Murat Yalçıntaş'ın suçu !
İstanbul Ticaret Odası başkanı Murat Yalçıntaş'ın tutuklanması medyada çok yer buldu. Ancak, tutuklamanın sebebiyle ilgili ayağı yere basan bir değerlendirme göremedim. Murat Yalçıntaş gibi saygın bir isimle "rüşvet" kelimesinin bu kadar savruk ve bu kadar kolayca bir araya getirilmesi ancak Türkiye'de olabilir. Devam eden bir adli süreç hakkında değerlendirme yapıp fikir beyan etmek doğru olmayacağını okuyucular takdir edecektir. Ancak konunun daha iyi anlaşılabilmesi için iş dünyasını yakından ilgilendiren bu konuda toparladığım bazı temel bilgilerin de kamuoyuyla paylaşılmasında fayda olduğunu düşünüyorum.
Olayın özünde, bir kamu kuruluşu niteliğinde olan İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) ile özel bir şirket olan CNR arasındaki anlaşmazlık yatıyor. İddia o ki, kamu kuruluşu niteliğindeki İDTM menfaatlerini korumak için Yargıtay hakimlerine rüşvet vermiş.
Aşağıda konunun ne olduğunu anlamanıza yardımcı olacak bilgileri bulacaksınız.
1-İDTM nedir: İDTM, İstanbul Ataköy'de Atatürk Havaalanı'nın karşısındaki büyük ve değerli arsaların sahibi olan bir şirkettir. Başlıca ortakları İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bakırköy Belediyesi, İstanbul Ticaret Odası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'dir. İDTM'nin Yönetim Kurulu Başkanı İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş olup Yönetim Kurulu'nda ortakları temsil eden kişiler yer alır. Bunlar arasında İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da bulunmaktadır.
İDTM'nin Ataköy'deki arsalarında üç tanesi Dünya Ticaret Merkezi ve sekiz tanesi CNR isimli fuarcılık şirketi tarafından işletilen 11 adet fuar binası vardır. Bu binalar, zamanında İDTM ile CNR firması arasındaki anlaşmayla, Yap-İşlet Devret modeliyle CNR firması tarafından inşa edilmiştir. Anlaşmaya göre sürenin bitiminde CNR firmasının binaları İDTM'ye geri vermesi gerekmekteydi. Ancak öyle olmadı.
2-İDTM CNR'a neden dava açtı: İDTM, her fuar binasının başta yapılan sözleşmedeki devir tarihi geldiğinde CNR'dan binayı tahliye etmesini istedi. Bu, hem sözleşme gereğiydi hem de fuarcılık piyasasındaki diğer firmalardan İDTM'ye CNR'ın çalışma usulleriyle ilgili şikayetler geliyordu. Zira, İDTM bünyesindeki fuar binaları CNR'a diğer fuar şirketlerine göre önemli rekabet avantajları sağlıyordu. Ancak İDTM'nin tahliye talepleri CNR tarafından reddedildi. Bunun üzerine İDTM CNR'a her bina için, tahliye süresi geldiğinde tahliye davaları açtı. Yukarıda anlatıldığı üzere, bu davalar özünde ev sahibinin kiracısına açtığı tahliye davalarına benzer davalardı.
3-Davalar nasıl sonuçlandı? Anlaşıldığı kadarıyla İDTM tüm davaları kazanmayı umuyordu. Ancak her nasılsa bu davaların üçü kaybedildi beşi ise kazanıldı. İDTM'nin kazandığı davalar ise CNR tarafından Yargıtay'a taşındı. Ancak İDTM Yargıtay'da da davaları kazandı. Bunların ardından ise, Yargıtay görüşünü değiştirerek bu kez CNR'ı haklı buldu.
4-Rüşvet suçlaması nereden ortaya çıktı? İDTM'nin Yargıtay'da davaları kazanmasının ardından CNR tekrar itirazda bulunda. Bu aşamada, İDTM'nin kaybettiği davalarda rüşvet olayının ortaya çıktığı ile ilgili ihbar ve iddialar yapıldı. Bu ihbardan sonra emniyet ve adalet teşkilatı soruşturmalar başlattı.
5-Murat Yalçıntaş neden tutuklandı? İDTM'nin yaptığı ihbar sonucunda başlayan soruşturmada, İDTM'nin kazanıp CNR'ın Yargıtay'a taşıdığı itiraz davalarında İDTM'nin avukatlarının Yargıtay'daki davaları kaybetmemek için rüşvet verdiği iddiasıyla, aralarında İDTM Yönetim Kurulu üyelerinden birisi olan Murat Yalçıntaş bazı diğer kişilerle birlikte tutuklandı.
Sonuç şu: Murat Yalçıntaş, Yönetim Kurulu üyelerinden birisi olduğu bir kamu kuruluşunun haklarını savunmak için rüşvet verilmesinde rolü olduğu iddiasıyla tutuklandı.
26 senelik arkadaşım Murat Yalçıntaş'ın kamu haklarını savunmak için sonuna kadar var olduğu konusunda hiç bir şüphem yok. Herhangi bir rüşvet olayına karışmadığına da öyle. Türk adaletinin, Yalçıntaş'ın haklılığını ortaya çıkartacağına eminim.