NATO’nun üç önceliği

Fikret AYDEMİR
Fikret AYDEMİR [email protected]

“Güneyde Türkiye, kuzeyde Norveç ve batıda ABD ve İngiltere olmadan Avrupa kıtasının güvenliğini düşünmek mümkün değildir” diyerek Avrupa’nın gü­venliği için Türkiye’nin önemini vurgu­layan NATO Genel Sekreteri Jens Stol­tenberg’in yerine, yeni NATO lideri Mark Rutte görevine başladı.

Hollanda eski Başbakanı Mark Rutte, 10 yıldır Kuzey Atlantik Paktı NATO’yu yöne­ten Norveçli Jens Stoltenberg’den görevi devralarak, resmen görevinin başına geçti.

Yeni NATO Genel Sekreteri Rutte, ilk basın toplantısında ‘terörle mücadele’ ko­nusunda Türkiye’den beklentilerini di­le getirerek, “Terörle mücadelenin NA­TO çerçevesinde ele alınması gerektiği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı noktada olduklarını” ifade etti.

‘Pragmatik ve uzlaşmacı siyasetçi’ ola­rak bilinen ve bu kişiliğiyle dört kez üst üste, toplam 14 yıl boyunca Avrupa Birli­ği’nin beşinci büyük ülkesi Hollanda’yı yö­neten Mark Rutte’nin NATO lideri olarak göstereceği performans merak ediliyor.

NATO’nun Brüksel karargahında 32 üye ülkenin büyükelçilerinin bir araya geldiği ittifakın siyasi organı Kuzey Atlantik Kon­seyi toplantısında devir-teslim töreni ger­çekleştirildi.

En yüksek öncelik Ukrayna

İlk basın toplantısında üç önceliğinin ol­duğunu belirten yeni Genel Sekreter Rut­te, “Üç önceliğim olacak. En yüksek önce­lik Ukrayna’ya destek. İkincisi, toplu sa­vunmamızın güçlendirilmesi ve son olarak da NATO’nun üçüncü ülkelerle halihazır­da yürüttüğü uluslararası ortaklıkların ge­liştirilmesi” dedi.

NATO’nun en güçlü üyesi ABD’deki baş­kanlık seçiminde “NATO’da mali yükün adil bir şekilde paylaşılması ve faturayı ABD’nin ödemeyeceği”ni açıklayan Do­nald Trump ile Kamala Harris’in başa baş yarışı, Ukrayna - Rusya savaşı, Çin ve İran ile gerilim, Ortadoğu’da genişleyen savaş ve savunma harcamaları, yeni Genel Sek­reter Rutte’yi bekleyen en büyük dosyalar.

Ayrıca siyasi hayatında ‘uzlaşmacı’ yö­nüyle ön plana çıkan Rutte, ‘savunma plan­ları’ çerçevesinde, askeri bütçe kesintile­rine son verilmesi, ittifak üyelerinin gay­ri safi yurtiçi hasılalarının (GSYİH) en az yüzde 2’ini askeri harcamalara ayırma he­define ulaşmasını sağlaması gerekecek. Ancak NATO’ya üye 32 ülkeden yalnızca 23’ü, 10 yıl önce belirlenen, ‘bütçelerinin en az yüzde 2’sini askeri harcamalara ayır­ma’ hedefine ulaşabildi.

NATO Genel Sekreteri Rutte’nin, önü­müzdeki bir yıl, Ukrayna - Rus ve Ortado­ğu’da genişleyen savaş ve ittifakın savunma teçhizatına, birliklerine ve sanayisine har­canan para tartışmalarla başa çıkması bek­leniyor. Rutte, ayrıca NATO liderlerinin bu yıl “Ukrayna’ya 40 milyar euro yardım” va­adini de yerine getirmek zorunda kalacak.

Terörle mücadelede vurgusu

Yeni göreve başlayan Rutte, ilk açıkla­masında Türkiye’nin ‘terörle mücadele alanında müttefikler arasında iş birliği ve dayanışmanın artırılması’ yönündeki gö­rüşlerine katıldığını vurguladı.

NATO Genel Sekreteri Rutte, “Bu çok önemli bir konu. Cumhurbaşkanı Erdo­ğan’la yaptığım görüşmelerde bunu defa­larca dile getirdim. Kendisi ve ben başba­kan olduğum yıllarda birlikte çalıştık. Ben başbakan olmadan önce de o zaten başba­kandı, sonra da cumhurbaşkanı oldu. Yakın dost olduğumuzu söyleyebilirim ve bu ko­nuda aynı fikirdeyiz.

Terörle mücadeleyi de NATO bağlamında ele almamız gereken bir konu olduğunu açıkça söyleyebilirim. Bu konuyu kesinlikle kabul ediyorum çünkü bu konu üzerinde birlikte çalışmalıyız. Ay­rıca NATO içinde kimin kime hangi araçları sağlayacağı konusunda sınır olmamasının da önemli olduğunu düşünüyorum. Orada da hassasiyet var, onun üzerinde de çalış­mamız gerekir” diye konuştu.

Dünyayı neler bekliyor?

Jens Stoltenberg’in 10 yıllık NATO Ge­nel Sekreterliği döneminde, “Rusya’nın Kırım’ı yasadışı ilhakı, IŞİD’in yükselişi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Çin ile artan rekabet, COVID pandemisi, daha sofistike siber saldırılar, iklim değişikliğinin güven­liğimiz üzerindeki artan etkisi ve Ortado­ğu’da genişleyen savaş ortamı”nı yaşadık.

Yeni NATO lideri Mark Rutte dönemin­de, dünyayı nelerin beklediğini kim bile­bilir ki?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Pandora’nın Kutusu 25 Eylül 2024
5,5 yıl sonra gelen davet 28 Ağustos 2024
Eğitim şart! 21 Ağustos 2024
Olimpiyat hayalleri 14 Ağustos 2024
Unutulan ülke Kıbrıs 07 Ağustos 2024