Nail Olpak: En büyük ihtiyacımız normalleşme
İş dünyası temsilcileri son dönemde bir yandan durgunluktan şikayetlerini ortaya koyarlarken, bir yandan da beklentilerini dile getiriyorlar. MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, bir grup gazeteciyle düzenlediği sohbet toplantısında, içinde bulunulan durumu değerlendirirken, “En büyük ihtiyacımız normaleşme. Artık 15 Temmuz sendromundan kurtulmalıyız” diyor. Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, yatırım ortamının sekteye uğradığını belirterek, “Yatırım ikliminin iyileştirilmesi önceliğimiz olmalı” düşüncesini ortaya koyuyor.
Bunun yanı sıra Olpak kasım ayında yapacakları MÜSİAD Expo Fuarı'nda 700 firmanın ürünlerini sergileyeceğini, kasım sonunda da "Uzay, Uydu ve Teknoloji Günleri"ni gerçekleştireceklerini, bu günlere piyasa değeri 100 milyar doları aşan dünyanın bu alandaki dev şirketlerinin katılacağını açıklayarak, yapacaklarını açıklıyor.
Olpak, “EMEA Satellite Operator Association bizimle birlikte ‘Global Satshow' düzenlemek istediğini bildirdi. Londra’daki uydu günlerinden sonra kendileri gelip görüşmeler yaptılar. Görüşmeler olumlu sonuçlandı. 15 Temmuz sonrası da kararları değişmedi hiçbir iptal olmadı. 29-30 Kasım’da Global Satshow’u Haliç Kongre Merkezi’nde düzenliyoruz” açıklamasını yaptı. Bunun yanı sıra 2017 sonu 2018 başında Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve THY ile birlikte Antalya’da bir Aır Show planladıklarını, imzasını 11 Temmuz’da attıkları bu işbirliğinin de aynen planlandığı gibi devam ettiğini söyledi.
Sohbet sırasında son dönemde MÜSİAD’a üyelik başvurularının ne durumda olduğuna cevap verirken Olpak, “Açıkçası derneğimize ilgi çok arttı. Biz de dikkatli davranıyoruz. Ama biz daha önce de üyelik konusunda çok titiz davrandık. Çünkü bizim, üye sayımızı şuraya çıkaralım, diye bir hedefimiz yok. Ama doğrusunu söylemek gerekirse üye kabulünde olabildiğince frende gidiyoruz. Aklanmak için MÜSİAD’a üye olmaya çalışanların farkındayız. Üyelik için referans lazım. Referans’ın en az iki yıllık MÜSİAD üyesi olması gerekiyor. Ayrıca referanstan, üyelik önerdiği kişiden ‘MÜSİAD’tan ne bekler ve MÜSİAD’a ne verebilir’ diye yazı almasını istiyoruz. Biz de üyelik kabulü oy birliği ile olur. Haklı gerekçeyle bir yönetim kurulu üyemiz bile itiraz etse o dikkate alınır” diyerek yeni üyelik konusunda tittizliklerini ortaya koyuyor.
Savaş Özaydemir ise dış kaynak kullanan yatırımcıların önlerini görmek istediklerini belirterek, “Yatırım ikliminin iyileşmesi önceliğimiz olmalı. Örneğin Eskişehir’de kurduğumuz yeni gelişme alanları var. Yatırım yapacak beş girişimciyle bağlantı kuruyoruz, zaman içinde dördü vazgeçiyor. İçerideki yatırımcıda durum böyle iken ziyarette bulunan yabancıların da ülkemizde güncel gelişmeler nedeniyle ve kendi ülkelerinin seyahat uyarılarıyla ayaklarını kestiğini görüyoruz. Devletin sanayi yatırımlarına verdiği teşvikler üst düzeyde olduğu için, uzun vadeli plan yapabilen yabancıların daha atak davranacağını düşünüydorum” değerlendirmesini ortaya koyuyor.
Özaydemir, Eskişehir OSB’de üç yeni gelişme olduğunu belirtirken,”OSB’mizin 6 kilometre ilerisinde Ankara yoluna cepheli 10 milyon metrekarelik iki parselde ve Hasanbey Bölgesi’nde 1 milyon 750 bin metrekarelik alanda gelişme bölgelerimiz bulunuyor. Bu alanlarda altyapı yatırımlarına başladık” bilgisini veriyor.
Özaydemir, oluşturmayı düşündükleri “Yeni Kobi OSB”sini kurmak için çalışmalarına tüm kurumlardan onay alırlarken, Belediye’nin istedikleri arsa tahsisinin yarısını verdiğini ve şu anda 100 KOBİ’nin bu OSB’ye yatırım için sırada olduğunu, bu nedenle farklı arayışlara girdiklerini, alternatif yer arayışlarının sürdüğünü açıklıyor.
Özaydemir, Eskişehir’deki enerji açığını gidermek için 50 milyon euro yatırımla, 50 mw gücünde rüzgar enerjisi santralı kurma çalışmalarının tamamlandığını, 6 mw gücünde güneş enerjisi santralı projesinin ise montajının devam ettiğini açıklıyor.
Görüldüğü gibi hem Nail Olpak hem Savaş Özaydemir, yatırımlar ve iş birlikleri konusunda attıkları önemli adımlar olduğunu belirterek, gelişmeler için “normalleşmenin , 15 Temmuz sendromundan kurtulmanın” gerekliliğinin altını çiziyorlar.