Mobilyacının Mobitek düşleri
Kentte, atölye düzeninde mobilya üreten 743 küçük işletme 'Mobilyakent' çatısı altında bir araya geldi. Bu işletmeler, işlevlerini artık TOKİ desteğini de alarak banka kredisi ile kurdukları yeni işyerlerinde yerine getiriyorlar. Mobilyakent'in beyni 'Mobitek' ihale edildi. Sergi ve satış reyonlarında ise inşaat çalışmaları devam ediyor.Yani denilebilir ki, Kayseri'de bugüne kadar dağınık düzende üretim yapan 'Mikro KOBİ' kimlikli mobilyacının 'kalite' odaklı üretim düşleri artık gerçek oluyor.
Kayseri Türkiye'nin sayılı mobilya üretim merkezlerinden biri. Sektörde irili ufaklı bin 500 işletme var. Söz konusu işletmeler, işlevlerine göre 3 ayrı grupta toplanıyor. Örneğin; 1'nci grup, 'marka' imajlı ciddi dağıtım ağı ve pazar payına sahip işletmelerden oluşuyor.
2'nci gruptakiler, henüz 1'nci gruptakiler kadar kurumsallaşma seviyesine gelememiş olsalar bile, belirli bir üretim kapasitesi ve standardını yakalamış işletmeler...
3'ncü grup ise sayısal olarak sektörde ciddi bir paya sahip olmalarına karşın, işyerlerinin yetersizliği, teknolojik donanım ve ekipman eksikliği nedeniyle ulusal rekabette geride kalmış, çalışan sayısı 1 ila 20 arasında değişen KOBİ'lerden oluşuyor.
Bunların kapasiteleri yerel ve bölgesel kapsamla sınırlı. Rekabet etkinlikleri de öyle... Birbirleriyle, sadece ürün fiyatları üzerinden rekabet edebiliyorlar.
Kentte, çoğunluğu bu grupta toplanan işletmeler için 'Mobitek' büyük önem taşıyor. Zira, 8.6 milyon euro bütçeli, 'ortak kullanıma' açık, teknoloji donanımlı 'Mobitek', Mobilyakent'in temel direği. Mobilyada yeni modeller, Mobitek’in Ar-Ge ve tasarım ünitelerinde hazırlanacak. İleri teknoloji ürünü makinelerde şekillenenecek; sonra tüketiciye iletilecek. Mobitek ayni zamanda bir eğitim üssü gibi faaliyet gösterecek ve de işletme çalışanlarının düzenli şekilde tasarım, teknoloji yoğun üretim, teşhir ve pazarlama konularında eğitilmelerini sağlayacak.
Kısacası Mobilyakent, üretimde örnek alınası bir model, kendine özgü bir üretim üssü... Zira proje, dağınık haldeki işletmeleri bir araya getirmek ve dayanışma modelli üretimin önünü açmakla kalmıyor, OSB’lere gidemeyen firmaların kiracılık yükünden kurtarılmalarını da sağlamış oluyor.
Ve dahası... Ürünlerin iç ve dış pazarlarda tanıtımını yapmak, Ar-Ge ve tasarım hizmetleri ile KOBİ’lere kaliteli üretim ortamı sağlamak, ortak makine parkı ile yetersiz teknoloji ve sermaye israfına son vermek, işletmelerin verimlilik, kalite, ihracat, kurumsallaşma ve standartlaşma gibi sorunlarına çözüm üretmek de, merkezin amaçları arasında...