Muğla, turizmini çeşitlendirerek büyütecek

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den [email protected]

Türkiye’de turizm denince akla önce Antalya’nın gelmesinin en önemli nedeni, değerlendirmelerin hep yabancı turist bazında yapılması. Oysa Türkiye’nin çok ciddi bir iç turizm pazarı var. Yabancı turistler için Antalya neyse, yerli turistler için de Muğla o. Yabancı turist sayısı açısından üçüncü sırada yer alan Muğla, iç turizm hareketlerinde ise başı çekiyor. 

Muğla diyoruz ama, Muğla deyince, öncelikle kendisinden daha çok tanınan ve her biri turizmde marka olmuş Bodrum, Marmaris, Fethiye, Dalaman, Milas, Datça, Göcek gibi ilçelerinin adlarını anmamız lazım. 
Hizmet sektörünün yükselen yıldızı turizmin ülkeler açısından önemi her geçen yıl daha da artıyor. Sektör, sosyo-ekonomik öneminin yanı sıra diğer sektörlere olan katkısı ve sinerjik etkisi ile de ön plana çıkıyor. Küresel ekonomide önemli bir konumu olan turizm sektörü ulusal ekonomimiz için de son derece yaşamsal değerde. Doğrudan döviz girdisi ve istihdama katkısı ile ekonominin lokomotif sektörler arasında. Türkiye’de bu lokomotifin en önemli vagonlarından birini de Muğla ve ilçeleri oluşturuyor. 

Muğla’da kiminle konuşsanız, söze önce bin 100 kilometrelik sahil şeridinden başlar. Şimdilerde aslında bu rakamın daha büyük olduğundan dem vuruluyor. Kıyıda yer alan tüm turizm beldelerinde olduğu gibi Muğlalılar da, turizm faaliyetlerinin yaz dönemiyle sınırlı kalmasından şikayetçi. Fakat son dönemde kent dinamikleri bunu aşmak için ciddi projeler üretiyorlar. Yamaç paraşütü, doğa parkurları, kültür ve tarih turizmi potansiyelini değerlendirerek turizmi 12 aya yaymayı hedefl iyorlar. Bu yıl büyükşehir belediyesi statüsüne kavuşan Muğla’da, bir yandan yeni düzenin taşları yerine otururken, diğer yandan yerel yönetimler, STK’larve kamu kurumları kendi imkanları ya da konsorsiyumlar halinde çalışmalarını sürdürüyor. 

Muğla’nın turizmde altyapı eksiklikleri olduğu doğru fakat, diğer turizm destinasyonlarıyla karşılaştırıldığında nispeten bozulmamış doğası ve hala yatırım yapılabilir alanlarının bulunması önemli bir avantaj. Kent dışından ulusal ve uluslar rası yatırımcıların bölgeye çekilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması Muğla’nın hedefl erine ulaşmasını hızlandıracaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar