Net PC yeniden

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ [email protected]

 

Sanırım 1998 yılıydı, Oracle Başkanı Larry Ellison yeni ürün lansmanında aynı zamanda yeni bir IT devriminden bahsediyordu. Tüm dünyada canlı olarak verilen toplantıyı o zamanlar Türkiye’de de uydu bağlantısı ile canlı olarak izlemiştik. Konu tamamen internet tabanlı bir bilgi işlem altyapısıydı. Yani bugün artık duymaktan irite olmaya başladığımız bulut bilişim senfonisinin başlangıç notalarını o zaman işitmiştim.

Oracle zamanın evvelinden başlattığı bu insiyatifte ne yazık ki client mimarisine yenildi. Masaüstü işletim sistemlerinin, ya da bir başka deyimle Microsoft’un güçlenmesi, bağlantı altyapısının yetersiz olması veya endüstrinin o zamanlar bu şekilde istemesi sebebiyle internet tabanlı PC’ler hayat bulamadılar.
Şimdi ise durum değişiyor…
Burada sizlere bulut bilişim nakaratlarından tekrar bahsetmeyeceğim. Her gün yeni servisler, yeni uygulamalar geliyor ve bulut bilişim kaçınılmaz bir gerçek oldu.
Tüm bu tantanaya rağmen, geriye dönüp baktığımda bu kadar zorlamaya gerek olmadığını görmek daha ilginç. Yani bizler ve IT firmaları bu kadar canlı bir şekilde bulut bilişim çığırtkanlığı yapmadan önce, son kullanıcılar çoktan bunu benimsediler ve gündelik hayatlarında kullanıyorlar bile.

Buyrun örneklere..
• Bizim zamanımızın bilgisayarcıları daha koleksiyonerdir.
İnterneti daha çok film, müzik, dizi, oyun vs indirmek için kullanırlar. Bunları da sabit disklerde, DVD’lerde arşivlerler. Yeni nesil ise filmlerini online izliyor, müzikleri YouTube üzerinden dinliyor, Facebook’un basit oyunlarını veya basit online shooterları seviyor.
• Fotoğraflarımız için dijital arşivler oluştururduk.
Yedeğin yedeğini alırdık. Yeni nesil cepten çektiği fotoğrafları Facebook veya biraz işten anlıyorsa Flickr gibi servislere yüklüyor.
• Bizim zamanımızda hepimiz birbirimize program tavsiye ederdik. Download.com gibi servislerden habire yeni programlar kurardık. En büyük eğlence bilgisayara yeni birşeyler yaptırabilmeyi sağlayan ilginç programlar bulmaktı. Şimdi en büyük eğlence yeni online servisler bulmak. Download.com gibi program indirme servislerinin yüzüne bakan yok.
• Biz bilgisayarda en çok explorer’ı yani dosya transfer arabirimini kullanırdık. Yeni nesil için en önemlisi internet tarayıcısı. Çoğu kullanıcının masaüstü haricinde diğer klasörlerine bakmıyor bile. Kullanıcıların birçoğu web tarayıcısını işletim sisteminden daha çok kullanıyor.
• Bizim zamanımızda herşey client yani kullanıcı tabanlıydı. IRC, MSN, dosya transferi, e-posta yazma, yani haberleşmenin her türlüsü için bilgisayarımıza program kurardık. Şimdilerde bunların hepsini tarayıcınıza eklenti dahi kurmadan yapabiliyorsunuz.
• Disket sürücüler, ardından CD-ROM’lar ve nihayetinde DVD sürücüler bilgisayara büyük dosyaları aktarmanın yegane yoluydu. Şimdilerde (örneğin ultrabooklarda) bu sürücüler artık bulunmuyor. USB diskler ise arkadaşlar arası dosya transferi için kullanılıyor.
Örnekler aslında çoğaltılabilir. Ancak anlatmak istediğim şu ki, artık son kullanıcının bizim anladığımız manada PC’lere belki de ihtiyacı kalmıyor. Şimdilerde oyunların bile bilgisayarlara kurulmadan oynayabileceğiniz servislerin çalışmaları yapılıyor. Net PC kavramına 14 yılda geldik diyebiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019