Nestlé 2023’e kadar Türkiye’ye 100 milyon TL yatırım yapacak
Nestlé'nin hikayesi, 1866’da bir bebeğin hayatını kurtaran Henri Nestlé'nin büyük buluşuyla başladı. Henri Nestlé, erken doğan bir bebeğin annesi tarafından emzirilemediğini öğrendiğinde, ilk süt bazlı bebek formülü olan “Farine Lactée”yi geliştirdi ve bu buluşla yeni doğmuş bir bebeğin hayatını kurtardı.
Nestlé bugün, ürün ve hizmetleriyle, 196 ülkede her gün 1 milyar insana ulaşıyor.
108 yıldır faaliyet gösterdiği Türkiye ise EMENA bölgesinde (Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi) Nestlé için önemli bir büyüme motoru konumunda.
Nestlé Türkiye CEO’su Felix Allemann, Türkiye’de “Ortak Değer Yaratmak” hedefiyle yıllık ortalama 5 milyon TL yatırım yaptıklarını söylüyor. 2018- 2023 dönemi için planlanan yatırım oranı ise yaklaşık 100 milyon TL.
Bursa Karacabey ve Bursa Kestel’deki iki fabrikasında üretim yapan Nestlé Türkiye, üretimini yüzde 92 oranında yerel hammadde kullanımıyla sürdürüyor. Şirket 3 bin 800 kişiye doğrudan, 7 binin üzerinde kişiye ise dolaylı istihdam sağlıyor.
Şekeri yüzde 40 azaltan Ar-Ge
Her yıl 1.7 milyar dolar yatırım gerçekleştiren Nestlé bünyesinde 5 bin bilim insanı çalışıyor. Şirket yılda yaklaşık 80 patente imza atıyor.
Felix Allemann, “İnovasyon en başından itibaren şirketimizin kalbinde yer aldı. Gıda ve içecek ürünlerimizi daha sağlıklı ve lezzetli hale getirmek, besin değerini arttırmak ve daha az sodyum, doymuş yağ ve şeker kullanmak için çığır açan çözümler geliştiriyoruz” diyor ve bu çözümleri şöyle anlatıyor: “Şekeri 2000 yılında azaltmaya başladık. 2000-2010 yılları arasında, satın alınan şekerde ve toplam satış hacminde şekerde yüzde 34 azalma sağladık. 2016’da, şeker konusunda büyük bir keşif yaptık. Pamuk şekerin/pamuk helvanın tel tel olan yapısından esinlenerek geliştirdiğimiz ‘hollow sugar’, aynı tatlılığı sağlarken daha az şeker kullanımına imkan veriyor. Bu yeniliğin, şekeri yüzde 40’a kadar azaltmamıza yardımcı olmasını bekliyoruz. 2018’in ortasından itibaren ‘hollow sugar’ teknolojisi ile üreteceğimiz ilk ürünleri piyasaya sürmeyi planlıyoruz.”
“Gençler için Birlik”
Felix Allemann, özellikle gençler arasında işsizliğin artışı sorununa çözüm bulmak için sorumluluk üstlendiklerini dile getiriyor. Şirket bu kapsamda 2013’te Nestlé “GENÇleri İstiyor Programı”nı duyurmuş. 2014’te ise gençlere stajyerlik, çıraklık ve işe hazırlık etkinlikleri sağlamak üzere 200’den fazla şirketin katılımıyla “GENÇLER İçin Birlik” inisiyatifini hayata geçirmiş. Türkiye’de bu program kapsamında 2014-2016 yılları arasında 30 yaş altı 180 genç işe alınmış. Allemann, “Türkiye’de 2018 sonuna dek 30 yaş altı 45 kişiyi işe almayı, 40 kadar da stajer alımı yapmayı planlıyoruz. Küresel hedefimiz, 2030 yılına kadar 10 milyon gencin ekonomik fırsatlara erişmesine yardımcı olmak” diyor.
Gençlerin yanı sıra çocuklar da Nestlé'nin önceliği arasında yer alıyor. Sağlıklı Adımlar” projesi kapsamında öğretmenler aracılığıyla çocuklara ve ebeveynlere beslenmenin temelleri öğretiliyor. Allemann, bugüne kadar 13 ilde 70 bin çocuğa, 140 bin aileye ve 2 bin 500 öğretmene ulaştıklarını söylüyor.
Üst düzey yönetimde kadın oranı yüzde 57
Nestlé Türkiye’de çalışanların yüzde 58’sini erkek, yüzde 42’sini kadınlar oluşturuyor. Üst düzey yöneticilik pozisyonlarının yüzde 57’si, yönetim pozisyonlarının yüzde 45’i kadınlar tarafından üstleniliyor. Türkiye’de yönetim kurulunun yüzde 55’i nikadınlar oluşturuyor. Türkiye bu oranla Nestlé’nin faaliyet gösterdiği 189 ülke arasında 3. sırada yer alıyor.
Fındık’ta “sorumlu tedarik”
Nestlé dünya çapındaki fındık ihtiyacını karşılamak için yılda yaklaşık 5 bin ton fındık alımı yapıyor. Fındığın yüzde 85’i Türkiye’den geliyor. Allemann, “sorumlu tedarik” anlayışı kapsamında fındık işçilerinin çalışma koşullarına büyük özen gösterdiklerini söylüyor. Allemann, şöyle diyor: “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kamu yerel yönetimleri, fındık tedarikçilerimiz OLAM ve BALSU şirketleri ile işbirliği halinde çalışıyoruz. 2017’da, 2 bin çocuğun, 4 bin 600 işçinin ve binden fazla ailenin hayatlarına dokunduk. Mevsimlik tarım işçilerinin barınma ve konaklama ihtiyaçlarının konforlu ve hijyenik şartlarda teminini sağlıyoruz. Ayrıca Mardin’de, “sorumlu istihdam” anlayışını yaygınlaştırma ve işçiler için resmi sözleşmeler düzenlenmesini kolaylaştırıcı eğitimler düzenliyoruz.”
Antepfıstığına 7 milyon TL yatırım yaptı, yüzde 52 verimlilik sağladı
Dünyada yılda 105 bin ton ile dünyanın en büyük üçüncü Antepfıstığı üreticisi olan Türkiye, dünya üretiminin yaklaşık yüzde 20’sine katkıda bulunuyor. 85 yıldır Türkiye’de dünyanın ilk Antep fıstıklı çikolatası Nestlé Damak’ı üreten Nestlé, 2011 yılında TEMA Vakfı ve Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğiyle hayata geçirdiği “Fıstığımız Bol Olsun” projesi ile, 210 bin kişinin geçimini sağladığı Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimliliği artırmayı, sürdürülebilir üretimle bölgenin refahına katkı sağlamayı hedefliyor. Proje alanında 10.000 adet meyve taşıyan fıstık ağacı bulunuyor. Allemann, 2011 yılından bu yana TEMA Vakfı ile birlikte projeye 7 milyon TL yatırım yaptıklarını, 7 yılda yaklaşık, 150’nin üzerinde üreticiye dokunup, yüzde 52 verimlilik sağladıklarını ifade ediyor.