Mülteci konusuna bir de Suriyeli iş adamları tarafından bakalım

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten [email protected]

Suriye’nin Afrin bölgesine operasyon konusu konuşulurken ben Gaziantep’te özellikle son bir yıldır seslerini daha gür duyurmaya başlayan Suriyeli sanayiciler tarafından bilgiler aktarmaya çalışacağım. Ülkemizde 3.5 milyonun üzerinde Suriyeli mülteci var. Bu mültecilerin en fazla tercih ettikleri iller İstanbul’dan sonra Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep. Bir de nüfusundan fazla Suriyeliyi ağırlayan Kilis var. Kentin nüfusu 130 bin 825, Suriyelilerin nüfusu 131 bin 914. Hangi taraf misafir, hangi taraf ev sahibi karar vermek mümkün değil.

Gaziantep merkez olmak üzere Şanlıurfa ve Kilis’in görev alanımız olması nedeniyle tüm gelişmeleri yakından takip edip özellikle ekonomik boyutunu elimizden geldiği kadar siz okuyucularımıza aktarmaya çalışıyoruz. Suriyeli sanayicilerin yatırım için en çok tercih ettikleri illerin başında Gaziantep var.

Bunu Gaziantep Ticaret Odası’na kayıtlı binin üzerindeki Suriyeli üye sayısından da anlayabiliriz.
Gaziantep’te Suriyeli sanayiciler ile şirket ortaklıklarının arttığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Hatta Suriyeli işadamlarının önemli şirket satın almaları gerçekleştirdiklerini de biliyoruz. Durum böyle olunca Suriyeli sivil toplum kuruluşları ile olan irtibatımızı artırmak adına Suriyeli İşadamları Derneği’ni (SİAD) ziyaret ettik. SİAD’ın genel sekreteri Saad Chouihna karşıladı bizi öncelikle. Dilimizi son derece akıcı konuşması sohbetimizi derinleştirdi. Dokuz yıldır Gaziantep’te olduğunu söyleyen Chouihna, kendisinin de Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesisinde makine sektöründe üretim yaptığını ve yeni yatırımlarla Gaziantep’teki işlerini büyüteceklerini anlattı. Artık Türkiye’ye yerleştiklerini başka yere gitmeyerek tüm yatırımlarını burada devam ettireceklerini vurgulayan Chouihna, fabrika kiralamak yerine, Havaalanı Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni bir tesis satın alarak yeni bir alana daha yatırım yapacağının altını çizdi.

Ülkemizdeki Suriyeli iş dünyasının en büyük sorunun vatandaşlık olduğunu biliyoruz. Bir kaç gün önce devamlı irtibat halinde olduğumuz Suriyeli sanayici Afk ar Kalıp’ın sahibi Yahya Atassi, bizleri ziyaret ederek Türk vatandaşlığı almanın mutluluğunu paylaştı. Bu konuyu sorduğumuz Chouihna, son olarak Gaziantep’te işadamı ağırlıklı olmak üzere Suriyeli 700 kişiye Türk vatandaşlığı verildiği bilgisini aktardı. Kendisi de dahil çok sayıda Suriyeli işadamının vatandaşlık için sırada beklediğinin altını çizdi.

Şanlıurfa’da daha fazla Suriyeli yaşamasına rağmen iş dünyasına yönelik bir hareket göremediğimizi sorduğumuz Chouihna, yeni ve değerli bir bilgiyi daha paylaştı bizimle. 6. Bölge teşvik imkanlarına sahip Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde Valilik ve Karacadağ Kalkınma Ajansı desteğiyle Suriyeli yatırımcılara özel bir bölge ayrıldığını ve şu ana kadar 20’ye kadar Suriyeli yatırımcının bu bölge için başvuru yaptığını ifade etti.

Keyifli sohbetimize daha sonra SİAD Başkanı Khaled Bablli katıldı. Suriyelilere sadece mülteci gözüyle bakılmamasını, kendilerinin de ürettiğini, ihraç ettiğini, katma değer yarattığını, istihdam sağladığını sürekli vurgulayan Başkan Bablli ile sohbetimizin detaylarını önümüzdeki günlerde gazetemizde devam ettireceğiz. Suriyeli işadamları tarafındaki gelişmeleri yazmaya devam edeceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar