Neymiş bu KKDF
Kendisinin ana mevzuatı yürürlükten kalktığı halde yaşamını devam ettiren Kaynak Kullanım Destekleme Fonu (KKDF) nasıl bir şey ki tüm dış ticaret şirketlerini meşgul ediyor. Vadeli ithalatı %6 pahalılaştırıyor. Hangi durumlarda KKDF tahsil edileceği birkaç satırla geçilmişken bunun uygulanması ile ilgili ne çok genelge - tasarruflu yazı-mahkeme dosyaları oluştu artık hesaplamak bile zor geliyor. Son olarak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yeni bir düzenlemeyi ekim ayında bir genelge ile duyurdu.
Buna göre;
2014/6852 sayılı “Vadeli İthalatta Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Kesintilerinin Takip ve Tahsili” Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı 16.10.2014 tarihli ve 29147 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandığından bahsedilerek yapılacak işlemler şöyle sıralanıyor;
●Beyanname kapsamı eşyaya ilişkin KKDF yükümlü tarafından hesaplanarak beyannamede “Detaylı Beyan” modülünde “Kalemler” ekranında yer alan “Finansal Bilgiler” sekmesindeki “Yurt içi diğer” bölümünde “KKDF” kısmında beyan edilmesi gerekiyor.
● KKDF mevzuatı uyarınca KKDF’den istisna veya muafiyet sağlanmışsa konuya ilişkin hangi yasal düzenleme (tarih, sayı ve ilgili madde numarası) ile muafiyet veya istisna sağlandığı hususunun beyannamenin 44 no.lu hanesine yazılması isteniyor.
●Ödeme şekli itibariyle KKDF’ye tabi olmakla birlikte KKDF beyan edilmeyen beyannamelere ilişkin muayene memuru tarafından muayene işlemleri sırasında KKDF mevzuatı uyarınca muafiyet veya istisna olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor.
● Beyanname kapsamı eşya bedelinin gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihten önce (gümrük beyannamesinin tescil tarihinden önce veya tescil tarihinde) ihracatçının yurt dışı hesabına transfer edildiğine ilişkin Döviz Satım Belgesi, Türk Parası Transfer Belgesi veya ithalat bedelinin döviz tevdiat hesabından ihracatçının yurtdışındaki hesabına ödendiğine dair bankaca verilen bir yazı ile gümrük idarelerine tevsik edilmesi halinde KKDF kesintisi yapılmayacağı belirtiliyor.
●Bu kapsamda gerçekleştirilen ithalat işlemlerine ilişkin bankalar tarafından ilgili beyanname kapsamı eşya için yapılan transferin bir kısmının ya da tamamının iptal edildiği, transferin gerçekleştirilemediği, vb. KKDF tahsili gereken durumların bildirilmesi halinde KKDF ve buna bağlı diğer alacakların tahsilinin gerektiği ifade ediliyor.
Haydi hayırlısı! Yakında yeni düzenlemeler olursa şaşırmayalım. Bu %6'lık tahsilatı bir yerlere yerleştirsinler de artık Bakanlar Kurulu kararlarına ihtiyaç olmasın. Bunu Maliye mi, Gümrük mü, yoksa ikisi birden mi yapacak artık yapsınlar. Dış ticaret şirketleri bu uygulamalardan daha çok çekecekler gibi görünüyor.