Muğlalı mermerciler çıkışı alternatif pazarlarda arıyor

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den [email protected]

Muğla ve yöresi hem mermer üretimi hem de mermer işletmeciliği açısından Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri Özellikle son 20- 25 yılda Milas-Yatağan- Kavaklıdere hattında mermer sektörü çok hızlı büyüdü. 

Sektörde üretim, ihracat, istihdam ve işletme sayısı artarken sorunlar da aynı hızla büyüdü. Ruhsatlandırma çilesi, kalifiye eleman eksikliği, yüksek girdi maliyetleri, orman kiralama bedelleri gibi sorunlar sektör için adeta rutinleşti. Fakat bunlara heniz geride bıraktığımız yıl bir de pazar sıkıntısı eklendi. Çin’in blok alımlarını azaltması yetmezmiş gibi, Türk mermerinin en büyük alıcılarından olan Ortadoğu’da yaşanan karışıklıklar bu pazarın da neredeyse durmasına neden oldu. İşte bu ikinci gelişmenin en çok vurduğu bölgelerin başında da Muğla geliyor. 

100 dolayında mermer ocağının, 70’e yakın büyük mermer işletmesinin bulunduğu Muğla’da sektör 10 bine yakın kişiye istihdam sağlıyor. Özellikle beyaz mermer konusunda Muğla dünyada aranan bir marka. Başta Kuzey Irak olmak üzere Ortadoğu’ya, Kuzey Afrika’ya Muğla’dan ciddi miktarlarda mermer ihraç ediliyor. Daha doğrusu ediliyordu. Arap Baharı, Muğla’daki mermercilere zemheri olarak yansıdı. Bunun üzerine eklenen IŞID şiddeti, ekstra bir darbe oldu. İhracat rakamlarında da bu durumu görmeye başladık. İlk 11 ay itibariyle Ege Bölgesi’nden yapılan maden ihracatı yüzde 2 geriledi. Bunu gerilemenin mermer ve doğaltaştan kaynaklandığını söylemeye gerek yok sanırım. Muğla mermerinin yüzde 80’den fazlasının işlenmiş olarak ihraç edilmesi sorunu daha da büyüttü. 
Ortadoğu pazarı daralınca Muğlalı mermerciler çareyi yeni pazarlar aramakta buldular. İlkin bir kaç ay önce Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünde İtalya’da Verona Fuarı’na katıldılar. Hedef pazar olarak Güney Amerika ve Güney Afrika’yı belirlediler. Belki de sektörün bunu çok daha önce yapmaları gerekiyordu. Ama hiçbir şey için geç kalınmış sayılmaz. Muğla’da çok büyük bir rezerv potansiyeli, dünyanın her yerinde bu mermerlerin kullanılacağı çok sayıda proje var. Muğla’da mermer rezervlerin hepsi işletilemiyor. Bürokrasinin ağır işlemesinden, izinlerin geç çıkmasından dolayı yatırımlar yavaşlıyor. Bunlar sektörün istenen seviyeye çıkmasını engelliyor. Bu çok büyük hammadde potansiyelinin işletilmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlaması lazım. 

Muğlalı mermer ihracatçıları şu an için bunun yolunun yeni pazarlar olduğunu gördüler. Umarız bu çabalarının meyvelerini en kısa sürede toplamaya başlarlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar