Narenciye festivalinin ardından
Türkiye’nin narenciye üretim ve ihracatının yaklaşık yüzde 40’ını tek başına gerçekleştiren Mersin, uluslararası önemli bir festivale imza attı. Dünyanın 30 ülkesinden bin 500 kişilikgösteri grubunun katıldığı Mersin 4. Narenciye Festivali’nde yaklaşık 60’a yakın firmanın ürünleri sergilendi. Festival alanının süslenmesi için de 80 ton narenciye kullanıldı. 30’a yakın ülkenin basın mensubunun takip ettiği 4. Mersin Narenciye Festivali 825 bin liralık bir bütçe ile gerçekleşti.
Festival kapsamında Mersin Üniversitesi öğrencileri betonlaşmayla birlikte yok olan doğaya dikkat çekmek için Narenciye Defilesi düzenledi. Defilede öğrenciler narenciyelerden tasarladıkları kıyafetleri sergiledi. Festivalin ikinci gününde kente gelen 800 kişilik kruvaziyer gemisi yolcuları da etkinlik alanını ziyaret etti.
Narenciye Festivali’nin açılışına katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da belirttiği üzere Mersin, üretimde narenciyenin başkenti. Sanayisinde neden olmasın? Geçen yıl 3 milyar doların üzerindeki yaş meyve sebze ihracatının 1 milyar dolarını narenciye ihracatı oluşturuyor. Bu ihracatın yüzde 40’ını da Mersin tek başına gerçekleştirmiş. Ancak bu yetmez.Mutlaka narenciye işleyen sanayi tesislerinin de bölgemizde artarak var olması gerekiyor. Mersin, narenciye üretiminde söz sahibi olduğu gibi sanayisinde de söz sahibi olmalı.Böylece ürünün katma değeri yükselecek, bölgemiz narenciyeden daha fazla gelir elde edecek, daha fazla istihdam sağlanacak.
Hal böyle iken festivalin her yıl düzenlenmesi ve düzenlenmeye devam edilecek olması, yerli ve yabancı girişimcinin narenciye yatırımını bölgemize çekme adına önemi bir çabadır.Narenciye sanayisi gelişmeli ve bu yolda önemli adımlar mutlaka atılmalıdır.
Festivalin düzenlenmesinde Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Ticaret Borsası, belediyeler büyük katkı sağladı. Ancak hiç kuşkusuz en büyük emek Festival İcra Kurulu Başkanı, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir’in. Başkan Özdemir’e göre narenciyenin bir yönü daha var ki, o da sağlık. Özdemir, ‘Sağlık ihraç ediyoruz’ derken son derece de haklı. Çünkü narenciye C vitamini deposu ve hem ülkemizde hem de dünyada sağlıklı nesiller yetişmesi açısından bu vitamin son derece önemli.
Her yıl daha da gelişerek ekonomik, kültürel bir şölene dönüşen Mersin Narenciye Festivali’nin gerçekleşmesinde başta Başkan Özdemir olmak üzere emeği geçen tüm kurumlarımızın başkan ve yöneticilerine teşekkür ediyor, narenciye sanayine yatırım yapacak tüm yerli ve yabancı girişimcileri bölgemize davet ediyoruz.