Murat Ülker’den borç yapılanması üzerine samimi açıklamalar....
Yıldız Holding'in alacaklı bankalarla 6.5 milyar dolarlık borcunu yapılandırıması üzerine piyasada çeşitli söylentiler gündeme gelmişti. Murat Ülker, bu konuda Genel Yayın Yönetmenimiz Hakan Güldağ ile yaptığı sohbette soruları açıklıkla ve samimi olarak ders çıkarılacak nitelikte yanıtlamış.
Yıldız Holding’in borç yapılandırmasına gitmesi üzerine çıkan, “İşinin çoğunu yurtdışına götürdü” söylentileri karşısında, Murat Ülker, Genel Yayın Yönetmenimiz Hakan Güldağ ile yaptığı söyleşide samimi açıklamalarda bulunarak, "Benim işimin yüzde 25’i yurtdışında, işlerimin 4’te 3’ü Türkiye’de. 80 fabrikanın 55’i Türkiye’de. 60 bin personelin 45 bini Türkiye’de. Her yıl ilave 4-5 bin kişi işe alıyoruz. Ek istihdam yurtdışında doğmuyor” bilgisini veriyor.
Ayrıca, “Türkiye’de yeni yatırımınız var mı?” sorusunu yanıtlarken de “Mesela Silivri’de yeni bir fabrika yaptık. Çikolata fabrikası... Godiva’ları ve diğer bazı ürünleri orada üretiyoruz. O sıfırdan yatırım oldu. Gebze’ye ilave fabrika yaptık. Topkapı’ya da ilave yaptık. Böyle ilaveler yapacağız. Yetmiyor. Çorlu’da tül fabrikasının binasını satın alırken, satanlar 'Ne yapacaksınız' diye sordular. ’Sakız üreteceğiz’ dedim. ‘Bu kadar büyük yerde sakız yapılır mı' dediler. Sonra orası yetmedi, 3-4 misli büyüttük. Şimdi o fabrikada bütün Avrupa’ya private label sakız yapıyoruz. Private label sakızda Avrupa birincisiyiz. Türkiye markalı sakızda üçüncüyüz” açıklamasını yapıyor.
“Bankalarla sorun nereden çıktı” sorusunu yanıtlarken de tereddütsüz, “Sorun benden çıktı” dedikten sonra şu açıklamayı yapıyor: "Baktım iş 400 ayrı krediye gidiyor, yakışıksız bir durum. Eşyanın tabiatına aykırı. İndefinite (belirsiz). Bunu definite (belirli) yapmak adını koymak lazım.”
Buna vade uyumsuzluğunun neden olduğunu açıklarken, “O kredilerle mal alıp satıyor değilim. İşletme finansmanı veya işletme kredisi değil bunlar. Bunlar yatırım kredileri. Ama yatırım kredilerini spot ve rotatif almışım. 6 aylık, bir yıllık almışım. Tamam, ‘Biz o kredileri yenileriz diyorlar’, ama ‘Yenilemiyoruz’ derlerse ne yapacaksın? Hatta Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’le de konuştuk bunu. ‘Piyasalar çok iyi, bütün dünya da çok iyi' dedi. ’Peki, ne bekliyorsunuz’ dedim. ‘Yazdan sonra mutlaka kış gelir. Ama ne zaman gelir onu bilemem’ dedi. Bana, 'Bu iş nereden çıktı' diye sordu. “Rotatif kredilerden, 400 tane krediyi nasıl takip edeyim' dedim. İkincisi; ‘Hava güneşliyken bir şemsiye edineyim. Bir şemsiyem olsun. Yağmur yağınca kimse şemsiye vermiyor. Hani yağmur yağınca taksi bulamıyorsun onun gibi...”
Sonra Başbakan, BDDK Başkanı dahil konuşmalar yapıp değerlendirmelerde bulunmuş. Tedarikçi şirketlere ödemelerini, durumuna göre 60-90 güne çekmiş. Piyasalar bunu tolere etmişler. Sonra bankaları çağırıp durumu anlatıp borçların yeniden yapılandırılmasına gitmişler. 6.5 milyar dolarlık borcu yapılandırmışlar. Kısa vadeli borç bırakmamışlar. Borçları 4 artı 4, 8 yıla yaymışlar. İlk dört yıl sadece faiz ödemeli, ikinci dört yıl ana para ödemeli olarak. Murat Ülker,“Vade 8 yıla dönüştü. Bundan sonra ileriye bakıyoruz” diyor.
Borç yapılandırması kararı üzerine piyasada söylentilerin dolaşması üzerine Murat Ülker’in Hakan Güldağ’ın sorularına karşılık, samimi ve açıklık içeren açıklamaları böyle.