Moody's not artırdı, ya sonrası?
Murat Akyol / Finansinvest
Hafta içinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notunu Ba2'den, yatırım yapılabilir seviyesinin bir kademe altı olan Ba1'e yükseltti. Böylece Moody's gibi, Fitch de Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyesinin bir kademe altında değerlendirirken, mevcut durumda S&P Türkiye'ye ilişkin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altında tutuyor. Hatırlanacağı gibi S&P Mayıs ayı başında Türkiye'nin kredi notu görünümünü pozitiften durağana çevirmişti. Türkiye'nin görünümünün Moody's tarafından pozitif olarak belirlenmesi ise notun 12-18 ay içerisinde artırılabileceğine dair bir ipucu olarak kabul edilebilir. Başka bir açıdan yaklaşacak olursak Türkiye'nin kredi notunun Moody's tarafından bu yıl içinde yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilme olasılığının oldukça düşük olduğunu söyleyebiliriz.
Moody's, not artırımında etkili olan iki temel unsurun devlet bilançosunun şoklara karşı dayanıklılığını artıran kamu maliyesindeki belirgin iyileşme ve yatırımcıların Türkiye ekonomisine ilişkin en önemli risk olarak gördükleri cari açığı azaltmaya yönelik politikaların uygulamaya konulması olduğunun altını çizdi. Kuruluş ayrıca, önümüzdeki dönemde kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye çekilmesine ilişkin olarak ödemeler dengesi şoklarına karşı dayanıklılığın belirleyici olacağını belirtti. Ancak cari açık/GSYİH oranı tahminleri not artırımı için belirtilen bu koşulun ulaşılabilirliği konusunda soru işaretleri oluşmasına neden oluyor. Öte yandan, CDS spread'lerinin de işaret ettiği gibi, piyasalar Türkiye'yi hâlihazırda zaten "yatırım yapılabilir" seviyesinde değerlendiriyor.
Geride bıraktığımız son 10 yıla baktığımızda, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunun S&P, Moody's ve Fitch tarafından yedi kez artırıldığını görüyoruz. İMKB-100 Endeksi'ni USD bazında ve MSCI World Endeksi'ne göreceli olarak kıyaslayan bir çalışma yaptığımızda İMKB'de not artırımlarından önce genel olarak kayda değer bir hareketlilik gözlenmediği gibi, not artırımından sonraki bir haftalık dönemde de önemli bir değişim gerçekleşmediğine işaret ediyor. Ancak not artırımından sonraki bir ve iki aylık dönemlere baktığımızda, İMKB-100'ün USD bazında %10'a yakın değer kazanmasının yanında, MSCI World Endeksi'nin de üzerinde performans sergilemesi dikkat çekiyor. Not artırımından sonraki üçüncü ay dikkate alındığında ise, artırım sonrası olumlu bir performans sergileyen endeksin sonradan momentum kaybına uğradığı ve değer kazanımlarını ileri taşımakta zorlandığı görülüyor.