Muhalefet 1 Kasım'da AK Parti’ye 122 milyon TL para kazandırdı
Kuşkusuz ülkemiz için 2015 yılındaki en önemli olay ardı ardına iki tane genel seçim yapılmasıydı.
Cumhuriyet tarihinde en yakın iki genel seçim arası 1995-1999 yılları arasında 3 yıl 5 aydı. 7 Haziran akşamı çıkan sonuç, 13 yıldır tek başına iktidarda olan AK Parti’nin iktidarını kaybetmesiydi. Artık Türkiye’nin önünde yeni bir yol vardı. Acaba 90’lı yıllardaki sık sık kurulup değişen hükümetler dönemi tekrarı mı başlayacaktı? Acaba hükümet ne kadar sürede kurulacaktı ve ne kadar süre görevde kalacaktı? Herkes bu soruların cevabını arıyordu. Ekonomi dünyası ise son 13 yılda AK Parti Hükümeti'nin politikalarını ve ekonomide kimin direksiyon başında olduğunu biliyordu.
Seçim sonucuna göre o kadar çok senaryolar yazılıp çizildi ki, insanlar acaba hangi olabilir ya da olmalıdır sorularıyla uğraşıyordu. Yurtdışında olup Türkiye’ye yatırım yapan veya yapacak olan kişiler de aynı soruyu soruyordu. Yeni kurulacak hükümetin ekonomi politikaları ne olacaktı? Herkes bunun cevabını arıyordu.
Hükümet belirsizliği döneminde dünyada ekonomi çevrelerinde büyük saygınlığı olan ve beraber çalıştığım, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Uşak Milletvekili Durmuş Yılmaz Bey ile Citibank, Merrill Lynch, Deutche Bank İslam Kalkınma Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası'nın 200 yakın yabancı yatırımcı farklı tarih aralıklar ile görüşmek için geldiler. Görüşmelerde genel olarak ekonominin nasıl yönetileceği konusunda bilgi almaya çalışıyorlardı.
Toplum ve ekonomi çevreleri AKP-MHP hükümetinin kurulma ihtimalinin çok güçlü olduğunu düşünüyorlardı. Hükümet kurma çalışmaları parti yönetimleri tarafından karşılıklı güvensizlikle veya hangi konunun öncelikli olacağı konusunda ortak bir noktada bulaşamadılar veya buluşmadılar.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da erken seçim istiyordu. Hatta bu bir erken seçim değil tekrar seçim demişti. 7 Haziran’da muhalefet partileri yüzde 60’a yakın oy kazandılar buna göre Hazine tarafından verilen yardımların da yüzde 60’ını alacaklardı. Erken seçim muhalefet için hem maddi hem de manevi olarak ciddi tartışmalara ve kayıplara neden olmaya devam ediyor.
Yazımın başlığı olan 7 Haziran ve 1 Kasım seçim sonuçlarına göre partilerin önümüzdeki seçim dönemine kadar alacakları hazine yardımı ne kadar olacaktı, bu konuyu açıklayayım. 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na göre siyasi partilere yapılacak yardım şu şekilde açıklanıyordu. Yardım yapılacak yılın bütçe gelirlerinin 5000/2 oranında seçimlerde yüzde 7’nin üzerinde oy alan siyasi partilere aldıkları oy oranında Hazine yardımı alıyor.
Yardım miktarı ise;
1) Seçim olmayan yıllarda 1 katı
2) Yerel seçim yıllarında 2 katı
3) Genel seçim yılında 3 katı Hazine yardımı alıyorlar.
Aşağıdaki tabloda seçimlerin 4 yıl sonra yapılacağı üzerine 4 yıllık Hazine yardımınını iki seçim sonucuna göre partiler için hesaplanmıştır.
AK Parti 1 Kasım'da almış olduğu 121.6 milyon TL Hazine yardımına partilerin katkısı.
CHP: Yüzde 4
MHP: Yüzde 62.86
HDP: Yüzde 33.14
Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi AK Parti Türkiye’nin birçok büyük şirketinden daha fazla kâr ederek anka kuşu gibi yeniden küllerinden doğmuştur.