çizgiden başladı. Gazeteci olarak en üst çizgiye ulaştı. Sonra patron-gazeteci olarak DÜNYA'yı kurdu.

DÜNYA, serbest piyasa ekonomisine inanan, serbest piyasa ekonomisinde özel sektörün önemine inanan bir yayın politikasını benimseyen bir gazetedir.

Ekonomide olan biteni haber olarak sayfalarına taşır. Haberi yorumdan ayırır. DÜNYA, sadece büyük şehirlerde olan biteni, sadece büyük sermaye gruplarıyla ilgili haberleri öne çıkarmaz. Anadolu'da olan biteni, orta ve küçük işletmelerle ilgili haberleri okuyucularına duyurmaya özen gösterir.

Nezih Demirkent'in başlattığı iki önemli faaliyet, DÜNYA'nın özelliğidir. Bunlar Anadolu toplantıları, bölge, şehir ve sektör ekleridir.

Anadolu toplantıları, Anadolu'daki ekonomik faaliyetlerin ve müteşebbislerin kamuoyuna çıkmasına, sorunları kadar başarılarının da sergilenmesine imkan verdi.

Bölge ve şehir ekleri Anadolu'daki yatırımların, üretimin önemini ortaya koydu.

Anadolu'daki yatırımlarda ve üretimde görülen gelişmeleri DÜNYA eklerinden izlemek mümkündür.

Sektör ekleri ise ülke ekonomisinde ağırlığı olan faaliyet dallarındaki gelişmelerin ve sorunların toplu olarak ortaya konulmasına, tanıtılmasına, duyurulmasına imkan hazırladı.

Bugün KOBİ diye adlandırılan Anadolu'nun üretim beceri ve gücünün gelişmesine, tanımasına DÜNYA yayınlarının katkısı büyüktür.

DÜNYA, Nezih Demirkent tarafından kuruldu, yönetildi. Ama Nezih Demirkent'in beklenmedik ve zamansız ölümünden sonra  yayınını aynı çizgide sürdürdü.

Bunda direksiyonun başına geçen  kızı ile kızına destek veren torunu ve damadının  rolü büyüktür ama, Nezih Demirkent'in DÜNYA'yı ve DÜNYA Grubu'nu kurumsallaşması en önemli faktördür.

DÜNYA, Nezih Denirkent'in gazetesi idi ama, gazeteyi kişisel bir yayın organı olmanın ötesine taşıdı. Yan yayınlar, baskı imkanları ile kurumsallaştırdı. Kurum içi gelir-gider dengesini oluşturarak kurumun kendi ayakları üzerinde yaşama ve gelişme imkanını yarattı.

İşte o nedenledir ki, ölümünün üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen, DÜNYA aynı yayın politikasını sürdürüyor, DÜNYA Grubu giderek güçlenerek, gazetecilik faaliyetine destek veriyor.

Bir gazetenin yaşaması için gelir gider trafiğinin düzgün olması gerekiyor. Burada patron-okuyucu ve gazeteci ilişkilerinin dengede olması çok önemli.

DÜNYA çalışanları farklı bir gazete ,okuyucularını tatmin eden  bir gazete yapıyor. Okuyucular bu gazeteyi beğendikleri için satın alıyor, abone oluyor, reklam veriyor. Patron gelir-gider trafiğine dikkat ederek gazetenin yayın politikasını çizgiden saptırmadan sürdürüyor ve böylece gazete giderek daha da güçlenerek yayın faaliyetini sürdürüyor.

Bütün bunları başlatan biri var. İşte o da 11 yıl önce kaybettiğimiz Nezih Demirkent.

Allah rahmet eylesin.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018