Narenciye Festivali'nin ardından...

Fahriye KUTLAY ŞENYURT
Fahriye KUTLAY ŞENYURT MERSİN'den [email protected]

 

 

Kentin tanıtımı adına önemli bir festival Narenciye Festivali. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen geleneksel Narenciye Festivali renkli görüntülerle başlayıp yine aynı renkli görüntülerle sona erdi. Amaç daha çok narenciye tüketimi ve kentin uluslararası alanda tanıtımına katkı sağlamak.
Festival kapsamında Mersin, 25 ülkeden 600 misafire ev sahipliği yaptı. Festival alanının süslenmesi için yaklaşık 50 ton narenciye kullanıldı. 15 kişinin hummalı çalışmasıyla 15 farklı figür ortaya çıkarıldı, korteje katıldı. Konu narenciye olunca bolca narenciye suyu tüketildi. Hatta büyük ilgi gören Narenciye Çeşmesi' bile hazırlanmıştı. Festivalde Stant kuran firmalarda tanıtımlarını yapıp festival konuklarına ürünlerinden ikram etti.

Mersin için narenciye büyük önem taşımaktadır. Mersin 1 milyon ton yıllık narenciye üretimi ile Türkiye'de sektöründe lider durumunda. Limon ise Mersin için ayrı bir önem taşıyor. Limon ihracatında Mersin kentlerle değil, ülkelerle yarışıyor. Mersin, Meksika'nın ardından dünyanın 2. büyük limon ihracatçısı konumunda. Üretilen narenciyenin yarısı ihraç ediliyor. İhracatın yanında ticaretle birlikte narenciyenin Mersin ekonomisine katkısı 1,5 milyar lira. Mersin kırsalının ana geçim kaynağı narenciye olup on binlerce aile narenciyenin toplanması ve işlenmesinde görev alıyor. Mersinde aynı zamanda irili ufaklı 200 tane narenciye işleme tesisi bulunmakta ve 700 civarında firma narenciyenin iç ve dış ticaretiyle uğraşmakta.
Narenciyenin ülkemiz ve ilimiz için ne anlama geldiğini anlamak için 2011 yılı rakamlarına bakmak yeterli. Geçtiğimiz yıl ülkemizin yaş sebze meyve ihracatı 2.350 milyon dolar olarak gerçekleşirken narenciye ihracatı ise 1.070 milyon dolar olmuştu. Türkiye'nin 2011 yılı narenciye üretimi 3.500 milyon ton iken, ihracatı 1.500 milyon tondur. Bu ihracatın 488 bin tonu limon, 475 bin tonu mandalina, 357 bin tonu portakal,159 bin tonu greyfurttur.

Narenciye ihracatında 400 milyon dolar ihracat ile ilimiz yüzde 40'lık bir paya sahiptir. Diğer yandan ilimizin toplam ihracatının 1.300 milyon dolar olduğu düşünülürse narenciyenin ilimiz için önemi daha da net anlaşılmaktadır.
Mersin Narenciye Festivali İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir'in büyük önem ve emek verdiği, önümüzdeki yıllarda daha fazla ülkeden daha çok konuk gelmesi beklenen festivalin, 2013 Akdeniz Oyunları öncesinde kentimizin ulusal ve uluslararası alanda güzel bir tanıtımı olduğunu söyleyebiliriz.
Narenciyede de diğer tüm tarımsal üretimde olduğu gibi ihracatın artırılması kadar iç tüketimin de arttırılması gerekmekte. Narenciye Festivali ile amaçlanan hedeflerden biri de buydu.
İçinde bulunduğumuz kış günlerinde soğuk algınlığına karşı tüketilmesi gereken doğal ürünlerin başında narenciye gelmekte... Herkesi, gribal enfeksiyon kapıp ilaç kullanana kadar narenciye tüketmeye davet ediyoruz...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
MTSO'da seçim heyecanı 06 Nisan 2018
Engelli dostu kent Mersin 01 Kasım 2017