Mühendisler, teknik öğretmenlere yönelik uygulamaya tepkili

Tuba İLZE
Tuba İLZE EĞİTİM [email protected]

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı’nı duyurdu. Yükseköğretim Genel Kurulunun 06.06.2013 tarihli kararı uyarınca her yıl bir defa gerçekleştirilecek olan sınav, bu sene ilk defa düzenlenecek. 21 Temmuz’da Ankara’da yapılacak olan sınavın başvuruları tamamlandı ancak konuya ilişkin tartışmalar uzun süre devam edecek gibi gözüküyor.

Benzer bir uygulama, Vergi Müfettişliği Yardımcılığı’nda da söz konusu olmuştu. 4 Nisan ve 11 Nisan tarihlerinde ”Vergi Müfettiş Yardımcılığına İİBF Tepkisi” ve “İİBF’lilerin Vergi Müfettişliği’ne İlişkin Düzenlemelere İtirazı Çok” başlıklı yazılarımda konuya ilişkin bakış açılarına yer vermeye çalışmıştım.

Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programlarına ilişkin yaşanan gelişmeleri ise kısaca şöyle özetleyebilirim: Meslek liselerine öğretmen yetiştirmek için açılan Teknik Eğitim Fakültelerinin sayı ve kontenjanlarının artmasıyla bu fakültelerden mezun olanların istihdam oranı zamanla azaldı. Ve söz konusu fakültelerin öğrenci alımı durduruldu. 2015 yılında kapanacak olan fakültelerin yerine Teknoloji, Turizm, Tasarım ve Sanat Fakülteleri kuruldu. Mühendis olmak isteyen teknik öğretmenlerin iki yarıyıllık bir tamamlama programına tabi tutulacağı açıklandı. Tamamlama programına katılabilmek için ÖSYM'nin yapacağı sınavdan en az 50 almak gerekiyor. Programlarda başarılı olan teknik öğretmenlerin mühendis unvanı alması mümkün olacak.

Odalar, iptal için kampanya başlattı

Mühendisler, bu uygulamaya oldukça tepkililer. Mühendislik mesleğinde herhangi bir açık yaşanmazken böyle bir uygulamaya başvurulmasının yeni mağduriyetlere yol açacağını ifade ediyorlar. Odalar, sınavın iptal edilmesi yönünde kampanya başlattı. Geçtiğimiz günlerde Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından yapılan “Gel Vatandaş, Bedavaya Mühendislik Burada” başlıklı açıklamada, “Sınav duyurusu kapsamında sayılarının 72 bin olduğu söylenen teknik öğretmenlere mühendis unvanı almak için başvuru hakkı veriliyor. ÖSYM tarafından yayınlanan örnek sorular incelendiğinde, değil mühendislik sınavları, ortaokul öğrencilerine bile haksızlık edecek kadar basit, seviye belirleme sınavlarının da altında kalacak kolaylıkta sorularla mühendislik unvanının dağıtılacağı görülüyor” denildi. Açıklamada, farklı mühendislik disiplinlerine yönelik ayrı sınav yapılmaması da eleştirildi ve şu ifadelere yer verildi: “Bugüne kadar üniversite mezunlarının sınıf öğretmeni olmasına ya da belli bir temel bilim alanında eğitim görmüş olanların kendi dallarında branş öğretmeni olmasına; tamamlayıcı olarak pedagojik eğitim görmeleri koşuluyla olanak tanınması uygulamaları bile eleştirilmekle birlikte öğretmen açığı nedeniyle kamu nezdinde kabul gördü. Ancak ülkemizde mühendislik mesleğinde açık söz konusu değilken böylesi bir uygulamaya başvurulmaktadır.”

AÖF’nde tek ders sınavı yapılacak

Bu sene kredili sisteme geçiş ile birlikte bütünleme sınavını kaldıran Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin öğrencileri de bu süreçte oldukça sıkıntı yaşadılar. 21 Mart’ta yayınlanan “Açıköğretim Fakültesi, Bu Sene Öğrencilerinin Sınırlarını Zorluyor” başlıklı yazımda bu sıkıntılara yer vermiştim. Süreç içerisinde, bütünleme sınavı mı olacak, tek ders sınavı mı olacak, hiç biri olmayacak mı tahminleri yürütülmeye çalışıldı. Öğrencilerinin oldukça önemli bir kesimi çalışan kişilerden oluşan Fakülte’nin nasıl bir uygulamaya gideceğine dair bir karar nihayet verildi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya twitter adresinde yaptığı açıklamada şu açıklamada bulundu: “Sevgili AÖF öğrencileri, mezun durumdaki öğrenciler için tek ders sınavı 28 Temmuz'da 11 merkezde yapılacak. Hayırlı uğurlu olsun”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar