Muhalefet, seçim yolundaki engelleri aşma kararlılığında

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

İYİ Parti'nin önüne seçime katılma engeli çıkarılabilir tartışması gündemdeyken, CHP’nin 15 milletvekili desteğiyle bu konu gündemden düştü. Ama bunun ardından yeni ittifak konuları gündeme geldi ve geliyor. Bunların cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda ne sonuç vereceğini ve parlamentoya yansımasının ne olacağını 25 Haziran'dan sonra öğreneceğiz. Şimdiden söyleyebileceğimiz yeni ittifakların yasakları kaldırmaya yardımcı olduğu...

Üç gün önce gündemdeki tartışma İYİ Parti konusunda Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) vereceği karara çevrilmişti. İYİ Parti yöneticileri, seçime katılmalarının önünde bir engel olmadığını savunurken, katılamayacağı yorumları da yapılıyordu. Bu tartışmaya, CHP’li 15 milletvekilinin İYİ Parti'ye geçip Meclis Grubu kurmasını sağlayarak nokta konuldu. Bu da tartışma gündemine "Cumhur İttifakı" sözcülerinin, “Siyasi çürüme hali”, “Yeni bir Güneş Model örneği” gibi eleştirileriyle yansıdı. YSK da bu gelişme olurken yaptığı açıklamada İYİ Parti'nin de aralarında yer aldığı 10 partinin seçime katılma yeterliği olduğunu belirtti. Bununla gündemdeki sorunlu bir tartışmaya son verildi.

Şimdi yeni bazı sorunlar gündemde. Onların sonuçlarını da bir hafta on gün içinde alarak 2 Haziran seçimlerine hazırlanacağız. Gündemdeki soruların tümünün yanıtına ise 24 Haziran sonrası ulaşacağız.

Bunlardan biri çıkması gereken uyum yasalarından Cumhurbaşkanı Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasasıyla ilgili düzenlemeler. Bu konudaki çalışmalar Meclis Anayasa Komisyonu'nda ele alındı. Teklifin ivedi olarak bugün genel kurula gelmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Seçimi Yasası düzenlenirken, grubu bulunan siyasi partilerin adayları dışında bireysel olarak 100 bin imza ile aday olacaklar için kurallar da belli olacak.

Gündeme gelen bir diğer konu Cumhur İttifakı dışındaki partilerin ittifakı. İYİ Parti, CHP kurmaylarının bir araya gelmesinin ardından Saadet Partisi lideri de bu iki parti ile bir araya gelerek görüşmelerini sürdürüyor. Bu görüşmelerde CHP’nin, “Hayır birleşenlerini” bir araya getiren “Sıfır baraj” önerisinde bulunduğu belirtiliyor. Bu teklifin kabulü halinde yüzde 10’luk baraja takılan bütün partiler ittifak içinde yer alarak baraj sorunundan kurtularak TBMM’de yer alabilecekler.

Gündemde açıklık bekleyen bir konu da cumhurbaşkanlığı adaylığı. Bir yandan ittifaka katılacakların ilk turda Recep Tayyip Erdoğan’a karşı tek çatı adayda birleşme çalışmasının yapıldığı belirtiliyor. Bir yandan da ilk turda herkesin kendi adayını çıkardıktan sonra, ikinci turda ilk iki arasında yer alacak muhalefet adayına oy verecek bir formül üzerinde duruluyor.

Görüldüğü gibi muhalefet cephesinde atılmaya başlanan her adım, yeni dengelere bağlı değerlendirmelere yol açıyor. Bütün bu gelişmelerin 24 Haziran'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerine nasıl yansıyacağını ve parlamentonun nasıl şekilleneceğini 25 Haziran'da öğreneceğiz. Ama bugünden gördüğümüz muhalefette yaşanan desteklerin ve ittifak gerişimlerinin siyasal ortamı üç dört gün öncesine göre değiştirdiği, önümüzdeki günlerde de değiştirmeye devam edeceğini gösteriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar