Nasıl bir maç olacak? Cevap Mancini’de

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Türk futbolunda heyecanın zirve yaptığı bir başka derbi haftası. İki ezeli rakip Galatasaray ve Fenerbahçe’nin Türk Telekom Arena’daki kapışmasından nasıl bir sonuç çıkacak? Puan farkını ciddi oranda açan Fenerbahçe’nin şampiyonluğuna neredeyse kesin gözüyle bakılırken, Galatasaray rakibini yakalamayı mı deneyecek yoksa ikinciliği kovalamayı mı seçecek? 

Sanıyorum maçın nasıl cereyan edeceğine ilişkin en belirleyici isim Galatasaray teknik direktörü Roberto Mancini olacak. Tecrübeli teknik adam her ne kadar geçtiğimiz hafta “Bakarsınız, Fenerbahçe’ye 4 gol atarız” şeklinde esprili bir yorum yaptıysa da önünde birbirine taban tabana zıt iki seçenek bulunuyor. 

Sarı-kırmızılı takım, saha ve seyirci avantajıyla ezeli rakibini yenmek üzere sahaya çıkarsa, son yılların en zevkli derbilerinden birini izleyebiliriz. İkinci seçenek ise Şampiyonlar Ligi bileti için Beşiktaş ile yarışa girmek ki, bunun sonucunda daha kontrollü bir maç izlememiz gündeme gelebilir. 

Bu durumda Beşiktaş’ın da Fenerbahçe ile oynayacağı gerçeğinden hareketle yenilmemek de ehven-i şer bir sonuç olarak görülebilir. Futbol anlamında maçın yükünü Mancini’nin omuzlarına yüklememizin nedeni aslında Fenerbahçe’nin oyun tarzıyla da ilişkili. Takım yapısı itibariyle Fenerbahçe, savunmada kalma veya kontratak futbolu oynama üzerine kurulmuş bir takım değil. 

Geçmiş haftalarda sıkça örneğini gördüğümüz üzere Fenerbahçe oyunu rakip yarı alanda kabul ettiği anlarda farkını hissettirebilen bir takım. Bu durumun derbide değişmesini beklemiyorum. Ev sahibinde maç öncesi Chedjou, Hamit, Emre, Aydın ve Drogba’nın sakatlıkları bulunuyor. Derbi gününe kadar iyileşmesi beklenen Drogba’nın Fenerbahçe’ye karşı forma giymesi bekleniyor. 

Konuk takımda ise Alper Potuk ve Cristian Baroni’nin sakatlıkları olduğunu belirtelim. Türk Telekom Arena’da sadece bir mağlubiyet alan sarı-kırmızılılar, hatırlanacağı gibi 26.hafta maçında Kayserispor’a 1-0’lık skorla kaybetmişlerdi. 

Son üç maçında gol atamayan Galatasaray karşısında, bu defa önceliği savunmaya veren bir ekip olmayacak. Fenerbahçe her ne kadar deplasmanlarda zaman zaman istediği sonuçları alamamış olsa da oynadıkları maçların sadece bir tanesinde gol kaydına muvaff ak olamadılar. Yukarıda da değindiğimiz gibi bu veri, Fenerbahçe’nin hücum ağırlıklı kadrosu ve oyun tarzının bir sonucu kabul edilmeli. 

Sarı-lacivertli ekibin bu maçta da skor üretebileceğini düşünüyorum. Bu durumda Galatasaray’ın da maçı forse etmekten başka şansı kalmayacaktır çünkü seyirci baskısının yükselmesi söz konusu olabilir. Uzun lafın kısası, futbolseverlerin merakla beklediği derbiden benim beklentim, gollü bir sonuç ve gözlerimizin pasını silen bir oyun. 

Maç içinde değişen skorlara göre takımlar üzerindeki gerilim yükü değişkenlik göstereceğinden, bu 90 dakikada kırmızı kart çıkma ihtimalini de yüksek görüyorum. Fenerbahçe’nin beklerini de hücumlara katan açık oyun anlayışını Galatasaray’daki muhtemel bekler Telles ve Eboue cezalandırabilecek mi? Sezon başından bu yana tandemde sıkıntı yaşayan Galatasaray, oldukça formda görünen Emenike’yi nasıl durduracak? Bu ve benzeri tüm soruların cevabı için şimdiden maçı beklemeye koyulduk.

BU MAÇ KAÇMAZ!

Geçtiğimiz hafta Karabükspor’a deplasmanda kaybederek çok önemli 3 puan kaybeden Beşiktaş, düşme hattından kurtulmak için canla başla mücadele eden Kayserispor’u ağırlıyor. Siyah-beyazlılar son dönemde sakatlıklardan yana epey dertli. Tomas Sivok, Filip Holosko, Ersan Gülüm, Manuel Fernandes, Atiba Hutchinson, Gökhan Töre, Oğuzhan Özyakup ve Dany Nounkeu’nun çeşitli rahatsızlıkları bulunuyor. Atiba ve Ersan’ın tedavilerine hız verilirken bu futbolcuları maça yetiştirmek için yoğun çaba var. Konuk takımda ise Henrique Sereno cezası dolayısıyla bu maçta forma giyemeyecek. Sefa Yılmaz 3 aylık sakatlığının ardından takıma katıldı ancak maç kondisyonu eksik. Zurab ve Simic’in tedavilerine de devam ediliyor. İç sahada maç başına 2,15 puan toplayan siyah-beyazlılar, iki ezeli rakibin birbirleriyle karşılaştıkları haftada bir sürpriz yaşamak istemeyeceklerdir. Kayserispor’un da ligin boyu giderek kısalırken puan almaktan başka bir çaresi yok. Dolayısıyla maçın zevkli geçeceğini şimdiden söyleyebiliriz. Deplasmanlarda maç başına yaklaşık 2 gol yiyen sarı-kırmızılı ekip, Galatasaray maçındaki 1-0’lık skorun etkisiyle geride çok adamla kapanmayı ve kontratak kovalamayı deneyecektir. Beşiktaş’ın da bilhassa Oğuzhan’ın oynamadığı maçlarda hücumlarını organize etmekte zorlandığını biliyoruz. Maç kilitlenecek olursa, duran topların önemi bir kat daha artar. İki takımda da korner ve serbest atışlardan gelen topları iyi değerlendiren isimler mevcut. Son maçında Antalyaspor’u mağlup etmesine rağmen çok pozisyon verdiğini gördüğüm Kayserispor, aynı sayıda pozisyonu Beşiktaş’a verecek olursa, işi bir kat daha zorlaşır. Açıkçası Beşiktaş açısından tahminlerin ötesinde zor bir maç olabilir. Özellikle de ilk yarı gol bulamazlar ise. Her şeye rağmen siyah-beyazlıların tecrübe farkını sahaya yansıttıkları takdirde kazanacaklarını düşünüyorum.

 

28. HAFTANIN SEYRİ

Gaziantepspor – Kasımpaşa

Son iki maçını kaybeden Gaziantepspor, dört hafta aradan sonra yeniden galibiyet alan Kasımpaşa karşısında. Ev sahibinde Cenk Tosun cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Ayrıca Erman Bulucu, Kemal Tokak, Turgut Doğan Şahin ve kaleci Zydrunas Karcemarskas’ın tedavilerine devam ediliyor. Takımla çalışmalara başlayan Turgut Doğan Şahin’in maç eksiği var. Konuk takımda ise Ryan Babel’in sakatlığı sürüyor. Kırmızı-siyahlı takım Sergen Yalçın’ın istifasından sonra sıkıntılı günler yaşıyor. Kötü gidişe rağmen deplasmanlarda sadece 2 kez mağlup olan Kasımpaşa, rakibinin eksiklerinden yararlanabilirse puan/puanlar almaya yakın.

Akhisar Bld. Spor – Eskişehirspor

Ege temsilcisinde Emin Aladağ ve Bilal Kısa’nın sakatlıkları var. Konuk takımın sakat isimleri ise Diego Angelo ve Tarık Çamdal. Son dört maçında sadece bir puan alabilen Akhisar Belediyespor’da teknik direktör Hamza Hamzaoğlu takımın fizik açıdan düşüş gösterdiğini belirtti. Son altı maçı 0-0 ya da 1-0’lık skorlarla biten Eskişehirspor ise gol yollarında büyük sıkıntı çekiyor. Muhtemelen bu maça da savunmalarıyla tutunmaya çalışacaklar. Konuk takım, rakibini ilk yarıda durdurmayı başarırsa maça ortak olur. Özellikle Eskişehirspor’un yaşadığı ofansif sıkıntıdan dolayı maçta karşılıklı gol izleme ihtimalimizi düşük görüyorum.

MP Antalyaspor – Torku Konyaspor

Ligin ikinci yarısında puan bakımından en kötü performansı gösteren takım Antalyaspor. 10 maçta 9 puan topladılar. Kırmızı-beyazlılarda Giray Kaçar cezalı. Hakan Arıkan, Emre Güngör ve Enoh’un sakatlıkları var. 32 puanlı Torku Konyaspor bu maçı da kazanarak iyice rahatlamak istiyor. Yeşil-beyazlılar için beraberlik de iyi sonuç olur. Mesut Bakkal’ın ekibinde Ali Turan’ın hafif sakatlığı bulunuyor. Maçın önemine binaen her iki takımın da kontrollü bir futbol sergilemesini bekliyorum. Antalyaspor, Kayserispor karşısında çok ciddi savunma hataları yapmıştı. Muhtemelen bu karşılaşmada çok daha dikkatli oynayacaklardır.

Çaykur Rizespor – KDÇ Karabükspor

Düşme tehlikesini yakından hisseden takımlardan biri olan Çaykur Rizespor, evinde Avrupa kupalarına katılmayı hedefleyen Karabükspor’u ağırlıyor. Ev sahibinde Engin, Eren, Abdi ve LuaLua’nın sakatlıkları var. Konuk takımda ise İlhan Parlak ve Musa Çağıran cezalı. Hakan Özmert’in tedavisine devam ediliyor. Karabükspor’un ligdeki son beş maçı 0-0 ya da 1-0’lık skorlarla bitti. 14 deplasman maçında attıkları gol sayısı 11. Rizespor’un iç sahada maç başına gol ortalaması ise 1,15. Karşılaşmada erken gelen bir golle denge bozulmadığı takdirde son haftalarda sıkça görmeye alıştığımız kısır bir skorlardan birini daha görebiliriz.

K.Erciyesspor – SB Elazığspor

Haftanın en kritik maçlarından biri. Hikmet Karaman’ın ekibinde Numan Çürüksu’nun sakatlığı sürüyor. Hafif rahatsızlıkları olan Traore, Edinho, Yasin, Hüseyin gibi isimlerin maça yetişmesi bekleniyor. Elazığspor’da ise Mehmet Nas ve İbrahim Kaş’ın sakatlıkları sürüyor. Bu haftaya kadar Erciyesspor iç sahada 21, Elazığspor ise deplasmanlarda 35 golü kalesinde gördü. Ev sahibi üç haftadır, konuk takım ise dört haftadır kazanamıyor. Maçın ilk yarım saatlik diliminde taraflardan biri skor üretirse, üç ya da daha fazla gol izlememiz mümkün. Son üç haftada Fenerbahçe, Sivasspor ve Kasımpaşa gibi ekiplerle oynayan Erciyesspor, dış sahada savunmasını oturtmakta zorlanan Elazığspor karşısında biraz daha şanslı.

Bursaspor – Sivasspor

Ligin ikinci yarısında düşüş gösteren iki takım seyircisiz maçta karşı karşıya geliyorlar. Yeşil-beyazlı ekipte Renato Civelli, Sivasspor’da ise Manuel Da Costa cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Ev sahibinde sakatlığı bulunan Serdar Aziz çalışmalarına takımdan ayrı olarak devam etmişti. Kırmızı-beyazlılarda ise Mehdi Taouil ile Abdurrahman Dereli’nin tedavilerine devam ediliyor. Bursaspor’un iç sahada maç başına 2 gol atma gibi bir ortalaması var. Sivasspor da 13 dış saha maçının 10’unda rakip fileleri havalandırdı. İrfan Buz yönetiminde daha ofansif oynamaya çalışan Bursaspor ile Roberto Carlos’un Sivasspor’unun mücadelesinden üç ya da daha fazla gol çıkabilir.

Trabzonspor – Gençlerbirliği

Haftanın bir başka seyircisiz maçı Trabzon’da. Bordo-mavili ekipte Mustafa Yumlu ve Yusuf Erdoğan’ın hafif sakatlıkları bulunuyor. Başkent temsilcisinde ise Kaleci Ramazan, Oktay Delibalta ve Mervan’ın tedavilerine devam ediliyor. Son dört maçını kazanan Gençlerbirliği oldukça formda. Trabzonspor’un son iki maçı ise bilindiği gibi 0-0 sona ermişti. Hami Mandıralı bu maçta gol kısırlığını aşabilmek için çareler arayacak. Mehmet Özdilek’ın görev başına gelmesinden sonra dış sahada da goller bulmaya başlayan kırmızı-siyahlıların skor üretebileceklerini düşünüyorum. Dolayısıyla futbolseverlerin karşılıklı gol izleme ihtimalinden bahsedilebilir.

 

MAÇ PROGRAMI

4 Nisan 2014 Cuma

20.00 Gaziantepspor – Kasımpaşa

 

5 Nisan 2014 Cumartesi

13.30 Akhisar Bld. Spor – Eskişehirspor

16.00 MP Antalyaspor – Torku Konyaspor

19.00 Beşiktaş – Kayserispor

19.00 Çaykur Rizespor – KDÇ Karabükspor

6 Nisan 2014 Pazar

13.30 K.Erciyesspor – SB Elazığspor

16.00 Bursaspor – Sivasspor

19.00 Galatasaray – Fenerbahçe

 

7 Nisan 2014 Pazartesi

20.00 Trabzonspor – Gençlerbirliği

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar

Sarı Kart Cezalıları: Cenk Tosun (Gaziantepspor), Henrique Sereno (Kayserispor), Giray Kaçar (MP Antalyaspor), İlhan Parlak (KDÇ Karabükspor), Musa Çağıran (KDÇ Karabükspor), Renato Civelli (Bursaspor)

Kırmızı Kart Cezalıları: Manuel Da Costa (Sivasspor)

 

HAFTANIN KARŞILAŞMASI

 

Galatasaray – Fenerbahçe

Tarih: 06.04.2014 Saat: 19.00

Stat: TT Arena

Maç günü hava: Açık, 17°C

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016