Muhafazakarlıktan moderniteye

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

 

Ziyaret ettiğim Kayseri’de projelerini kendisinden dinlediğim Özhaseki’nin anlattıkları ve kentte yaptığım gezide gördüklerim kentte büyük değişim yaratacak bir dönüşüm olduğunu düşünmeme yol açtı. Bu değişimi muhafazakarlıktan moderniteye diye tanımladım.

Dostum Kayseri Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin “Ufuktaki kent Kayseri” projesini dinlemek için gittiğim Kayseri’de, kentin yeni projelerini dinleyip geri dönerken beleğime yerleşen değerlendirme “Muhafazakarlıktan moderniteye”ydi.

Özhaseki ile tanışklığımız onun Melikgazi Belediye başkanı iken Erciyes Spor başkanplığını da yürüttüğü döneme dayanıyor. Dardanel maçları için gittiğimiz kentte bize Erciyes’te verdiği dostluk ziyafetlerine 7-8 yıl önceydi. Ondan sonra  birçok Kayseri ziyaretimde birlekte olduk dostça sohbetlerde bulunduk. Prof. Metin Sözen’in önerisiyle Tarihi Kentler başkanlığına gelince onun kültürel değerlere verdiği önemi de öğrendim.

Eski Stadın arazisini bir özel yabancı-yerli ortaklığı firmaya AVM ve konut için verip kente yeni modern Kadir Has stadını kazandıran Özhaseki, şimdilerde yürüttüğü projelerle kenti 2015 yılında özellikleri olan bir turizm ve ticaret kenti haline getirmeye çalışıyor. Özhaseki, “Kayseri sportif etkinlik, kültür-sanat, alışveriş ve sosyal yaşantısı ile kendine özgü bir ticaret ve turizm merkezi haline gelecek” diyor.

Bu açıdan yaptıkları içersinde önemli projeler yer alıyor.

 Öncelikle kentin merkezindeki meydanda bütün binaların yüzünün değiştirilmesine başlanmış. Binaların alana bakan yüzündeki bütün tabelalar indirilmiş ve binaların hepsinin yüzü kayseri taşlarıyla kaplanmaya başlanmış. Temiz, aydınlık ve kente özgü iz taşıyan bir yapı ortayaçıkmış. Kale önündeki valılık binası konusunda yıkım kararı alınmış, kale içersindeki dükkanlar tahliye ettirilerek temizlenmiş. Kaleiçi içersinde Asur döneminden Roma dönemine birçok uygarlık malzemesinin yer alacağı arkeoloji müzesi ile kültür-sanat etkinlik alanları geliştirileceği bir alan ortaya çıkarılmış.

Özhaseki, kente bir eski Kayseri Mahallesi kazandırma çalışmalarını başlatmış. 2014 yılı sonuna kadar aralarında döneminin Ermeni tücarlarının konaklarının da bulunduğu 16 taş konağı yenilenerek hizmete açılması çalışması yapılıyor. Bu  mahallede 100 yıl öncesinin kent yaşamını yansıtan hamamı, camisi, berberi, bakkalı oyun ve dinlenme alanları bulunacak. Kayseri’ye özgü turistik özellikleri taşıyan dükkanlarla, sadece Kayseri mutfağından örnekleri sunan lokantalar bulunacak. Ayrıca, bu mahallenin meydanına Kerem ila Aslı heykeli dikilecek. Heykelde Kerem’in Aslı’yı görmek ve o mahalleye gelmek için her gün bir dişini çektirmesi tasvir edilecek.

Arkeoloji müzesi yanı sıra kentte dünyanın ilk tıp okulu Selçuklu eseri Şifaiye medresesinde Türk Tıp müzesi, onn ikizi Gıyasiye medresesinde “Selçuklu müzesi” ve Kayseri liesesinde “Milli Müçadele Müzesi” düzenlemeleri yaüpılacak.

Kentin dünü ıle ilgili çalışmaların yanı sıra, yarını ile ilgili iki önemli proje de gündemde. Bunlardan birisi kentin 10 kilometre dışında 700 bin metrekarelik alan içersinde hayvanat bahçesi ve eğlence merkezleri olan yakında hizmete girecek tematik park “Anadolu Harikalar Diyarı” projesi. Diğeri Erciyes’te bir gölet etrafında kurulacak butik otellerin ve büyük otellerin yer alacağı kayak pistiyle bağlantılı turizm merkezi.

Özhaseki bu projeleri gerçekleştirirken Kapadokya ile Kayseri’yi ortak bir turizm destinhasyonu olarak sunmak amacında. Tarihi, sporu, kayağı, kültürü, gastronomiyi  ve ticareti bir turizm paketi içersine yerleştirmek düşüncesinde. Ayrıca, Abdullah Gül üniversetesinin katılımıyla genişleyen üniversite ve eğitim müesseselerinin de bu gelişmede önemli rol oynayacağına  inanıyor. İşte bütün bunlar bana “Özhaseki muhafazakar bir kent dokusundan modern bir kent yaratma girişiminde” dedirtti. Yolu açık olsun...

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar