Mudurnu’da hedef UNESCO listesine girmek
Birlikte iş yapma kültürünü hayata geçiren Mudurnu, tarihi İpek Yolu üzerinde konumlanmış konak, ev gibi özgün kültürel değerlerini, Ahilik geleneği ile anlam bulan kimliğini geleceğe taşıyarak kültür turizmi alanında öne çıkmak istiyor.
Bu amaçla Mudurnu Belediyesi, kaymakamlık, kent konseyi, Mudurnu Kültür Turizm Dayanışma Derneği’nin ortaklığı ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın ( MARKA) desteğiyle ‘Mudurnu Kültürel Miras Alanı Yönetim Planı’ başlıklı proje kapsamında 6 aydır çeşitli çalışmalar yürütülüyor.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na ve bu kanuna bağlı Alan Yönetimi Yönetmeliğine göre; kentsel sit alanlarında, alan yönetiminden sorumlu ve yetkili birim, belediyelerdir. Mudurnu Belediyesi de bu yetki ve sorumluluğun bilincinde olarak bu çalışmayı başlatmış.
UNESCO’nun da Dünya Miras Alanları’nda yapılmasını şart koştuğu alan yönetim planları, 2004 tarihli mevzuat değişikliği ile birlikte Türkiye’de de yapılmaya başladı. Mudurnu için geliştirilecek uzak görüşlü bir sürdürülebilir kalkınma stratejisi ile, Sapanca- Geyve- Taraklı- Göynük- Mudurnu- Nallıhan- Beypazarı- Güdül- Ayaş’ın oluşturduğu ‘İpek Yolu Turizm Koridoru’ için hazırlanan turizm odaklı bölgesel stratejik planlar ve diğer üst ölçekli planlar, kültürel mirasının korunması politikaları ile dengelenecek ve zenginleşecektir.
Tüm bu kazanımların yanında, yönetim planı Mudurnu’yu tek başına veya İpek Yolu havzasındaki diğer yerleşimlere birlikte, UNESCO Dünya Miras Alanı adaylık sürecine hazırlayacaktır. Bu konuda planlarının gerçekleşmesi için izleyecekleri yol, yönetim planı olacak. İyi bir yönetim planı taslağı hazırlanması gerekiyor. Projeyi yürüten kurumlar da bu çabanın içerisinde. Artık uygulama süreci başlayacak. Plan belediyenin kurduğu Alan Başkanlığı tarafından yürütülecek. Dayanışma, görüş alışverişi, işbirliği olmadan, ortak akıl oluşturmadan, projenin başarıya ulaşması olanaksız. Mudurnu işte tüm bu hedefl eri başarmış durumda. Yakalanan birliktelik diğer ilerimize de örnek olsun. Mudurnu’yu UNESCO dünya mirası listesinde göreceğimize inanıyorum. Yeter ki birlik beraberlik bozulmadan yola devam edilebilsin!