Musk ile devam
Geçen hafta, tüm dünyada mucit olarak gösterilen girişimci Elon Musk’ın aslında çok da masum olduğunu düşünmediğimi belirten bir yazı yazmıştım.
Daha sonra farklı meslektaşlarımı okuduğumda çok da yalnız olmadığımı gördüm. Babayiğit açıklamalarının hemen ardından Türkiye’ye gelmesi, 10 Kasım’da yaptığı milliyetçi ve Atatürkçü damarlarımızı kabartan sosyal medya şovları, beni şüpheye itmişti.
Bana göre dahi girişimci, dehasını kullanarak, “Türkiye’de bir fırsat var” diye düşünüp, nakitin peşine düştü.
Zira, çok net olarak belirtmek istiyorum ve daha önce de yazdığım için bunda bir beis görmüyorum, yerli otomobil bir PR projesidir. Hükümetin tüm kaynakları bu aracı üretmeye aktarılacaktır. İtibardan tasarruf edilmez mantığını ön planda tutan Ankara’nın, bu aracı istemesinin nedenin ekonomik olmadığını görmek için bir Elon Musk olmaya gerek yok.
Ankara bu otomobili istiyor çünkü açıkladıkları projeler arasında en ulaşılabilir ve en hızlı geri dönüş alabilecekleri ürün otomobil.
Bu otomobilin üretiminin ekonomik olmadığı da çok aşikar zira, kârlı olsa zaten kurulu fabrikalar bu işi yapardı.
Yaklaşık 20 yıldır satılan her 100 otomobilden 60-70 tanesinin ithal olduğu bir pazardan bahsediyoruz. Türkiye'de bugün 6 fabrika gerek binek gerekse hafif ticari araç üretimi yapıyor.
Yerlilik oranları da oldukça yüksek. Ama tüketicinin araç alımında tercihi aracın kimlik kartına göre olmadığı için ülkemizde üretilen otomobillerin bir türlü pazarı domine edemiyor.
İşte böyle bir durumda yerli otomobil üretmek için ortaya çıkanların bu işi ekonomik olarak yapabilmelerinin yegane yolu devlet desteğidir. Görünen o ki bu destek de esirgenmeyecektir.
İşte bu noktada bu desteklerden pay almak isteyen Musk da devreye girmiş durumda. Yerli otomobile akacak kaynaklardan birkaç kova da bize düşer mi diye geldi, havasını attı ve gitti.
Musk’ın son dönemde yaptıklarına bakmaktan ziyade ne yapamadığı önemli bana göre. Şu bir gerçek ki bizzat Madonna bile parasını ödediği aracını teslim alamamaktan şikayetçi. Musk’ın kendi kişisel servetini bilmiyorum ama Tesla’nın çok açık ve net olarak sıcak para girişine ihtiyacı olduğu da görülüyor. Yapılan tüm fütüristik hareketler, bu alanlara para yatırmayı seven, beklenti satın alanların gözlerini boyamaya yönelik.
Geleceğin kamyonu olarak lanse edilen elektrikli aracı düşünelim. Onun o muhteşem özelliklerine lafım yok. Ama bir sorum var. O kamyonu evdeki topraklı prizden mi şarj edeceğiz.
Elektrikli araç üretmek gayet kolay ama asıl sorun altyapıyı yerleştirmek. Bu soruları sormadan Musk’a para vermek isteyen varsa buyursun versin.
Ama rica ederim aklımızla dalga geçilmesin.