Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı
Kamuya iş yapan müteahhitler artan girdi maliyetleri ve hakediş ödemelerinin gecikmesi nedeniyle iş yapılamaz hale geldiklerini belirtiyorlar. Ulaştırma Bakanı ise kamu müteahitlerine hazırlamakta oldukları kararname ile üç seçenek sunacaklarını açıklıyor.
Kamuya iş yapan bir müteahhitler bir yandan hak ediş ödemelerinin aksaması bir yandan da malzemelere yapılan zamların TÜİK Yurtiçi Üretici Endeksleri'nden daha yüksek sonuç vermesi nedeniyle "iş yapılamaz hale gelindi“ uyarısında bulunuyorlar.
Ödemelerle ilgili olarak verdikleri bilgi şu şekilde:
"Yapımı devam eden işlerde ödenekler yetersiz. 2017 yılında yapılan işlerin hak ediş ödemeleri 2018 yılı içersinde yapılıyor. 2018 yılında bugüne kadar yapılan işlerin ancak yüzde 20’si için ödeme yapılmış durumda, geri kalan ödemelerin ne zaman yapılacağı belli değil. Bu ve artan malzeme fiyatları nedeniyle işlerini durdurmak zorunda olan kamuya iş yapan müteahhitler var.”
Müteahhitler bir yandan da demir, çimento, akaryakıt gibi ana malzeme girdilerinde enflasyon üzerinde fiyat artışları meydana geldiğine değinerek, "Yİ-ÜFE ile verilen fiyat farklarının artan maliyetleri karşılayamaz hale gelmesi nedeniyle işlerin yapılabilmesi imkansız duruma gelmiştir" diyorlar.
Fiyat artışlarıyla ilgili verdikleri tabloda 2017 Nisan ayı ile 2018 Ağustos’u arasındaki 16 aylık dönemdeki fiyat ve kur artışlarını şöyle belirtiyorlar:
“Çimento 176 liradan yüzde 18 artışla 210 liraya, bitüm 1131 liradan yüzde 250 artışla 2840 liraya, demir 1779 liradan, yüzde 190 artışla 3389 liraya, akaryakıt 3 lira 55 kuruştan yüzde 176 artışla 6 lira 26 kuruşa çıkmış durumda. Aynı dönemde dolar 3 lira 59 kuruştan yüzde 170 artışla 6 lira 13 kuruşa ,euro da 3 lira 89 kuruştan yüzde 185’lik artışla 7 lira 23 kuruşa yükselmiş durumda.”
Müteahhitler, “Bu tablo bir yandan hakedişlerin zamanında ödenmediğini bir yandan girdi maliyetlerindeki fiyat artışları iş yapamazlığımızı ortaya koyuyor" diyorlar.
26 Eylül günü Ankara Sanayi Odası toplantısında konuşan Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan, hazırladıkları bir kararname taslağı ile bu durum karşısında kamuya iş yapan müteahhitlere üç seçenek sunacaklarını belirterek, bunların Tazminat ödemeden işten çekilme, işi tasfiye etme hakkı, yine tazminatsız olarak iş başka müteahhide devretme imkanı ve kamunun önereceği fiyat farkını kabul ederek işe devam imkanı olduğunu açıkladı.
Hükümet, ağustos ayı başında yılın kalan dönemine ilişkin yapılmamış bütün ihaleleri durdurmuştu. Bunların toplam tutarı 15 milyar dolayındaydı. Ancak, bunlar çok yıllı projler olduğu için yıl tutarını bilmiyoruz. Durdurulan projeler için önceliklendirme çalışmaları yapılacak. Tutarın ne olduğunu 2019 bütçesinde görebileceğimiz tahmin ediliyor.
Müteahhitler kamu ihalelerinde bu sıkıntılar çekilirken,Çanakkale Köprüsü, Kanal İstanbul gibi projelerin ertelenip entelenmeyeceği konusunu merak ettiklerini de dile getiriyorlar...