Müzik sektöründeki gerilla!

Güventürk GÖRGÜLÜ
Güventürk GÖRGÜLÜ PAZARLAMA 3.0 guventurk@portakalonline.com

Aslında Imogen Heap adını hafta içinde çok yakın bir arkadaşımdan gelen bir maille öğrendiğimi itiraf etmeliyim. Esasen ekonomi gazetecisi olan arkadaşım, Bob Lefsetz adlı bir müzik eleştirmeninin blogundan kendisine gelen bülteni bana; "Pazarlaması şarkıcılığından daha başarılı, bu konular seni açar" diyerek gönderince gördüm ki, müzik endüstrisinde anlatılacak pek çok hikaye var...

Lafı uzatmayayım, Imogen Heap adlı kızımız Londra'da yaşıyor ve nahif tarzda rock müzik olarak tarif edilebilecek müzikler yapıyor, şarkılar söylüyor. Şimdiye kadar adını bilmesek de, kendisini daha önce Narnia Günlükleri'nde (Can't take it in) dinlemişiz. Müzik sektöründe pazarlama alanında çalışan Colette Weintraub, "Deep Dive Marketing" adlı blogunda kaleme aldığı makalede Imogen Heap'ın şimdiye kadar müzik sektörünün eskileri tarafından dezavantaj olarak gösterilen pek çok yeni teknolojiyi hayran kitlesi oluşturmak ve onlarla bağlantıda kalmak için kullandığını ve sonuçta ciddi bir pazarlama başarısı elde ettiğini yazıyor. Büyük şirketlerden kopan ve bağımsız hareket edebilen şarkıcıların son zamanlarda daha başarılı olduklarını söyleyen Weintraub, Heap'in bu araçları ilk kullanan sanatçı olmadığını, ancak yaptıklarıyla bir şeylere öncülük ettiğini vurguluyor. Bana sorarsanız Heap, müzik sektöründe gerilla pazarlamaya öncülük ediyor.

Imogen Heap, MySpace'te 14 milyon kez görüntülenen bir profile ve 350 bin kişilik hayran kitlesine sahip. Facebook'taki hayran sayısı 84 bin kişi. Tweeter'da 25 Ağustos'ta çıkacak "Ellipse" albümünü bekleyen 856 bin kişi var. Heap bu albümü hazırladığı iki yıl içinde tüm aşamaları Twitter'dan hayranlarıyla paylaşmış. Kayıt stüdyosunda yaşadıklarını, sıkıntılarını, kaygılarını yazmış, hayranlarından gelen tavsiyelere karşılık onları yanıtlamış, teşekkür etmiş aldığı tavsiyelerle ortaya çıkan sonuçları resimler, video ve ses dosyaları aracılığıyla yine hayranlarıyla paylaşmış. Sonuçta dinleyicilerini albümün hazırlanma sürecinin bir parçası haline getirmiş.

Heap'in kullandığı bir başka araç da video günlükleri. Youtube üzerinde oluşturduğu kanalda 40'tan fazla video günlüğü bulunuyor. 15 bine yakın abonesi bulunan ve 550 bin kez izlenen bu kanalda Heap iki yıl boyunca yaşadıklarını anlatıyor. Yalnızca albümle ilgili değil, ehliyet sınavından, yılbaşı kutlamasına, evini dekore etmesine kadar pek çok konuyu izleyicileriyle paylaşıyor, onların tavsiyelerini alıyor. Çekimleri çoğunlukla kendi evinde yapan Heap böylece hayranlarını hayatına katarken onların yaşamının da bir parçası haline geliyor.

Mayıs 2009'da Imogen, hayranlarına bu kez albüm kapağının tasarımına yardım edip etmeyeceklerini soruyor. Buna olumlu yanıt aldıktan sonra fotoğraf paylaşım sitesi Flickr üzerinde bir grup kuruluyor ve Heap, üç hayranının yardımıyla burada bir yarışma düzenliyor. Katılımcılardan şarkı sözlerinden yola çıkarak albümde kullanılacak fotoğrafı tasarlamaları isteniyor. 8 Temmuz'da tamamlanan yarışmaya 382 kişi katılıyor, binin üzerindeki fotoğraf içinden 11 tanesi seçiliyor ve bunların sahiplerine çeşitli ödüller veriliyor.

Ellipse albümünün çıkmasına sayılı günler kala Imogen Heap'in albümün çıkmasını sabırsızlıkla bekleyen 850 binden fazla hayranı bulunuyor. Ve bu insanlar albümün her aşamasında, bestelerden sözlere, kapak tasarımından Imogen'in biyografisine kadar ürünün oluşmasına katkıda bulunmuş durumdalar ve bulunmaya da devam ediyorlar. Ama hikaye henüz bitmedi...

Albümün tamamlanmasından sonra bir hayranı Heap'e Ellipse albümünün eBay'de müzayedeye çıkartıldığını haber veriyor. Bunun üzerine çileden çıkan Imogen eBay'i arar; gerçekten de böyle bir müzayede vardır ve üstelik albüme 1 milyon dolar teklif edilmiştir. Imogen bunun üzerine Twitter'da bu müzayedenin gerçek olmadığını açıklar. Bu açıklama üzerine meraklanan hayranlarının eBay'e akın etmesiyle albüme verilen teklifler 10 milyon dolara yükselir ve bunun üzerine eBay yöneticileri müzayedeyi iptal ederler. Asla planlamadığı bu krizden de yararlanmayı bilen Imogen Heap Ellipse'in "Yayınlanmamış en pahalı albüm!" olarak duyurur.

Heap'in temmuz ayı başında New York ve Los Angeles'taki tanıtım turu da hayli ilginç. Twitter'daki hayranlarının albümünü ilk kez canlı olarak kendisinden dinleyebilmeleri için küçük kafelerde, barlarda, otellerde ufak konserler verir. Bunların duyurusunu da yine Twitter'dan yapar. Şarkılarını söyler, hayranlarıyla tanışır, imza verir.

Ancak Heap'in online mecrayı kullanma becerisi sınır tanımıyor. Temmuz ortasında hayranlarını "Heap Cafe"ye davet eden Imogen Heap, yine benzersiz bir deneyim ortaya koyuyor. Heap Cafe, Ustream adlı site üzerinden canlı yayın yapan bir program... Imogen her hafta belirli bir gün ve saatte oturma odasında, piyanosunun başında internet üzerinden canlı yayın yaparken bilgisayar ekranından onu seyreden hayranlarının gönderdikleri mesajlara yanıt veriyor ve onların isteklerini çalıyor. Bu interaktif TV programı şu anda Vokle adlı canlı yayın platformuna transfer olmuş durumda.

Size aktardığım bilgileri blogunda kaleme alan Colette Weintraub'a göre Ellipse adlı albüm çıkar çıkmaz iTunes'da ilk 40'a girmesi kaçınılmaz. Heap, Twitter'da günde binin üzerinde takipçi kazanıyor ve çıkartacağı albüm ve videolar için hem para ödemeye, hem de çevresine tavsiye etmeye hazır yüz binlerce hayranı var.  

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Orta vadeli temenniler 21 Eylül 2018