New York'ta başlayan sokak eylemleri ne kadar yayılır, ne sonuç ver
Arap Baharı denilen ve Arap ülkelerinde karışıklıkların kapısını açan eylemlerden sonra, Yunanistan halkı uygulanan kemer sıkma politikalarına karşı sokak eylemleri başlattı.
Bundan dört hafta önce ise New York'ta gençler "Wall Street" karşıtı eylemler için sokağa döküldü.
Geçen hafta sonu New York'ta başlayan Wall Street karşıtı eylemlerin benzeri eylemlerin sanayileşmiş ülkelerde benzerleri görülmeye başlandı.
Bu eylemler ne kadar ciddi? Ne kadar yayılır? Ne sonuç verir? Bugünden tahmin etmek zor. Fakat bir gerçek var. Gençler birbirlerine bakarak eylemleri yayıyor.
Geçen cumartesi günü İstanbul'da da eylemi başlatmak isteyenler oldu. Taksim Gezi Parkı'ndaki randevuya 70 kişi gelince eylem yapılamadı.
Wall Street karşıtı eylem başlatan gençler diyor ki;
- Krizi finans kesimi yarattı. Kriz sonunda insanlar evlerini, işlerini kaybetti. Emeklilik paraları, birikimleri yok oldu. İnsanlar fatura ödemeye devam ediyor.
- Krizden sonra hükümet, krize neden olan finans kesimine oluk gibi para akıttı. Bu paralar krizden zarar gören insanların cebinden çıkıyor, çıkacak. Buna karşılık krizin suçlusu finans kesimi hiçbir ceza görmedi. Eskisinden daha iyi durumda. Finans kesimi kârlarına kâr katıyor. Krize yol açan işlemleri yapan yöneticiler yüksek ücretlerle, yüksek primlerle yaşamlarını sürdürüyor.
- Biz 99'uz (Nüfusun yüzde 99'u). Halbuki 1'ler (Nüfusun yüzde 1''i) ekonominin kaymağını yiyor. Bu sistem değişmelidir. Sosyal adalet diye bir şey kalmadı.
Wall Street eylemcilerinin sistemin değişmesi, daha adil bir ekonomik ve sosyal düzen, işsizliğin azalması, Wall Street'in ekonomide ve politikadaki etkisinin azalması gibi istekleri var ama bunlar çok genel olduğu için kamu oyu tarafından açık bir şekilde anlaşılamıyor, değerlendirilemiyor.
Çoğu öğrenci olan genç eylemcilerin dile getirdikleri istekler, okul kredisi borçlarının af edilmesi, iş imkanları yaratılması konusunda yoğunlaşıyor.
Geçen hafta sonu Avrupa ülkelerinde ortaya çıkan ve şiddet eylemlerine dönüşen gösterilere katılanlar da hükümetlerin harcamalardaki kısıntılarına, işsizlik sorununa tepkilerini ortaya koyuyorlar.
Bütün bu eylemlerin, gösterilerin arkasında, krizin neden olduğu sarsıntılar, işsizlik ve yoksulluk var. Gençler bir durum sorgulaması yapıyor ama sorgulama sonunda ortaya konulacak yeni bir sistem söz konusu değil.
Açık anlatımı ile eylemciler kapitalist sistem kötü, komünizm gelsin demiyor. Hepsi sosyal devletten söz ediyor ama sosyal devlet modelinin ne olacağı belli değil.
Fakat bu eylemlerin gündeme getirdiği çok önemli bir sorun var. ABD'den sonra AB ülkelerinde de hükümetler krizi önlemek için bankalara para akıtmaya hazırlanıyor. Halbuki göstericiler vergi ile toplanan ve toplanacak paraların bankalara aktarılmasına karşı.
Özellikle Yunanistan'ı ve Yunanistan sorunu nedeniyle batmak üzere olan bankaları kurtarmak için kamu kaynaklarından fonlar oluşturmaya çalışan, para basmanın yollarını arayan Avrupa hükümetleri, eylemcilerin tepkisinden çekinirler ise ne olacak?
Avrupa'ya yayılan eylemler, politikacıların elini kolunu bağlayarak, krizi sonlandırma çabalarını geciktirecek mi? Bunu zaman gösterecek.