Narenciye’de yeni sezon başlarken
Narenciye’de yeni sezon başlarken, ürün durumuyla ve ihracat ile ilgili değerlendirmeler yapılıyor.
Arkadaşımız Sedat Alp, ilgililerle yaptığı değerlendirmede Ege Bölgesinde tüm narenciye ürünlerinde bir rekolte düşüşü olduğu bilgisine haberinde yer veriyor. Buna karşılık Akdeniz’de narenciye üretiminde bir rekolte düşüşü söz konusu değil.
Ege Bölgesi Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Sayar, geçen yıl yaşanaün don olayları nedeniyle bölgelerinde narenciye üretiminde ortalama yüzde 23 rekolte düşüşü olduğunu, buna karşın döviz kurlarında geri gidiş olmazsa ihracatta kayıpları olmayacağını, geçen 2014-15 sezonunda 942 milyon dolar olan ihracat rakamının 2015-16 sezonunda 1 milyardoların üzerine çıkabileceğini söylüyor.
Türkiye’nin 942 milyon dolarlık narenciye ihlracatı içersinde Mandaalina 369 milyon dolar ile yaklaşık yüzde 40, Limon ihracatı 286 milyon dolar ile yaklaşık yüzde 30, 190 milyon dolarlık ihracat ile portakalın yaklaşık yüzde 20 ve 96 milyon dolar ile yaklaşık yüzde 10 oranında paya sahipler.
Türkiye toplam 3.7 milyon tonluk narenciye üretimiyle dünya toplam üretiminin yüzde 3’ünü gerçekleştiriyor. Üretimin yaklaşık yüzde 85’i Akdeniz Bölgesinde yüzde 10 kadarı Ege bölgesinde elde ediliyor. Bu nedenle Ege Bölgesindeki yüzde 23’lük rekolte gerilemesinin toplam içersindeki payı yüzde 3’ler seviyesinde kalacağı için çok önemli bir soruna yol açacak gibi görülmüyor.
Sekiz aylık dönemde 318 milyon dolarlık ihracat geirçakleşmiş durumda. Geçen pazartesi başlayan yeni ürün sezonuylailgili değerlendirmeler yapan uzmanlar, gelecek yıl bu döneme kadar ihracatın yine yaklaşık 1.5 milyon ton ile 1 milyar dolar seviyesini ulaşacağı tahmin olarak ortaya koyuyorlar.
Narenciye pazarlarımızın ilk sıralarında yer alan Rusya, Ukrayna, Irak ve Ortadoğu’da sorunlar yaşanıyor. Ancak, üreticiler bu yılda ihracatta sonun yaşamayacaklarını belirtiyorlar. Seferhisar Mandalina Birliği Başkan Yardımcısı Ali Özay, Gürcistan, Azerbaycan ve Mısır’da yeni mandalina plantasyonları oluştuğunu, bu ülkelerde ağaçların meyve vermeye başladığını, Hırvatistan’ın kendilerinin Avrupa pazarını etkilediğini belirtiyor. Buna karşılık geçen yıl Sırbistan, Makedonya, Almanya, Rusya ve Ukrayna’ya peşin fiyatla satış yaptıklarını o nedenle ihracat miktarının sınırlı kaldığını açıklıyor. Bu yıl özellikle Almanya ve Avusturya’dan önemli talepler aldıklarını belirterek, satşlarını yine peşin olarak sürdüreceklerini açıklıyor. Özay, avantajllarının dünyanın en lezzetli mandaliunasını yetiştirmekten kaynaklandığının da altını çiziyor.
Görülen o ki, Tarkiye bazı ihraç pazarlarında sorun olsa de 2015-16 sezonunda 1 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştirebilecek. Ancak, narenciye üretim ve ihraç potansiyelimizin bunun üzerinde olduğu yeni üretim alanlarında kontrollü üretim artışıyla üraetim ve ihracatın daha yukarlara çekilebileceği sektör temsilcileince ifade ediliyor.