Mülkiye 156 yaşında
1859 yılında kurulan Mülkiye’nin bugün 156’ncı kuruluş yılı. Eskiden Mülkiye’nin kuruluş yıllarında büyük törenler yapılır, devlet adamları bu törenlere katılırdı. Şimdilerde, Mülkiyelilerden başka (karı koca biz Mülkiyeliyiz) bu günün önemini hatırlayan olmuyor. Mülkiye’nin kuruluş günü kutlamalarının ilginç bir hikâyesi vardır.
Ankara’daki Mülkiyeliler, 86 yıl önce 1929 yılının 4 Aralık günü okullarının kuruluş yıldönümünü kutlamak için bir araya geldi. Ankara Palas’taki toplantıya Millet Meclisi Başkanı (Kazım Özalp), Başbakan (İnönü), İçişleri Bakanı (Şükrü Kaya) ve Adalet Bakanı (Şükrü Saraçoğlu), Maliye Bakanı (Fuad Ağralı), Ulusal Korunma Bakanı (Milli Savunma Bakanı, Zekai Apaydın), Fırka’nın (CHP’nin) Genel Katibi Recep (Peker) de katıldı.
Toplantıda genç Mülkiyeliler adına konuşan Reşid Şerif (Egeli) şunları söyledi:
“Çalışma yoluna, içimizde tek bir dilekle katılıyoruz. Bu dilek Büyük Önder’in, Atatürk’ün çizdiği yolda yürümektir. Biz Mülkiyeliler eyi olan, doğru olan bu yolda, ne kadar zor da olsa, güçlükleri ne kadar aşılmaz ve yenilmez bulunsa da yılmadan ve yorulmadan ileriye, eyiye doğru yürüyeceğiz.
Söz veriyoruz, bu yurd için, bu toprak için, seve seve ölünceye kadar uğraşacağız.”
Konuşmadan sonra Mülkiyeliler, hep birlikte Mülkiye Marşı’nı söyledi:
“... Sel durur, yangın söner elbet bir gün/... / Ey vatan gözyaşların dinsin, yetiştik çünkü biz./Başka bir aşk istemez, aşkınla çarpar kalbimiz/Ey vatan gözyaşların dinsin, yetiştik çünkü biz.”
O akşam Mülkiyeliler adına 1909 mezunlarından Adalet Bakanı Şükrü’nün (Saraçoğlu) “Atatürk’e yürekten inanan ve imanla bağlı” Mülkiyeliler adına çektiği telgrafı, Atatürk şöyle cevapladı:
“Sizlere güvenim büyüktür. Ulus sizinle öğünür. Candan sevgiler. Atatürk.”
O yıl Atatürk’ün direktifleriyle Başvekil İsmet İnönü, TBMM’ye bir kanun tasarısı sundu. “...Mülkiye’yi Ankara’da onun mazisine yaraşır biçimde yeniden teşkilatlandırmak” amacıyla 1935 ve 1936 yılları bütçelerinden ayrılacak ödenek ile Cebeci’de bir Mülkiye binası yapılması için kanun çıkarıldı. Mülkiye, 1936 yılında İstanbul’dan Ankara’ya taşındı. O yıldan sonra her 4 Aralık, Mülkiye’nin kuruluş günü olarak Mülkiye’nin konferans salonunda kutlandı.
İsmet İnönü, ölene kadar bu kutlamalara katıldı. “Sivil ve askeri erkanın” tamamı toplantıları kaçırmamaya özen gösterdi.
Bugün gene 4 Aralık... Mülkiyeliler kuruluş yıldönümü için gene bir araya gelerek “vatan, millet” nutku atacak...
Mülkiye çizgisini, gücünü, etkinliğini kuruluşundan bu yana korumuş, azaltmayıp güçlendirmiş ender müesseselerden... Mülkiyelileri “devlete, halka, Atatürk ilkelerine ve çağdaş Türkiye arayışına” sahip çıkma azimlerini sürdürdükleri için kutluyorum.