Negatif ayrışma devam edecek mi?

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Berna Seher Özdemir / Finansinvest

Sorunlu Avrupa ülkelerinin borç sıkıntılarına ilişkin tedirginliğe rağmen yurtdışı piyasalar olumlu yönde hareket etmeyi sürdürdü. Bu ülkelerin son iki haftadır yoğun itfalarını Çin, Japonya, Rusya gibi ülkelerin de desteğiyle rahatlıkla atlatması, önceki dönemde gerçekleştirdikleri borçlanmalara göre daha iyi faiz oranlarından borçlanmaları, yaratılan kaygıların azalmasına neden oldu. Bu duruma ek olarak, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın beklentilerin oldukça üzerinde açıklanan makro ekonomik verileri ve ABD'de geçen hafta açıklanan dördüncü çeyrek bilanço rakamlarının olumlu olması, bu hafta içinde global risk iştahını artırdı. 

Küresel piyasalarda yaşanan bu iyimserliğin yurt içinde hissedilmemesinin en önemli nedeni ise dün yapılan PPK toplantısı öncesindeki huzursuz bekleyişti. Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın açıklamalarının ardından, yatırımcıların faiz indirmeme yönünde karar alınacağına dair beklenti oluşturmaları, bono piyasasında faizlerin hızlı yükselişine, doların yurt içinde gerilemesine ve banka hisselerinin satış baskısı altında seyir izlemesine neden oldu. Dünkü PPK toplantısında piyasalarda oluşan bu beklentilerin aksine 25 baz puanlık indirim yapılmasının ardından ise döviz kurlarındaki artış dışında yurtiçi piyasaların verdiği görüntüde çok önemli bir değişiklik gözlenmedi. Beklentimize paralel olarak, PPK açıklamalarında en önemli vurgunun geçen ay uygulamaya koyulan, politika faizinin sınırlı düzeyde düşürülmesi, buna karşılık zorunlu karşılık oranlarının artırılması şeklindeki politika bileşiminin devamı olduğunu düşünüyoruz. TCMB bu durumu ön plana çıkarırken, mevcut konjonktürde finansal istikrarı ve fiyat istikrarını birlikte gözetebilmek açısından bu politikanın en uygun seçenek olarak ortaya konulduğunun altını çiziyor.

Birinci çeyrek boyunca baz etkisi nedeniyle düşmesini öngördüğümüz enflasyon oranları faiz indirimleri konusunda TCMB'nin elini rahatlatacaktır. Sıcak paraya önlem sağlamak amacıyla finansal istikrar kapsamında geçen ay başlayan sürecin bu nedenle önümüzdeki iki ay boyunca da devam etme olasılığı yüksek diyebiliriz. Politika faizinin indirilmesi ile önümüzdeki günlerde tahvil faizlerinde düşüş, dolar tarafında ise sınırlı da olsa bir artış gözlemlenebilir. İlk çeyrekte yaşanan bu bulanıklığın dağılması yapılan faiz indirimlerinin etkisi ile birleşince, hisse senedi piyasasının orta vadede destek bulmaya devam edeceğini öngörüyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017