MWC Barselona Fuarı’na 33 Türk şirketinden çıkarma
Dün Barselona’da başlayan Mobile World Dünya Kongresi’nde (MWC) 33 Türk şirketi stant açtı. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, 2014’ten bu yana milli katılımı organize ettiklerini belirterek, “Türkiye’yi yapay zekâda bir start-up ülkesi haline getirmeliyiz. Türk zekâsı ile yapay zekâyı ülkemizin kalkınma teknolojisi yapmalıyız” dedi.
Mobil Dünya Kongresi olarak bilinen ve “telefon şöleni” olarak da adlandırılan dünyanın en büyük mobil teknoloji fuarı MWC, İspanya’nın Barselona kentinde kapılarını açtı. 6 Mart’a kadar sürecek olan fuarda bükülebilir esnek ekranlar, giyilebilir yapay zeka teknolojileri ve çok daha fazlası görücüye çıktı. Dünya GSM Birliği’nin (GSMA) düzenlediği fuarın bu yılki teması “Yakınsa. Bağlan. Oluştur” olarak belirlendi. Mobil iletişim sektörünün en önemli platformlarından biri olma özelliğini taşıyan kongrede, 200’den fazla ülkeden katılımcı yer alıyor.
Türk şirketleri, yenilikçi teknoloji ürünlerini MWC’ye 200’ü aşkın ülkeden gelen profesyonellere tanıtıyor. GSMA’nın duyurusuna göre, fuara 101 bini aşkın ziyaretçi katılıyor. Fuarda 5G, bulut ağı (cloudnet), ileri yapay zeka (AI), her şeyin interneti (IoE), teknolojinin ufku (Tech Horizon) ve finans teknolojileri (Fintech) bölümleri bulunuyor.
Fira Gran Via Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen fuara, 21’i milli katılım kapsamında, 12’si bireysel katılım olmak üzere Türkiye’den 33 firma katılıyor. Fuara İTO iştiraklerinden Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi ile Teknopark İstanbul’dan 4’er firma katılım gerçekleştiriyor. Fuarda Türkiye’nin milli katılımını 2014’ten bu yana olduğu gibi bu yıl da İTO organize ediyor.
“Türk zekâsı ile yapay zekâyı kalkınma teknolojisi”
MWC'de açıklama yapan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’yi yapay zekada bir start-up ülkesi yapmamız gerektiğini belirterek, “Türk zekâsı ile yapay zekâyı ülkemizin kalkınma teknolojisi yapmalıyız. Yapay zekânın geleceğini tartışmayı ve bu alanda öncü bir aktör olmayı bir sonraki güne bırakma şansımız yok. Endüstrilerimizin katma değerini garanti altına almamızın tek yolu bu” değerlendirmesinde bulundu.
2030’da küresel ekonomiye 930 milyar dolar fayda
"Şirketlerimiz 5G ile robotik teknolojiler için altyapı ve nitelikli personel yatırımını şimdiden yapmalı. İş dünyamız 5G ve hatta 6G gibi yenilikleri şimdiden takip etmeli. 5G'nin 2030 yılında küresel ekonomiye de 930 milyar dolardan fazla fayda sağlaması bekleniyor" diyen Avgadiç, Türkiye'nin yapay zekâ yatırımlarında ön sıralarda yer almasını ve milli teknoloji hamlesi içinde yapay zeka girişimleri ile startup’lara desteklerin artırılmasını önemli gördüklerinin altını çizdi. Avdagiç, milli yapay zeka uygulamalarımızı geliştirmek ve küresel yatırımları çekmek için yapay zeka yatırım ekosistemimizi bir an önce oluşturmamız gerektiğini vurguladı.
Türk Telekom’un milli çözümü
Katılımcılardan Türk Telekom’un grup şirketi Argela ve ABD’deki iştiraki Netsia ile birlikte hayata geçirdiği SEBA (SDN Enabled Broadband Access/Yazılım Tabanlı Genişbant Erişim Çözümü), BBF standartlarını desteklediği bildirildi. Argela’nın Barselona GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde tanıttığı çözümün ilk ihracatını Avrupa’nın önde gelen bir operatörüne yaptığı belirtildi. Kongrede konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Yenilikçi çözümler geliştiren iştiraklerimiz ile teknoloji trendlerine yön veren, yerli ürün ve projeler geliştirmeyi sürdürüyoruz” dedi.
Turkcell ve Samsung’dan 5G cihazlar için güç birliği
Turkcell ve Samsung, 5G destekli akıllı cihazları Türkiye’de daha geniş kitlelere ulaştırmak için iş birliği yaptı. Barselona’da süren Mobil Dünya Kongresi’nde imzalanan anlaşmanın önemine değinen Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, “Turkcell olarak, 5G’nin ülkemizde en verimli şekilde hayata geçmesi ve erişilebilir olması için öncü adımlar atıyoruz.
Samsung ile yaptığımız bu iş birliğiyle, müşterilerimize en iyi dijital deneyimi sunmaya devam edeceğiz” dedi. Samsung Türkiye Ülke Başkanı ve CEO’su Jeff Jo ise “5G teknolojisini herkes için erişilebilir kılmak için Türkiye’de üreteceğimiz özel 5G’li cihazlarımızı Turkcell kullanıcılarına sunacağız. Ayrıca 5G şebekesinin test aşamasında da Turkcell’le iş birliğinde olacağız” açıklamasını yaptı.
Anlaşma kapsamında, 2025 yılı içinde 100 bin adet Turkcell’e özel üretim Samsung 5G destekli akıllı cihaz, Turkcell satış kanallarında kullanıcılara avantajlı tekliflerle sunulacak. Taraflar ayrıca, 5G teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik test çalışmalarını da birlikte yürütecek.
Turkcell Global Bilgi Genel Müdürü Metin Tuğtağ: Hedef, müşteri deneyimiile veri güvenliği ve gizliliği
Turkcell Global Bilgi Genel Müdürü Metin Tuğtağ, çağrı merkezi sektörü toplam pazar büyüklüğünün 2024’te yüzde 64 artarak 68,5 milyar TL’ye ulaştığını belirterek “2025 ve sonrasında operasyonel verimliliği artırmak için yapay zekâ destekli otomasyona, kişiselleştirilmiş müşteri deneyimine, veri güvenliği ve gizlilik alanlarına odaklanacağız” dedi.
Metin Tuğtağ, müşteri deneyimi alanında 2025’e kadar yapay zekâ ve bulut altyapısına yaptıkları yatırımları artıracaklarını kaydederek “Çok kanallı, kesintisiz hizmet modelimizi daha da güçlendireceğiz.
Duygu tanıma teknolojileri ve ileri veri analitiği ile kişiselleştirilmiş deneyimler sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.2024 yılının sektöre paralel olarak ciro artışı gösterdikleri bir yıl olduğuna da işaret eden Tuğtağ, “Türkiye’de istihdama katkı sağladık ve 100’den fazla markaya her kanalda kapsayıcı hizmet sunduk. Kaynaklarımızı verimli ve etkin yöneterek gelir ve kârlılık hedeflerimize ulaştık” açıklamasını yaptı.
Turkcell Global Bilgi Genel Müdürü Metin Tuğtağ, diğer sorularımıza şu yanıtları verdi:
Müşteri deneyiminde hangi yeni teknolojileri devreye aldınız?
Yapay zekâ tabanlı sesli ve yazılı asistanlar en öncelikli odak alanımız oldu. Ayrıca bulut teknolojileri ve veri analitiği araçları sayesinde müşteri geri bildirimlerini daha etkin yönetiyor ve kişiselleştirilmiş deneyimler sunuyoruz.
RPA (Robotik Süreç Otomasyonu) ile hangi operasyonel süreçlerde verimlilik sağlıyorsunuz?
RPA teknolojisiyle fatura, talep yönetimi ve raporlama gibi tekrarlayan ve yüksek hacimli süreçleri otomatize ederek hem zaman tasarrufu sağlıyor hem de hata oranlarını minimize ediyoruz. Bu sayede çalışanlarımıza yenilikçi projelere odaklanma fırsatı tanıyoruz.
Turkcell Global Bilgi, yapay zekâyı müşteri deneyimine nasıl entegre ediyor?
Yapay zekâ destekli akıllı asistanlar, metin, ses ve duygu analizi gibi teknolojilerle müşteri memnuniyetini ve hizmet kalitesini yüksek seviyede tutuyoruz. Kurum içi verimliliği artırmak amacıyla geliştirdiğimiz yapay zekâ tabanlı portal ise çalışanlarımızın bilgiye hızlı erişimini sağlayarak zaman tasarrufu yaratıyor.