Motorlu araç,konut ,beyaz eşya ve kredide Vergi teşviği başlıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Başbakan geçen Cuma günü Eskişehir mitinginde piyasaya hareket getirmeyi amaçlayan yeni tedbirleri açıkladı.

Anlaşıldığı kadarı ile bu tedbirler hanuz kesinleşmiş değil. Çalışmaların bugün tamamlanması ve kararın yarın açıklanması bekleniyor.

Başbakan konuşmasında şunları söyledi: "Bu pakette hedefimiz iç talebi artırmak, kredi akışını sağlamak ve maliyetleri daha da aşağıya düşürmek..."

Başbakan tedbirler hakkında şu bilgileri verdi.;

- "Eximbank'ın sermayesini, 2008 yılında yapılan 500 milyon liralık artırıma ilaveten 500 milyon daha artırıyoruz. İç talepteki durgunluğu canlandırmaya yönelik olarak, tüketici kredilerinin maliyetini, tüm sektörleri kapsayacak şekilde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu'nu yüzde 33 oranında azaltıyor, yani 5 puan düşürüyoruz."

Küçük ve orta boy işletmelerin düşük faizli kredi kullanmasını sağlamak amacıyla bütçeden KOSGEB için öngörülen ödeneğe 75 milyon TL ilave yapacaklarını, böylece 275 milyon TL'ye çıkaracaklarını bildiren Erdoğan şöyle devam etti:

-"Tarım ürünleri başta olmak üzere ihracatçımızın rekabet gücünün artırılması amacıyla Destekleme Fiyat İstikrar Fonu'na bütçeden ayırdığımız kaynak 75 trilyon... Bu ilave ile 575 trilyona çıkıyor."

Tüketimi canlandırmak için birtakım vergi indirimlerine gideceklerini de açıklayan Erdoğan bunları şöyle sıraladı:

-" Konut sektörünün içinde bulunduğu durgunluğun aşılmasına yardımcı olmak amacıyla yeni konutların satışından alınan yüzde 18'lik KDV'yi üç ay süreyle yüzde 8'e indiriyoruz. Yani konut alacak olanlar bu üç ay içerisinde bulsunlar, alsınlar...

- Krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında otomotiv geliyor. Sektörün iç talebini canlandırarak stokları eritmek için bu araçlardan alınan ÖTV'ye üç ay süreyle indirim getiriyoruz.

- Beyaz eşya ve elektronik eşyada uygulanan ÖTV'yi de üç ay süreyle indiriyoruz."

Açıklamayı değerlendiren ekonomi yetkilileri elektronik ve beyaz eşyadaki ÖTV'nin yüzde 1'e çekilebileceğini belirtti.

Erdoğan paketteki diğer tedbirler konusunda da şunları söyledi:

-"Bu yıla mahsus olmak üzere, sanayi elektriğinde uygulanan indirimli gece tarifesini hafta sonları ve diğer resmi tatil günlerini kapsayacak şekilde yaygınlaştırıyoruz. Finans sektörü ile reel sektör arasındaki kredi akışını iyileştirmek amacıyla da yeni adımlar atacağız. Bunun da kararını alıyoruz."

Bu tedbirlerin, başta KOBİ'ler olmak üzere esnafı, çiftçiyi, ihracatçıyı ve tüm milleti önemli ölçüde rahatlatacağını belirten Erdoğan, "Gerektiğinde yeni tedbirleri de alacağız" dedi.

Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Kanal 24'te soruları yanıtlarken paketin büyüklüğünün yaklaşık 5.5 milyar TL olacağını bildirdi.

Bu paket, şüphesiz ki piyasada bir ölçüde hareket yaratacaktır.

Fakat paketin ne ölçüde etkili olabileceği tartışılabilir. Şöyle ki ,

- Kriz ekonomiyi farklı yönlerden etkiledi.

(1) Üreticiler ve pazarlama örgütleri stok ile yakalandı. Özellikle otomotiv,beyaz ve kahverengi eşya ile konut sektöründe büyük stoklar var.

Üç aylık KDV ve ÖTV indirimi bu stokların eritilmesini sağlayabilir.

Ancak burada da dikkate alınması gereken noktalar vardır.

Otomotiv,beyaz ve kahverengi eşyada stok sadece iç talepdeki daralmadan kaynaklanmadı. Bu sektörlerde büyük ölçüde ihracat var. Özellikle otomotivde ihracatın payı yüzde 70'ler dolayında.

Vergi indirimi iç talebi canlandırabilir ama dış talep bundan etkilenmez.

Kaldı ki uzun süredir otomotiv ,beyaz eşya sektörlerinde satıcılar KDV ve ÖTV'siz satış yapıyorlar.

Şimdi KDV ve ÖTV indiriminden sonra tekrar fiyat kırıp kırmayacakları şüpheli.

Konut sektöründe ise 150 m2'e kadar olan konutlarda KDV oranı zaten yüzde 1 oranında. Stokların büyük bölümü bu tür konutlarda. Lüks konutlarda stok az. Kaldı ki lüks konutun alıcısı krizden etkilenmeyen kesim.

(2) Krizden tüketiciler kadar ve belki daha fazla etkilenen kesim KOBİ'ler ve diğer büyük işletmeler. Bunlar üretim daralması nedeniyle finans trafiğinde büyük risklerle karşılaşıyor.

Bunların ayakta kalmaları için desteğe ihtiyaçları var.

Açıklamalarda bunlarla ilgili tedbir yok.

(3) Önemli olan iç talebin canlandırılması. Talep canlanacak ki, üretim harekete geçsin. İç talebin daralmasının iki önemli nedeni var: Varlık kayıbı,Güven kayıbı.

Parası olmayanın para harcaması imkansız. Parası olan da güven bunalımı nedeniyle harcama yapamıyor.

Başbakanın açıkladığı tedbirler küçümsenemez. Hiçbir şey yapmamaktan iyidir. Ama bilinmelidir ki bu tedbirler ile krizin baskısından kurtulmaya imkan yoktur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018