Moskova'nın Ticareti

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ [email protected]

 

 

Geçtiğimiz günlerde, milli katılımı İstanbul İhracatçılar Birliği (İİB) tarafından organize edilen Gıda Fuarına katılmak için Moskova'ya gittik. Daha önce Güney Rusya taraflarında dolaştığımız için, Moskova çok çekici ve ilginç geldi. Cumartesi günü vardığımızda, bizi karşılayan ve artık Moskova'nın yerlisi olan değerli arkadaşım Vahit Solak sayesinde, kalacağımız yeri bulup yerleşmekle vakit kaybetmedik.

Moskova'da eski araba görmek mümkün değil gibi. Maybach'tan başlayıp, Lexus'la devam edin Bentley'in yanına Porsche koyun, Mersedes ve BMW'nin sayısını sayamayın ve hepsi gıcır, gıcır arabalar olsun. Bu şehrin pırıltısı Rusya'nın artan gelirini ortaya çıkartıyor. Ancak metro istasyonlarında ve parklarda gördüğümüz, az sayıda da olsa dilenen perişan insanlar da sistemin bozulan yüzünü ortaya koyuyor.
Pazar günü, saat 12 sularında teslim edileceğini bildiğimiz fuar standına gittiğimizde, inşaatın hala devam ettiğini görmek, fuar telaşlarına alışkın olan bizleri şaşırtmadı. Ancak inşaat işinin zamanında bitmemesi ve ertesi gün fuarın açılış saatinden sonra bile devam etmesi gelen ziyaretçilerimizin bazılarının ciddi şikâyetlerine yol açtı. İşin ilginç yanı ise bu çalışmaların yalnız Türk pavyonunda devam ediyor olmasıydı. İİB yetkilisi arkadaşların durumu düzeltmek için iyi niyetle koşuşturmaları da onları biraz daha üzmekten başka bir şeye yaramadı ve fuar standı ancak açılıştan iki buçuk saat sonra saat 12.30 gibi son haline geldi.
Bu madalyonun olumsuz tarafı, iyi tarafının önündeki en önemli unsur ise, milli katılımla gelen 27 ve bireysel gelen 15 firma ile birlikte 42 Türk firmasının fuarda yer almasıydı.
Fuarda Fındık Tanıtın Grubu (FTG), Makarna, Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG), Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu (KTG) yerlerini almıştı.

FTG dağıttığı kavrulmuş fındık poşetleri ile ilgiyi üzerine toplarken, MBTG de Makarna, Etsiz Çiğköfte, Bulgur pilavı ve tadını beğendiğim ilginç bir deneme olan bulgur helvası ile Rus ziyaretçilere Türk ürünlerinin tadını yaymaya çalışıyordu. KTG ile görüştüğümüzde ise, Rus kanatlı ürün ithalatının özgün koşulları nedeniyle, tadıma ürün vererek aktif bir tanıtım yapmadıklarını öğrendik.

Fuar firmasının belirttiğine göre Moskova Gıda Fuarına (WFM) 2011 yılında 63 ülke ve 1420 firma katılımcı olmuşken, 2012 yılında bu sayı 70 ülke ve 1500 katılımcıya çıkmış. Ziyaretçiler ise 50 kadar ülkeden 26.000 sayısına varmış.
Gelelim fuara katılanlardan ziyaret ettiğimiz, konuştuğumuz ve gözlemlediğimiz firmalarımızın ihracata bakış açılarına. En çok memnun olduğumuz nokta katılımcı ihracatçılarımızın birçoğunun, fuarda iş bağlantısı olmadı diye ağlaşmamaları ve fuarı bir ilişki kurma yeri olarak görmeleri. İkinci önemli nokta ise, neredeyse tüm Türk stantlarında Rusça konuşan tercümanların bulunmasıydı. Dünyanın masrafını yaparak fuara katılan firmaların, tercümana verilecek birkaç yüz dolar ücreti çok görmelerini hep hayretle karşılamışızdır. Ancak özellikle Rus firmalarının yabancı dil konusundaki eksik tarafı, firmalarımızı tercüman çalıştırmaya yöneltmiş. Burada önemli bir noktayı vurgulamak isteriz. Genellikle tercümanların birçoğu dış ticaretin ve tercümanlık yapacakları firmanın sektörünün terimlerini ve hatta genel ticareti bilmeyen kişiler oluyor. Tercümanların birçoğunun, bu bilgileri kendi dillerinde bile bilmediklerine şahit olmuşuzdur. Ayrıca firmaların ürünlerini ve yeterliliklerini bilemedikleri için de firmanın tanıtımı ve iletişimi yetersiz kalabiliyor. Bu nedenle, tercüman çalıştıran ihracatçı dostlarımıza tavsiyemiz, tercümanları ile fuardan bir gün önce bir araya gelerek, onların dış ticaret ve birlikte çalışacakları firmanın sektörel bilgilerine, en azından doğru tercüme yapabilecek kadar sahip olmalarını sağlamalarıdır.

Ruslar tatlıya müthiş düşkün ve bizi şaşırtacak sayıda Rus helva üreticisi fuarda yer almıştı. Ataköy'de küçük bir pastanede başlayan serüvenle ortaya çıkan kaliteli " Bind " çikolata markasını devralan Süper Grup Başkanı Sayın İbrahim Yasuboğa'nın Moskova içerisinde mağaza açma hazırlığı yaptıklarını öğrenmek bizleri ayrıca memnun etti.

Diğer fuarlardan daha fazla gözlem yapmak fırsatını bulduğumuz bu fuar bizlere, ihracatçı dostlarımızın eksikliklerini görüp, aksaklıklardan ders alarak, fırsatları değerlendirme ve küresel rekabeti yakından tanıyarak uluslararası piyasaya yayılmaya devam edeceğini gösterdi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019