Muz kripto para oluyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Bananacoin, Laos’un ilk ekolojik çiftliği. Üç yılı aşkın süredir muz yetiştiriyor ve ihraç ediyor.

Hedefini “Tarım sektörünün merkeziyetçi bir yapıya doğru evrilmesine önayak olmak ve klasik ticaretin belirlediği sınırları genişletmek olarak” tanımlıyor. Günümüzde, blok zinciri teknolojisini reel ekonomide kullanan az sayıda girişim bulunuyor. Bananacoin de onlardan bir tanesi.

Bananacoin, “Biz endüstriyel tarım ile blok zincirini birbiriyle bağlamıyoruz, sadece blok zincirin yatırım yaratma özelliği olan kitlesel fonlamayı kullanıyoruz. Gelecekte yatırımcılarımızın kar ödemelerini de yine aynı blok zinciri ile şeff af bir şekilde yapıyor olacağız” diyor.

Hikayenin nasıl başladığı ve geliştiği Bananacoin web sitesinde yer alan “White Paper” da anlatılıyor.

Yüzde 100 ekolojik ve organik bir plantasyon olan Bananacoin, üç yıldır Lady Finger adında bir muz üretiyor. Lady Finger cinsi Çin pazarının en pahalı muzu ve yıl içinde 1 kilogramı 3.5 dolara kadar yükseliyor. Çevre ile dost üretim gerçekleştiren Bananacoin, aynı zamanda Laos halkının yaşan şartlarını iyileştirmeyi de hedefliyor.

Bananacoin’in üç kurucu ortağı var: Rus girişimci ve yardımsever Oleg Dobrovolsky; girişimci Alexander Bychkov ve bilimsel tarım uzmanı Prasan Sangsatjatham.

Proje ekibini, reklamcılardan yazılımcılara kadar farklı uzmanlık alanlarından ve Rusya, Vietnam, Tayland ve Laos olmak üzere farklı ülkelerden 40 kişi oluşturuyor. Ürün olarak muzun tercih edilmiş olması talebin çok yüksek olması. Üretim yeri için Laos’un tercih edilmesi ise bölgenin su kaynaklarına yakın olmasından dolayı verimli ekim alanlarının bulunması.
Bananacoin, üç yıllık üretim sürecinin sonunda, daha önce hiç kullanılmamış ve hiçbir kimyasal ile zehirlenmemiş çok büyük alanda ekim yapma kararı alıyor. Bu karar aynı zamanda, dijital para kullanımının sürece dahil olmasına yol açan bir dönüm noktası oluyor. Ve Laos’un ilk çevre dostu plantasyonu, 1 kg muzun ihracat fiyatına denk gelen, Etherum tabanlı kripto parayı ortaya çıkarıyor.

Tarımda Uber modeli

Bananacoin Projesi, yazılım geliştirme uzmanlarının ve alanında profesyonel avukatların danışmanlığında, blockchain teknolojisi fırsatlarından faydalanarak gerçek iş hedefl erine ulaşmak üzere oluşturuluyor.

Projenin stratejik hedefi, muz üretimiyle ve dağıtımıyla bağlantılı olan ihracat ve iş ilişkileri alanında, Uber’in ticari taksicilik sektöründe yapmış olduğu köklü değişiklik gibi bir değişiklik yapmak.

Projenin kurucuları şirket gelişimi sürecinde sorumluluğu dağıtmayı ve geleneksel işbirliği anlayışı sınırlarını daha ileri taşımayı hedefliyor.

Projenin piyasada daha geniş çapta tanınması ve yaygınlaşması için blokchain teknolojisi kullanılıyor. Bu süreçte Bitcoin, Ethereum, Waves gibi diğer blockchain toplulukları ile yakın ilişki geliştirilmesi hedefl eniyor.

Bananacoin dijital paraları, blockchain teknolojisi (Ethereum) kullanılarak üretilecek ve 1 kilo muzun ihracat fiyatına dayalı olarak yayılacak.

Bananacoin’lerin (BCO) ilk 1 milyon tanesi 0.25 dolar olarak belirlenmiş. Bugünkü fiyat 0.5 dolar. Bugüne kadar 2 milyon 839 bin 887 Bananacoin satışı gerçekleştirilmiş. Satılacak toplam Bananacoin miktarı ise 14 milyon. Değerleme, muzun piyasa değeri ile korunuyor.
Kitlesel fonlama yöntemi kullanıyor. 

Bananacoin, kitlesel fonlama yöntemini kullanıyor ve finansörlerin, ürünün gelişimine yatırım yapmasına ve Bananacoin (BCO) dijital parasına sahip olmalarına izin veriyor. Projenin hayata geçirilmesinin ardından, 18 aylık süre zarfında en az 2 katı değerine çıkması öngörülen bu dijital para, istenilirse farklı fon ve ürün alışverişlerinde kullanılabilecek. Projenin hayata geçirilmesinin ardından, Bananacoin dijital paraları belirli bir miktar ‘’Lady Finger’’ muz veya eşdeğeri kadar dolar karşılığında bozdurulabilecek.

Bananacoin projesi için başlangıçta ihtiyaç duyulan tahmini fon miktarı 2 milyon dolar civarında. Proje kapsamında Laos’da muz üretimini artırmak ve muz yetiştirilen alanı toplamda 100 hektardan 360 hektara çıkarmak hedefleniyor. 360 hektarlık alanın kullanımının maliyeti 7 milyon 340 bin dolar.

Dijital paraların toplam miktarı yazılımcılar tarafından projenin başında 7 milyon 340 bin dolara denk olacak şekilde belirlenmiş durumda. Yatırımların geri alımı aşamasının ardından halka açık bir şekilde yok edilecekler.

Projenin orta vadeli hedefi üretim alanını 1000 hektara çıkarmak ve projeyi Asyalı bir tarım fonuna sunmak. Proje aslında kripto sektörü dışından da birçok yatırım teklifi almış, fakat tüm yatırımcıların aynı şartlara sahip olması hedefl endiğinden, kripto sektörü tercih edilmiş.
Bu arada henüz başlatılmış olmasa da, şirketin yeni alanlarda mango, avokado ve kahve ile benzer girişimler oluşturma planları da var.

COSS Platformu tarafından destekleniyor

Bananacoin, COSS (Crypto-One- Stop-Solution) Platformu tarafından destekleniyor. COSS (Kripto-One- Stop-Solution) kripto paraya dayalı dijital ekonomik sistemin tüm özelliklerini kapsayan bir platform sunuyor. COSS sistemi, bir ödeme ağ geçidi / POS, bir borsa, bir tüccar listesi, pazar yeri sıralamaları, bir piyasa, bir e-cüzdan, çeşitli para seçenekleri ve bir mobil platformdan oluşuyor. Temel amacı kitleleri kripto para birimleriyle tanıştırmak olan COSS, kripto para kullanıcılarının fonlarını tek bir hesapla çevrimiçi olarak yönetmelerine ve kripto para birimleri ile ilgili tüm ihtiyaçlarını karşılamalarına olanak tanıyor. COSS’da Bitcoin, Ethereum, Veros, Litecoin, Dash, Nem, Lisk, Ark olmak üzere sekiz kripto para ile işlem yapılabiliyor.

Hedef pazar Çin

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, Laos’taki ticari amaçlı üretim, Luang Namtha bölgesindeki üretim alanlarının açılması ile 2005 yılında başladı. 2014 yılında muz yetiştirmek için ayrılan tarım arazisi 22 bin 920 hektarlık alana ulaştı. 2016 yılında ihraç edilen muz miktarı yaklaşık iki katına çıktı. FAO’ya göre, Laos’ta hemen her yerde muz üretimi mevcut. Laos Tarım Geliştirme Stratejisi, muzu 2015 – 2020 yılları arasında ülke topraklarında üretilip ihraç edilen malların en önemlisi olarak tanımlıyor. Laos Sanayi ve Ticaret Bakanlığı son raporunda, ihracattaki iki en büyük pazar Çin ve Tayland olarak belirtiliyor. Çin’de 18 büyük muz üretim arazisinin, uygulamalara aykırı şekilde tarım kimyasalları kullandıkları gerekçesiyle faaliyetlerine son verilmesinin ardından, Çin’e gerçekleşen muz ihracatı 2014-2015 döneminde yüzde 88 oranında artış göstermiş.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar