Nerede bu “Atlı Süvariler?”
(İhracat azalması % 14.4 değil % 21.17 imiş)
Bu hafta başı İş Yatırım’ın, “Durum Değerlendirme” raporunun başlığı;
“Resimli romanlar ve piyasalar” idi.. Anlatım çok hem de çok güzeldi. O nedenle (İş Yatırım’ın çalışanlarını tebrik ederek) anlatımı sayın okuyucularıma aktarıyorum...
“Çocukken okuduğumuz resimli romanlarda hain kızılderililer masum beyazlara saldırdığında kuşatma altındaki kaledekilerin dayanma gücü kalmadığında imdada süvariler yetişirdi ve asla geç kalmazdı.
Resimli romanlarla mali piyasaların ne alakası var demeyin. Küresel kriz sonrasında reel ekonomideki sınırlı toparlanma ve mali piyasalardaki yükselişte süvariler büyük rol oynadı. Süvarilerin geleceğine inanan ve pek de masum olmayan yatırımcılar büyük paralar kazandı.
Amerika’daki konut balonu patladığında, Avro bölgesi yıkılmanın eşiğine geldiğinde, Japonya borç - defl asyon - durgunluk sarmalına yakalandığında itibarı yüksek gelişmiş ülke merkez bankaları devreye girerek risk alan yatırımcıları kurtardı.
2014- 2015 yıllarında mali piyasalarda görülen satış dalgasında Fed’in süvari rolünü oynamaktan sıkıldığını işaret eden açıklamaları etkili oldu. Fed’in bilançosunu daha fazla büyütmeyeceği ve faizleri artırmaya başlayacağı sinyalleri üzerine küresel risk iştahında sert bir gerileme görüldü.
Ancak endişe etmeyin dünyayı kurtarmak merkez bankalarının fıtratında var. Süvariler gitmediği gibi artık şövalyeler, samuraylar, terracotta savaşçıları da oyuna katılıyor ve küresel piyasalarda moraller düzeliyor.
Küresel piyasalar moral bozucu bir başlangıç sonrası Ocak ayını iyimser bir havada bitirdi. ECB’nin güvercin taklası ile başlayan yükseliş BOJ’un negatif faiz kararı sonrası daha da güçlendi. ECB ve BOJ’un para politikasında ilave genişlemeye gitmesi Fed faiz artırım beklentilerini düşürerek verim eğrilerini aşağı çekti ve borsalarda sert bir yükselişi tetikledi.
Çin imalat sanayi PMI verisinin Ocak ayında 49,4 ile 2012 Ağustos ayından beri gördüğü en düşük seviyeye gerilemesi piyasaların keyfini kaçırmaya yetmedi. Çin borsasındaki sınırlı bir gerileme görülse de Asya borsalarında yükseliş devam ediyor.
fRusya ile hafta sonu yeniden tırmanışa geçen gerginliğe rağmen küresel risk iştahını arkasına alan Borsa İstanbul’da yukarı yönlü seyrin devam etmesini bekliyoruz. Hava sahamızın uyarılara rağmen ihlal edilmesi üzerine Rusya’ya geçen hafta uyarı yapıldı. İhlallerin devam etmesi durumunda Türkiye askeri müdahalede bulunmak zorunda kalabilir.
Ancak küresel risk iştahında devam eden iyileşme nedeniyle piyasaların jeopolitik riskleri göz ardı etmesini bekliyoruz. Dünya piyasalarındaki yükseliş devam ederse Borsa İstanbul bir önceki tepe noktası olan 75.000 seviyesine kadar yükselebilir.
Ekonomi cephesinde gözler imalat sanayi PMI verilerinde olacak. Avro bölgesi ve ABD verisinin ekonomideki toparlanmayı desteklemesi bekleniyor. Türkiye verilerinde ise büyümedeki momentumun hız kesmesi bekleniyor. Şirket tarafında piyasalar dördüncü çeyrek sonuçlarına odaklanacak. İş Bankası bugün, Akbank, Garanti, Yapı Kredi Bankası yarın dördüncü çeyrek sonuçlarını açıklayacak. Banka karlarında genelde iyi bir seyir bekliyoruz.
Peki ama, nereye yatırım yapalım diye soruyorsunuz. Halen resimli roman okuyor ve süvarilerin zamanında geleceğine inanıyorsanız riskli varlıklarda yatırım yapmaya devam edebilirsiniz. Yok, eğer inanmıyorsanız, Türkiye’de mevduat ve devlet tahvilleri bırakın negatif faizi iki üç puan reel getiri bile sağlıyor.”
Bu güzel anlatım “piyasadaki dalgalanmalarla ilgili bir anlatım. ”Piyasada işler kötüye gittiğinde imdada yetişen “Süvariler”e, reel sektörde de ihtiyacımız var.
İhracatta durum çok kötü. Önceki gün TİM’in verilerine dayalı olarak ihracatta Ocak ayında yüzde 14.4 oranında gerilemeden yakınıyorduk. Biraz gecikme ile Ticaret ve Gümrük Bakanlığı Ocak ayı verilerini yayınladı.
Ocak ayı ihracat gerilemesinin yüzde 21.17 olduğu açıklandı. İthalat rakamlarındaki gerileme ise, üretimdeki daralmayı gösteriyor.
İthalat yüzde 19.97 azalırken yatırım malları ithalatında yüzde 3.8 oranında, ham maddede yüzde 28.0 oranında, tüketim malları ithalatında yüzde 16.9 azalma var…
Ekonomide daralma devam ediyor. İhracat alarm veriyor… Üzülmeyelim… Nasıl olsa “Atlı Süvariler” imdada yetişir, bizi kurtarır diyerek rahat edebilir miyiz acaba?